14 °C Budapest
White Bus driving along the asphalt road in a rural landscape at sunset.

Ezek az elmúlt 10 év legdurvább buszbalesetei: egymást érik a szlovák buszbalesethez hasonló tragédiák

2023. május 16. 17:08

Tegnap egy magyar utasokat is szállító busz karambolozott egy kamionnal Szlovákiában. A baleset sérültjei között több, valószínűleg miskolci utas is van. Egy ember halt meg, míg 10 embert szállítottak kórházba, akik közül nyolcan könnyebb sérülést szenvedtek. Azonban nem ez az első hasonló buszos tragédia az elmúlt évekből. Alig 8 évvel ezelőtt történt a veronai buszbaleset, ahol 16 diák vesztette életét, hogy csak a legtragikusabb esetet emeljük ki. Cikkünkben összeszedtük az elmúlt évek buszbaleseteit, amik sajnálatos módon tragédiával végződtek.

Május 15-én Szlovákia területén egy magyar utasokat is szállító autóbusz egy kamionnal ütközött. A balesetben egy 56 éves férfi meghalt, 13-an súlyosan, 8-an közepesen és 37-en könnyebben sérültek meg. A sérültek között magyarok is vannak, akik feltehetőleg miskolciak. Értük még tegnap elindult egy mentesítőjárat.

Azonban nem ez volt az első eset, amikor tragédiával végződött egy buszbaleset. Az elmúlt tíz évben számos hasonló történt, amelyekben sajnos magyarok is megsérültek vagy életüket vesztették:

  1. 2013 – Franciaország: 4 magyar turista meghalt és további 13 ember megsérült egy franciaországi balesetben. A busz egy autóval ütközött és kigyulladt az A9-es autópályán.
  2. 2016 – Magyarország: Az M3-as autópálya 133-as kilóméterszerelvényénél borult egy busz az oldalára, ami éppen a bécsi adventi vásárról tartott hazafelé. A busz az oldalára fordult és több személyautó is nekiütközött, amik az ónos eső miatt nem tudtak kitérni. A tömeg karambolban öten vesztették életüket, míg tízen súlyosan megsérültek és 21-en kisebb sérüléseket szenvedtek.
  3. 2017 – Olaszország: A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium 16 diákja és 2 kísérőjük vesztette életét, amikor egy magyar rendszámú busz a Garda-tónál átszakította a szalagkorlátot, egy felüljáró hídpillérének ütközött, majd néhány perc alatt teljesen kiégett. A baleset túlélőit még napokig nem tudták hazahozni, ahogyan az elhunytakat se. Ráadásul a hozzátartozóknak még évekig nem maradt nyugta. A biztosító végül csak 2020-ban fizette ki az összesen 1,89 milliárd forintnyi kártérítést, ráadásul a buszsofőr pere egészen tavalyig elhúzódott, ahol végül 2-től 8 évig való szabadságvesztésre ítélték.
  4. 2017 – Franciaország: Egy magyar fiatal meghalt és több mint húszan megsérültek, amikor egy busz az A10-es autópályán karambolozott. A busz a Normandiából érkező magyarokat szállította Budapestre.
  5. 2018 – Horvátország: 10 magyar állampolgár megsérült, amikor egy busz Horvátországban a sztrádán belerohant egy másik járműbe.
  6. 2019 – Olaszország: 2 magyar állampolgár vesztette életét, amikor egy magyar busz felborult a lombardiai Brescia városában. További 18 ember megsérült a balesetben.

Ezek az esetek csak néhány példa az elmúlt tíz évből, és sajnos több hasonló baleset is történt, amelyekben magyarok is érintettek voltak. A buszbalesetek mindig tragikus események, amelyek életeket törnek meg és súlyos fizikai és mentális sérüléseket okozhatnak az érintetteknek. Az ilyen balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy mind a buszvezetők, mind a buszok maguk megfelelően karbantartottak legyenek, és mindenki betartsa a közlekedési szabályokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm