10 °C Budapest
Christmas tree in front of Saint Stephan Basilica in the center of Budapest. St. Stephan is the cathedral of Budapest.

Megszólalt a pesti rezsiválságról Karácsony Gergely: ez lesz a metrókkal, villamosokkal

2022. szeptember 22. 11:32

A fővárosnak is több területen spórolnia kell, például a műemlékek éjszakai kivilágításának csökkentésével, de az már biztos, hogy lesznek karácsonyi fények, csak visszafogottabb mértékben - mondta Karácsony Gergely. A főpolgármester kijelentette, hogy korlátozottak a lehetőségek, hogy min tudják a kiadásaikat csökkenteni, de lesz víz a csapban, világítás, metró és villamos.

Az energiaárak növekedése a fővárost és számos önkormányzatot hozott nehéz helyzetbe, ezért is kezdeményeztek Gémesi Györggyel, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökével közösen nemzeti energiacsúcsot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Karácsony Gergely.

2023-ban olyan energiaárakkal kell kalkulálni, ami a sokszorosa az eddiginek. A közvilágításért 13-szor többet kellene fizetni, de nincs ennyi pénzünk, és nem is akarunk erről megegyezni. Most vagy nincs ajánlat, vagy brutális áron

- magyarázta Karácsony. A főpolgármester arról beszélt, hogy bár Budapestnek van forgatókönyve, de sok kisebb település polgármestere nem tudja, hogy mit lehet ebben a helyzetben tenni. Hozzátette: a fővárosnak is több területen spórolnia kell, például a műemlékek éjszakai kivilágításának csökkentésével,

de az már biztos, hogy lesznek karácsonyi fények, csak visszafogottabb mértékben.

Kijelentette, hogy bár egy többmilliós város zavartalan fenntartása érdekében korlátozottak a lehetőségek, hogy min tudják a kiadásaikat csökkenteni, de lesz víz a csapban, világítás, metró és villamos. A járatokat nem fogják ritkítani a csúcsforgalomban, inkább tervezett beruházások elhalasztásával igyekeznek spórolni - ilyen az agglomerációban tervezett HÉV-vonal kiépítése, meghosszabbítása.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha pénzügyi problémáink lesznek, nem fogjuk a lakosokra terhelni. Ha a kritikus infrastruktúrák esetén azt kell mérlegelni, hogy a költségek miatt leálljon-e a szolgáltatás, legyen-e víz, közvilágítás, járjon-e a metró, akkor én ezeket nem leszek hajlandó lekapcsolni

 - húzta alá. A színházak bezárását nem tervezik, mert szerinte ezzel nagyon keveset lehet megtakarítani, míg a fürdők esetében üzleti döntést kell majd hozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17