26 °C Budapest
Upper view of modern woman in white pants and striped blouse at modern home in sunny summer day packing first aid kit and SPF in open travel suitcase.

Ezzel a plusz kiadással kevés magyar számol nyaralás előtt: sokat bukhatnak, ha ezt elfelejtik

2022. június 10. 19:32

Bármennyire felkészülünk is, előre tervezünk, mindent időben lefoglalunk, a nyaralás alkalmával mégis adódhatnak olyan nem várt helyzetek, amelyek beárnyékolhatják a felhőtlennek remélt kikapcsolódást. Az utasbiztosítás megoldást kínál számos enyhébb, de akár súlyosabb káresetekre, esetleges balesetekre is, amely egy belföldi vagy külföldi utazás során előfordulhat.

Miért érdemes utasbiztosítást kötni és milyen szempontokat érdemes mérlegelni a választás során? Mutatjuk az MNB javaslatait.

Könnyű hibázni

Több nem várt kellemetlenség is előfordulhat egy nyaraláson. A tengeri fürdőzés alkalmával elég egy óvatlan lépés és az egyébként ártalmatlan tengerisün is komoly, kezelésre szoruló problémákat okozhat. Ilyenkor akár súlyosabb sérülés érheti a talpunkat, csillapíthatatlan vérzés alakulhat ki, orvost kell hívnunk. Ha olyan országban vagyunk, amelynek nem beszéljük a nyelvét, az ambulanciára kerülve nem értjük, mi történik velünk.

Legyen szó enyhébb vagy veszélyesebb, csonttöréssel járó sportsérülésről, esetleg egy felszíni, ám nehezen csillapítható vérzésről amellett, hogy betegen a nyelvi nehézségek miatt kiszolgáltatottak vagyunk, a legtöbb esetben még komoly plusz költségekkel is járhat egy külföldön végzett sürgős beavatkozás, de még a rutinvizsgálatok is.

A fenti esetekre megoldást nyújthat egy jól megválasztott utasbiztosítás, amely ma már nem megspórolható költsége egy biztonságos utazásnak, legyen szó belföldi vagy külföldi úticélról. Az ilyen típusú biztosítások egyszeri díjasok, amelyet egy összegben kell megfizetni az utazás előtt. A szerződés az előre meghatározott utazási időtartamra szól, a vállalt kockázatok és szolgálatások pedig igen eltérőek lehetnek függően attól, hogy milyen ajánlatot választunk. Ennek megfelelően néhány száz, de akár néhány ezer forint is lehet a napi ára.

Mit érdemes mérlegelni a szerződéskötés előtt?

Ma már a legtöbb bankkártyához is kapcsolódik valamilyen utazási- és balesetbiztosítás, melynek alapdíját beépítik bankkártya díjába. Érdemes megnézni, hogy saját kártyánkhoz tartozik-e ilyen szolgáltatás, illetve szükséges-e kiegészítő biztosítást kötnünk. Utóbbi eldöntéséhez, illetve összességében szerződéskötés előtt több szempontot érdemes mérlegelnünk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Milyen vagyoni értéket viszünk magunkkal?
  • Baj esetén milyen színvonalú egészségügyi ellátást várunk el?
  • A célországban mekkorák a betegellátási, baleseti költségek?
  • Az utazók milyen életkorúak és egészségi állapotúak? A magas életkor és a betegségre való hajlam nagyobb kockázatot jelent a biztosítók számára, ezért ilyen esetekben általában pótdíjat számítanak fel.
  • Milyen közlekedési eszközzel és mennyi időre utazunk?
  • Mennyire tűnik balesetveszélyesnek az utazás, üdülés? Például pihenést tervezünk egy üdülőben, szállodában vagy vadvízi evezéssel egybekötött sziklamászás a cél?

Ezek ismeretében döntsünk arról, hogy a számos eltérő szolgáltatás közül elég-e egy kevesebb kockázatot felölelő, alacsonyabb díjú biztosítást megkötni, avagy több szolgáltatást és magasabb fedezetet nyújtó konstrukciót érdemes választanunk.

Utasbiztosítás a gyakorlatban

Mára már az utasbiztosítások általános részévé vált az asszisztencia. A segítségnyújtási szolgáltatás lényege, hogy amennyiben bajba kerülünk, elsőként a biztosító által megadott - legtöbb esetben magyar nyelvű, éjjel-nappal elérhető - ügyfélszolgálatot kell felhívnunk. Itt nemcsak informálnak minket a további teendőkről és lehetőségekről, hanem a megkötött szerződés feltételei szerint megszervezik az ellátást, például mentőt hívnak vagy tolmácsolnak az ügyintézésnél, illetve visszaigazolják az adott egészségügyi intézmény felé a kezelési költségek térítését, segítenek a lerobbant autó elszállításában.

Fontos, hogy minden esetben a biztosító kérése szerint járjunk el! A károk megtérítéséhez szükség lehet az utazási szerződésre és az ahhoz kapcsolódó egyéb dokumentációra, számlákra, ezért azokat meg kell őrizni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 20:51
Hamarosan érkezik a TV2 képernyjére a nagyszabású táncos showjának immáron harmadik évada, amelyben...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?