16 °C Budapest
Merry Christmas and happy holidays! Cute little girl sitting by the window and looking at the winter forest. Room decorated on Christmas. Kid enjoys the snowfall.

Indulhat az esélylatolgatás: fehér lesz-e az idei karácsony? Mutatjuk, melyik megyékben lehet hó

2021. december 12. 18:16

Folytatódik a hideg, borús télies idő. A jövő héten is várható hószállingózás, havazás. Hajnalonként sokfelé lesznek mínuszok, néhol napközben is fagypont alatti értékekre kell készülni - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Éjszaka nyugaton is megnövekszik a felhőzet, de egy átmeneti gyengén felhős, derült sáv kialakulhat a nyugati és keleti felhősebb területek között. A Dunától keletre eső részeken többfelé várható csapadék, ami egyre nagyobb terülten vált majd havas esőbe, kora estétől havazásba. Hajnaltájt már kezd gyengülni, és a keleti határ felé húzódni a csapadék, ezzel egy időben viszont nyugaton gyenge eső, havas eső, az Alpokalján kis eséllyel ónos eső is kialakulhat - írja a met.hu.

Lesz-e idén hó karácsonykor, avagy fehér lesz-e 2021-ben a karácsony?

Főként a fiatalabbakat szokta furdalni a kíváncsiság, hogy az ünnepek alatt - a téli szünetben - lesz-e hó, bár a felnőttekben is sokszor ott él a nosztalgia a fehér karácsonyok iránt. Sok felnőttet pedig azért érdekelhet a várható hóhelyzet, mert karácsonykor sokan utaznak, vezetnek - a hóesés, utakat borító hótakaró pedig nagyobb elővigyázatosságot kíván.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) éghajlati visszatekintése szerint az elmúlt 20 évben csak egyetlenegyszer fordult elő, hogy az egész országot hótakaró fedte december 24-26. között: 2001-ben. Ebben az évben a Kékestetőt közel 30 centi, az ország többi pontját pedig 5-15 centi hó borította be. Az elmúlt két évtizedben a fővárosban összesen 6 évben (2001, 2002, 2007, 2010, 2011, 2012) volt hó karácsonykor. Szegeden ötször volt fehér karácsony (2001, 2005, 2007, 2008, 2010), Pécsen (2001, 2007, 2011) és Szombathelyen (2001, 2002, 2007) pedig háromszor. 2020 tele nagyon enyhe volt, de idén talán lesz hó karácsonykor. Mutatjuk az Időkép aktuális előrejelzését a fehér karácsonyról:

Az oldal azt írja, még bizonytalan, hogy fehér lesz-e a karácsony, de keleten nagyobb az esélye.

Ilyen időnk lesz a jövő héten

Hétfőn a kezdetben még felhős keleti tájakon is csökken a felhőzet, és fokozatosan megszűnik a havazás, hószállingózás. A nyugati részeken viszont erősen felhős, borult marad az ég, ott még gyenge eső, esetleg havas eső szórványosan előfordulhat. A legtöbb napsütés a középső országrészben várható. Az északi, északnyugati szél helyenként megélénkülhet, néhol meg is erősödik. A minimumhőmérséklet mínusz 8 és plusz 1 Celsius-fok között alakul, a derült, szélcsendes részeken lesz a leghidegebb. A nappali maximumok plusz 1 és 6 fok között alakulnak.

Kedden az ország nagy részén változóan felhős idő várható hosszabb-rövidebb napsütéssel, de főleg a Dunántúlon maradhatnak tartósabban felhős, párás, ködös vidékek is. Számottevő csapadék nem valószínű, de főként a nyugati megyékben néhol előfordulhat szitálás, gyenge eső. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és plusz 3 fok között valószínű, a hóval borított kevésbé felhős tájakon lesz hidegebb, a felhősebb nyugati megyékben enyhébb az éjszaka. A legmagasabb hőmérséklet plusz 1 és 6 fok között alakul.

Szerdára virradó éjszaka nagy területen képződhet köd, amely napközben is több helyen megmaradhat, viszonylag kevés helyen süthet ki a nap. Számottevő csapadék nem valószínű, de főleg a Dunántúlon helyenként előfordulhat szitálás, gyenge eső, keletebbre néhol ónos szitálás, hószállingózás is. A minimumhőmérséklet mínusz 11 és plusz 3 fok között alakul. A maximumok mínusz 1 és plusz 6 fok között alakulnak, a tartósan ködös, rétegfelhős részeken maradhat fagypont alatt a hőmérséklet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Csütörtökön eleinte legfeljebb szitálás, ónos szitálás fordulhat elő, majd napközben szórványosan lehet eső, keleten néhol esetleg havas eső. A szél sokfelé élénk, a Dunántúlon erős is lehet. Hajnalban mínusz 7 és plusz 2, napközben 0 és plusz 6 fok közötti értékek várhatók.

Pénteken jelentős csapadék nem valószínű, de helyenként előfordulhat zápor, hózápor. A szél elsősorban a Dunántúlon sokfelé megerősödik, néhol viharossá is fokozódhat. A minimum-hőmérséklet mínusz 6 és plusz 3, a maximum-hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között valószínű.

Szombaton a több-kevesebb napsütés mellett számottevő csapadék nem valószínű, néhol azonban előfordulhat hózápor. Főként a Dunántúlon gyakran megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a szél. A hajnali mínusz 7 és plusz 1 fok közötti értékekről kora délutánra mínusz 1 és plusz 6 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap inkább felhős lesz az ég. Helyenként előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék, nagyobb eséllyel hó. A szél élénk, főleg a Dunántúlon sok helyen erős lesz. A minimumok mínusz 8 és plusz 1, a maximumok mínusz 1 és plusz 6 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem