15 °C Budapest
Thermal Spa in a cave, Barlang Furdo in Northern Hungary

Döntöttek a budapesti fürdők bezárásáról: így vészeli át a telet a Széchenyi, a Gellért, a Rudas

2022. szeptember 13. 08:44

A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei vállalat az energiaválság ellenére nem készül a fürdői bezárására. Ehelyett bizonyos fürdőkben tovább emelik az árakat, takarékoskodnak az energiával, így egyes szolgáltatások kieshetnek, rövidülhet a nyitvatartás. A járvány időszaka alatt történt létszámleépítésekhez hasonló elbocsátási hullám sem várható.

Brutálisan megugrottak a fővárosi fürdőket és strandokat üzemeltető cég energia számlái - írja a Népszava. Idén több mint kétszeresét fizették ki az áramszámlákra, mint tavaly, és a következő év ennél is sokkal nehezebbnek ígérkezik. A decemberben lejáró energiaszállítói szerződés pótlására bekért ajánlatok az idei ár 3,5-szereséről szólnak. A gázhelyzet pedig még súlyosabb: a 2021-ben köbméterenként fizetett 74 forintos ár az idén 205,6 forintra nőtt. Az október elsejével induló új gázévben pedig már – nem tévedés – több mint 1300 forintot kell fizetnie a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt.-nek minden köbméter földgázért, vagyis 18-szoros a drágulás. A cég energiaszámlái az idei 1,4 milliárd forintról 4 milliárdra nőhetnek jövőre.

A BGYH az elszálló energiaárak és az infláció ellenére nem készül fürdőbezárásra – válaszolta a lap kérdésére Szűts Ildikó, a cég vezérigazgatója. Azt nem tagadta, hogy bizonyos fürdőkben rövidülhet a nyitvatartás, illetve egyes szolgáltatásokat korlátozhatnak (pl. nem fűtenek fel minden szaunát). A társaság nem tervez létszámleépítést sem, holott erre a koronavírus-járvány miatt annak idején rákényszerült. 

Viszont megkerülhetetlen lesz a jegyáremelés – ismerte el a vezérigazgató. A főként külföldiek által látogatott Széchenyi és a Rudas fürdő jegyárait egyszer már emelték az idén 20 százalékkal, viszont az elsősorban külföldiek által látogatott történelmi fürdők továbbra is sokkal olcsóbban látogathatók a Nyugat-Európában megszokottnál. A BGYH saját hatáskörben hozott döntéssel szeptember 10-től 15 százalékkal emelte meg a Széchenyi, a Rudas és a Gellért fürdők hétvégi belépőinek árát. A magyar vendégek által inkább látogatott fürdőkben és strandokon az év második felétől átlagosan nyolc százalékkal emelték a jegyárakat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?