Beregsurány, 2022. március 8.Az ukrán-orosz háború elõl Ukrajnából menekülõ emberek a beregsurányi általános iskola tornatermében a segítségponton 2022. március 8-án.MTI/Balázs Attila

Ukrán menekültek százezrein segítettek már a magyarok: soha nem látott ekkora humanitárius krízist az ország

2022. március 10. 16:07

Magyarország történetének legjelentősebb humanitárius segélyakciója zajlik, mivel a háború kitörése óta már több mint 200 ezer menekült érkezett hazánkba Ukrajnából - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az Országgyűlés ülésén. Napirend előtti felszólalásában a tárcavezető arról számolt be, hogy Ukrajna felől eddig 201 706 fő lépett be Magyarországra.

Magyarország történetének legjelentősebb humanitárius segélyakciója zajlik, mivel a háború kitörése óta már több mint 200 ezer menekült érkezett hazánkba Ukrajnából - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az Országgyűlés ülésén. Napirend előtti felszólalásában a tárcavezető arról számolt be, hogy Ukrajna felől eddig 201 706 fő lépett be Magyarországra. Leszögezte: a magyar állam intézményei felkészültek arra, hogy minden menekültről gondoskodjanak, a hosszabb ideig maradók számára munka, gyermekeik számára pedig iskolai, óvodai vagy bölcsődei ellátás lesz biztosítva.

Tájékoztatása szerint a segítségpontokon eddig 115 ezer ember kapott segítséget, miközben a kormány által indított a Híd Kárpátaljáért segélyprogram számlájára már 638 millió forintnyi adomány érkezett. Emellett a kormány 583 millió forint értékben 800 tonna élelmiszert és 200 tonna higiéniai terméket szállított Kárpátaljára, illetve teljes körű egészségügyi ellátást ajánlott fel a kórházi kezelést igénylő ukrán gyerekek számára - mutatott rá, hozzátéve, hogy jelenleg 128 beteg gyerek befogadásának technikai lebonyolításáról folynak tárgyalások.

Szijjártó Péter fontosnak nevezte a világos és egyenes beszédet ebben a helyzetben, és hangsúlyozta, hogy Magyarország elítéli a katonai agressziót, kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása, kiáll az ukránok mellett. "Szörnyű és megdöbbentő, hogy a 21. század első negyedének végén Európában városostromok és brutális háborús cselekmények történnek. Szörnyű látni, ahogy családok élete, eddigi teljesítménye válik semmissé, és egy-egy bőröndbe vagy hátizsákba kell belezsúfolni egy élet munkájának gyümölcsét, és meg kell indulni a bizonytalan helyzetből, az életveszélyből a menedék reményében" - fogalmazott. A miniszter ezt követően arról beszélt, hogy a kormány legfontosabb feladata a magyar emberek biztonságának megóvása, a honvédség ezért erősítette meg a jelenlétét a keleti határ közelében, illetve meg kell előzni a belesodródást a háborúba. Utóbbi érdekében a kormány egyértelmű döntést hozott: sem katonát, sem fegyvert nem küld a háborúba, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását az ország területén közvetlenül Ukrajnának.  Aláhúzta, hogy az ilyen szállítmányok megsemmisítendő katonai célpontnak számítanak, márpedig az emberek nem tehetők ki ennek a veszélynek.

Szijjártó Péter fontosnak nevezte az Európai Unió egységének fenntartását, és emlékeztetett rá, hogy Magyarország minden egyeztetésen részt vett, részese minden szankciós döntésnek. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy hazánk energiabiztonságának veszélyeztetése "vörös vonalat" jelent, ezért a kormány nem fogja támogatni egy esetleges gázembargó bevezetését Oroszországgal szemben. "A földgázszállítás nem ideológiai, nem politikai, nem filozófiai, hanem fizikai kérdés. Vagy vannak gázforrások, vagy nincsenek. Vagy vannak vezetékek, vagy nincsenek" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy meg kell akadályozni, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

(Címlapkép: MTI/Balázs Attila)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm