5 °C Budapest
Tablet keyboard next to mask and disinfectant on the left side of the image. On the right free space for text

Jó tudni: ez minden dolgozónak jár, ha karanténba teszi a munkahelye

2021. augusztus 26. 10:04

Ha a cégvezetés karanténkötelezettséget ír elő külföldi vakáció után, arra az időre alapbér jár – árulta el  Zsédely Márta, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő ügyvédje a Világgazdaságnak.

A magyarok által közkedvelt európai nyaralási célországok között van Horvátország, Olaszország, Spanyolország, Görögország, ezek pedig a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának adatai szerint most fokozott biztonsági kockázatot jelentő országnak minősülnek.

Fontos megjegyezni, hogy a munkavállaló ebben a türelmi időszakban nincs betegállományban, és már a szabadságát sem tölti, ezért erre az időre neki alapbér jár, mivel ez a köztes idő állásidőnek minősül – tette hozzá a szakértő. Egy esetleges PCR-teszt költségeit is a munkáltatónak kell viselnie, mivel a hatályos jogszabályok nem írnak elő ilyesmit munkavállalóknak, amikor visszatérnek külföldi nyaralásból. Fontos feltétel még az intézkedés bevezetéséhez, hogy a munkáltató adatvédelmi dokumentumokkal is rendelkezzen. Kiemelte: a PCR-teszt eredménye – akár pozitív, akár negatív – a munkavállaló egészségügyi adatának minősül, ezért a munkáltatónak rendelkeznie kell hozzáférhető adatkezelési tájékoztatóval és megfelelő érdekmérlegelési teszttel is, mielőtt az intézkedést bevezeti. 

Munkajogi értelemben ez a megoldás akkor jogszerű, ha a munkáltató munkavédelmi kockázatértékelése igazolja ennek az intézkedésnek a bevezetését
– mondta a szakértő. Ha a kockázatértékelés igazolja, hogy a fertőzési kockázat alacsony szinten tartásához szükséges a külföldről hazatérő munkavállalók további tesztelése is, akkor ez az intézkedés jogszerűen bevezethető. Az intézkedés azonban rendeltetésszerűen csak a külföldi nyaralásból hazatérő munkavállalókat érintheti. Esetükben a munkáltató még a kiutazás előtt tájékoztatást kérhet a célországról és a visszaérkezés időpontjáról is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Világgazdaság megkérdezett néhány nagyvállalatot, alkalmaznak-e hasonló karanténkötelezettséget, vagy terhelik-e a munkavállalóikat a PCR-tesztek költségével. A Magyar Telekom azt közölte, korlátozás helyett a tájékoztatásra helyezi a hangsúlyt, a kollégák önkéntes alapon járnak be az irodába. Ugyanakkor, aki utazásra nem javasolt vagy fokozott biztonsági kockázatot jelentő országból tér haza, annak – oltástól függetlenül – azt javasolják, hogy két hétig mellőzze a személyes jelenléttel történő munkavégzést, és teszteltesse magát a biztonság kedvéért, mielőtt bemegy az irodába. Néhány cég pedig azt közölte, éppen új szabályokat dolgoznak ki egy esetleges negyedik koronavírus-hullám megjelenésére. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?