26 °C Budapest
vacation, travel, relaxation, holiday, colorful Turkey beach

Így lehet rémálom az álomnyaralásból: sok múlhat rajta, ha erre nem figyelsz

2022. július 1. 07:12

A nyár beköszöntével elérkezett a szabadságolási időszak is, amikor az egész évben kitartóan végzett munka fáradalmait igyekszik mindenki a lehető legjobban kipihenni. Az egyik vezető biztosító társaság idei, reprezentatív kutatásának adatai alapján a magyar lakosságnak kicsivel több mint fele tervez külföldi nyaralást, ami azonban alapos körültekintést igényel. A gondosan kiválasztott külföldi álomnyaralás ugyanis hamar rémálommá válhat, ha a pénzügyek tervezésére nem fordítunk kellő figyelmet.

A nyaralási kiadások észszerűsítéséhez a Provident Pénzügyi Zrt. összegyűjtött 3+1 tippet annak érdekében, hogy az anyagiak se tudják megzavarni a felhőtlen kikapcsolódást.

1. Érdemes biztonsági vésztartalékot képezni

A külföldi nyaralás során a kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében nem érdemes a teljes, erre szánt keretet elkölteni a szállásra és programokra, hiszen bármikor adódhat olyan váratlan helyzet, amikor mélyebben zsebbe kell nyúlni. Ilyenkor jó, ha nem a mindennapi megélhetésre fordítandó büdzsé kárára kell ezt megtenni, hanem van olyan aranytartalék, amihez égető szükség esetén hozzá lehet nyúlni. Az igazán biztos megoldás, ha a teljes keret mintegy 20 százaléka a biztonsági tartalékba megy.

2. Készpénz vs. bankkártya

Előfordulhat, hogy az Európai Unió tagországain kívül a kis összegű vásárlások esetében nem, vagy csak felárért használható a bankkártya. Éppen ezért érdemes tájékozódni a célországban bevett gyakorlatról annak érdekében, hogy ne helyben érjen kellemetlen meglepetés. A biztonság kedvéért érdemes utazás előtt ellenőrizni a bankkártya lejárati idejét, illetve felkészülni arra, hogy a nyaralás alatt meg tudjuk változtatni a limiteket – számos bank internetbankjában ezt már pár kattintással el lehet intézni. Feltétlenül jegyezzük fel azt a telefonszámot, amin keresztül a kártya elvesztése esetén a letiltását el tudjuk intézni.

Kéne egy kis plusz pénzmag a nyaralásra? Találd meg a legjobb kölcsönajánlott a Pénzcentrum kalkulátorával!

A külföldi készpénzzel történő fizetés tervezésének előnye és egyben hátránya is, hogy pontosan addig enged nyújtózkodni, amíg a takarónk ér. Persze helyben is lehet még pénzt váltani, ha igazán szükséges, de a nyaralóhelyi árfolyamok általában magasabbak a hazaiaknál. Akkor is érdemes egyébként vinni valamennyi készpénzt az útra, ha inkább a bankkártya a preferált fizetőeszköz, hogy annak elvesztése esetén se álljon be fizetésképtelenség. Az erre a célra váltott készpénzt célszerű kisebb címletekben kérni, valamint több külön zsebben vagy tárcában tartani, hogy ha bármi történik, mindig legyen vésztartalék.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

3. Célszerű tájékozódni az árfolyamokról pénzváltás előtt

Maga a pénzváltás is egy olyan feladat, amivel kapcsolatban érdemes előre tájékozódni, hiszen kellő körültekintéssel sokat lehet spórolni ezen is. Általános gyakorlat ugyanis, hogy a bankokban magasabb áron számítják a valutát, mint a pénzváltóknál. Külföldi bankkártyás fizetésnél, ha a terminál felkínálja a forintban vagy külföldi pénznemben történő fizetést, akkor, ha a forintban történő fizetést választjuk, pontosan tudni fogjuk, hogy mennyit vonnak le a számlánkról, ha viszont az utóbbit választjuk, akkor egy a vásárláskor nem ismert későbbi árfolyamon kerül átváltásra és levonásra a számláról a vásárlás összege.

Az egzotikus országokba – amelyeknek a fizetőeszköze nehezen beszerezhető – célszerű dollárral vagy euróval utazni, mivel ezek a helyszínen könnyebben beválthatók.

+1. Akkor is érdemes utasbiztosítást kötni, ha felesleges kiadásnak tűnik

Az utasbiztosításra fordítandó pénz felesleges pénzkidobásnak tűnhet, de bármikor adódhatnak kisebb-nagyobb sérülések, balesetek, és ezekben az esetekben a biztosítás díja valójában eltörpül a külföldi országok egészségügyi ellátásának díjai mellett. Mindazonáltal érdemes körültekintően tájékozódni a biztosítók árait illetően, hiszen itt is jelentős eltérések adódnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?