3 °C Budapest
Óriási bajban a budapesti gyógyfürdők: 21 milliárd hiányzik a kasszából

Óriási bajban a budapesti gyógyfürdők: 21 milliárd hiányzik a kasszából

MTI
2022. január 10. 13:04

Több mint 21 milliárd forint bevételtől fosztotta meg a koronavírus-járvány az elmúlt két évben a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-t (BGYH), de a múlt év utolsó heteiben elérték a járvány előtti forgalmat - mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Szűts Ildikó, a vállalat vezérigazgatója.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

 A fürdőkbe fokozatosan tér vissza az élet, tavaly az előző évit 10 százalékkal meghaladta a forgalom, ami azonban még mindig csak a harmada volt a 2019-es rekordnak. Idén már a pandémia előtti bázis 75 százaléka lehet a bevétel - ismerteti a napilap hétfői számában megjelent interjúban a vezérigazgató.

Szűts Ildikó elmondta, hogy csak az idén mintegy 340 millió forintos pluszköltséget jelent a földgáz és a villamos energia drágulása, de egy 2020. decemberi kormányrendelet megtiltotta az önkormányzati cégeknek az áremelést. Ennek hatályát nemrég 2022. június 30-ig meghosszabbították, vagyis a nyárig nem nyúlhatnak az árakhoz. Ez a pandémia miatt elszenvedett bevételkieséssel együtt iszonyatosan nagy probléma, nagy teher a vállalaton - közölte.

Gyakorlatilag egy év teljes bevétele kiesett, vagyis több mint 21 milliárd forint hiányzik a kasszából a nyolc hónapnál is hosszabb zárva tartás, valamint a drasztikusan lecsökkent bel- és külföldi vendégforgalom miatt.

Tavaly már 6,5 milliárd forint volt a bevételük, ami 10 százalékkal, mintegy 600 millió forinttal nagyobb az előző évinél, de csak az egyharmada a 2019-es forgalomnak. Összességében mégis sokkal jobban sikerült az elmúlt év, mint az egyébként remekül indult 2020, amikor az éves bevétel fele a járvány előtti januári-februári időszakból származott.

Lassan és fokozatosan beindult az élet, és a múlt év végére visszatértek a régi telt házas napok is. A 2021-es eredmény várhatóan sokkal jobb lesz, mint tervezték - ismertette Szűts Ildikó. November óta csak védettségi igazolvánnyal, illetve uniós Covid-igazolvánnyal fogadnak vendéget a BGYH egységei. A fürdők látogatóinak és dolgozóinak biztonságát szolgáló szigorítás bevált, a törzsvendégek maradtak, forgalmat pedig emiatt sehol nem veszítettek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?