Italian formal garden with wrought iron table and chairs under heavy storm.

Lecsapott a szupervihar: több helyen diónyi jég hullott, az Alföldön tornádó volt

2021. június 25. 17:24

Több nyugati és déli járásra már másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután, azóta pedig már Somogy, Tolna és Baranya megyében a legmagasabb, azaz harmadfokú figyelmeztetés van érvényben. Az érintett területeken a következő órákban heves zivatarok várhatók, azokat károkozó szél, jégeső, intenzív esőzés kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint zivatarveszély miatt a nap folyamán csaknem az egész országban várhatók további másodfokú riasztások. Később - az időjárási helyzet függvényében - akár harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak. A felhőszakadás veszélye miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Azt írták: a délután második felétől előbb a Dunántúl déli felére érkeznek intenzív zivatarok, amelyek kelet felé helyeződnek át, este pedig az Alföld déli részén is heves zivatarok jelennek meg. Az éjszaka első felében az intenzív zivatarok súlypontja az Alföldre tevődik át, hajnalra pedig már legfeljebb északkeleten lehet jellemző.

A Dunántúlon megjelenő zivatarokat lokálisan jelentős szél (általában 80-100 kilométer/órás, helyenként akár 100-120 kilométer/órás, vagy annál is erősebb lökésekkel), nagyméretű jég, és felhőszakadás-szerű csapadékhullás kísérheti. Az éjszakai zivataroknál a fő veszélyforrást a nagyobb területre kiterjedő szélvihar jelentheti, de jégeső, és felhőszakadás ezekben is előfordulhat.

Korábban a katasztrófavédelem arra kért mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a közleményében azt kéri:

a viharos szélben lehetőség szerint ne parkoljanak fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek. Ha valaki leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kiemelték azt is, hogy ilyen időjárásban a nyílt vízen fürdőzés vagy csónakázás, illetve horgászás közben fokozott a villámcsapás veszélye. Ezért azt kérik, mindenki vegye komolyan a viharjelzéseket. Vihar esetén időben keressenek biztonságos helyet, autóban, illetve zárt ajtók és ablakok mögött. Az aktuális meteorológiai riasztásokról tájékozódni lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül is - írta az OKF.

Az Időkép azt írja a hazánkat elérő hidegfront miatt heves zivatarok is kialakulhatnak, viharos széllökések, jégeső és felhőszakadás kísérheti a zivatarokat. Somogy, Tolna és Baranya megyében a legmagasabb, azaz harmadfokú figyelmeztetés van érvényben. A legtöbb megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a várható viharok miatt. Villányban és Akasztón is diónyi jég hullt, Kalocsán pedig tornádó alakult ki.

Már Nagytótfaluból, Kozármislenyből, Szapolcáról, Gencsapátiból, Cúnból, Pogányból, Tengeriből, Pécsről és környékéről is jelezték, hogy jég esett - hol 5 forintos, hol diónyi, helyenként mandarin méretben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?