12 °C Budapest
Lake and resort in Heviz - it is the largest natural geothermal lake in Europe. Very popular among the nymphs, the Europeans and among the patients of sanatoria - the patients. beach water summer bathing

Elképesztő dolog derült ki a magyar strandokról: ezt feltétlen tudnod kell, ha idén vízpartra mész

2022. június 22. 16:03

Úgy tűnik, hiába híres Magyarország külföldön is a fürdőiről, gyógyvizeiről, a szabavízi strandok vízminőségében a legtöbb európai ország leköröz bennünket. Míg a szomszédos Romániában a szabadvízi strandok 100 százaléka kiváló vagy jó minősítésű, addig nálunk csak a fürdővizek 83,6 százaléka. Mutatjuk, mely európai országokban a legjobb strandolni, melyek itthon a legkiválóbb szabadvizes fürdőhelyek, és azt is, hol kifogásolt a vízminőség.

Az European Enviromental Agency friss elemzése szerint az Európai Unióban a szabadvízi fürdőhelyek vízminősége nagyon jó. A fürdővizek minőségéről szóló 2006. évi irányelv elfogadása óta a kiváló minősítésű helyek száma egyre nő, 2021-ben a fürdőhelyek 84,8 százaléka kapott ilyen minősítést az EU-ban, és mindössze a vizek 1,5 százaléka volt kifogásolt minőségű. Magyarország a sereghajtók közé tartozik Európán belül a szabadvízi fürdőhelyek vízminőségét tekintve: kiváló és jó minősítést is mindössze a vizeink 83,6 százaléka kapott. Ennél csak arányaiban a szlovák és lengyel fürdővizek minősége rosszabb.

A 2021-es mérések szerint az összes felmért 21 859 európai fürdőhelynek 84,7%-a kiváló minőségű volt - Albánia, Svájc és az Európai Unió országaiban. A szabadvízi fürdőhelyek fürdővizeinek legalább 95%-a kiváló minőségű volt Ausztriában, Máltán, Horvátországban és Görögországban is. A legalább „tűrhető” minőséget - vagyis a fürdővizek minőségére vonatkozó minimális minőségi szabványt - elérő európai fürdővizek aránya a 1991-ben mért 74%-ról 2003-ra meghaladta a 95%-ot és azóta nagyjából változatlan. Az európai átlagot az olasz, spanyol, román és szlovén vizek közelítik meg a leginkább:

Hogyha pedig aszerint állítjuk fel a sorrendet Európa országai között, hogy hol kapta a legtöbb a kiváló és jó mindősítést, akkor Románia és Luxemburg van holtversenyben az élen - ahol ez a kitétel a vizek 100 százalékára igaz! Ausztriában (99,2%), Bulgáriában (99%) és Máltán (98,8%) sem lehet panasz a szabadvízi strandokra, az EU-s átlaghoz (93%) közelít a szlovén, ciprusi, albán és cseh fürdővizek minősége ezen a listán.

Magyarországon a vizeknek 85,8 százaléka kiváló, jó vagy tűrhető minőségű - azt viszont figyelembe kell venni, hogy a vizek 12,8 százaléka valamilyen okból nem kapott minősítést, ezért is jóval alacsonyabb az arány. Lengyelországban és Szlovákiában is hasonló a helyzet, ahol a vizek jelentős százaléka nem kapott minősítést. Ugyanakkor, bár tényleg azok az országok végeztek ennek a listának a végén, ahol sok volt arányaiban a nem minősített strand, ha ezeket kivonjuk a képletből, akkor a kiváló vizek tekintetében Magyaroszág (69%), Albánia (68,1%) és Szlovákia (55,2%) marad sereghajtó.

Ezek a legjobb a magyar strandok

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tavalyi összesítése alapján Magyországon a 274 kijelölt természetes fürdőhely közül 165 természetes fürdővíz kapott kiváló, 64 jó és 6 tűrhető, 4 kifogásolt minősítést. Az NNK közzétette a szabadvízi strandok teljes listáját is, amelyből kiderül, pontosan milyen a víz minősítése a hazai fürdőhelyeken. A lista szerint 2021-ben kifogásolt volt a vízminőség a békési Dánfoki strandon, a tiszakécskei Tisza-parti strandon, Soltvadkerten a Vadkerti tófürdőben, és a gárdonyi Tini strandon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az idegenforgalmi szempontból kiemelt tavaink - Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó - mellett a természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású. A természetes fürdővíz minősítése a baktériumok száma alapján történik, és az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi. A kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony a szennyezés kockázata, a kifogásoltakon túl gyakori a biztonságos fürdőzéshez, bár ott sem feltétlenül folyamatosan rossz a fürdővíz minősége. Az NNK felhívta a figyelmet, hogy

a nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyeken a víz minőségét nem ellenőrzik, így a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem