Personal perspective of woman in red shoes standing in the snow looking at tiny cat footprints.

Ezekben a megyékben eshet a hó a hétvégén: hófúvás és szél miatt riasztást adtak ki

2021. december 11. 08:31

Szombat estig veszélyes időjárási jelenség nem valószínű, bár főként az Észak-Dunántúlon, Észak-Magyarországon a nap első felében néhol gyenge ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. Elsősorban az Észak-Alföldön, illetve a felhőben lévő dombvidéki, hegyvidéki tájakon korlátozott látási viszonyokra, ködre lehet számítani. Napközben a déli országrészben előforduló gyenge csapadék jellemzően eső, esetleg havas eső formában várható, illetve a Dél-Dunántúl magasabban fekvő dombvidéki részein, illetve a Mecsekben némi hó is lehetséges. Szombat estétől az erősödő északi szél előbb a Bakonyban, majd később általában a hóval borított dunántúli tájakon már helyenként hófúvásra lehet számítani.

Vasárnap kelet, délkelet felől újabb mediterrán ciklon érheti el térségünket vegyes halmazállapotú csapadékkal, amely egyre inkább havazásba vált át. A jelenlegi számítások szerint a csapadék elsősorban az ország keleti harmadát érinti, másutt számottevő nem valószínű. A csapadék vasárnap délutántól a fagypont közelébe vagy az alá csökkenő hőmérséklet miatt lefagyhat. Mindehhez szombat estétől erős, majd viharos északi, északkeleti szél társul, amely a hó állapotának függvényében hófúvást okozhat. A vasárnaptól várható csapadék területi kiterjedésében és halmazállapotában még jelentős a bizonytalanság.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hófúvás miatt elsőfokú veszélyjelzést adott ki Veszprém megyére szombatra. Vasárnap már másodfokú riasztás lesz érvényben Veszprémre hófúvás és szél miatt is, a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

Ezen felül erős (70 km/h-t meghaladó) széllökések várhatók vasárnap az ország egész területén, elsőfokú riasztást adtak ki mindenhol, kivéve Nógrádban. Győr-Moson-Sopron, Vas, és Komárom-Esztergom megyékben gyenge hófúvás várható. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Havazás miatt elsőfokú riasztás lesz érvényben vasárnap Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben. Ez azt jelenti, hogy 12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?