6 °C Budapest
Close up shot of businesswomans legs riding a bicycle

Megszólalt a miniszteri biztos: hamarosan változik a KRESZ

2021. április 7. 09:03

Több egyeztetés után hamarosan a célegyenesbe érhet a KRESZ módosítása, amellyel többek között az elektromos rollerek és kerékpárok megjelenésére is reagál a kormányzat – mondta az InfoRádióban Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Révész a KRESZ-módosítás kapcsán arról beszélt az Infostart összefoglalója szerint, hogy valamennyi kerékpáros szervezetnek az volt az első kérése, hogy a kötelező kerékpárút-használatot el kell törölni, ami abból is adódik, hogy a gyakorlott kerékpárosok nagyobb veszélyben érzik magukat a családok, kisgyerekek között. Különösen a keskeny, rossz állapotú kerékpárutakon, mint az autóút szélén kerékpározva.

Ami némiképp egybevág a baleseti statisztikákkal is, különösen a városokban, ahol a kerékpárutakat a járdán vezetik. Konfliktus tehát, hogy a versenykerékpárosok hol kerékpározzanak: az út szélén vagy egy olyan kerékpárúton, ami a baleseti statisztikák szerint veszélyesebb, mintha az út szélén bicikliznének.

Mint elmondta, módosítással kapcsolatban három éve folynak az egyeztetések, legutóbb az Országos Balesetmegőrzési Bizottság tárgyalta az anyagot. Ennek során hét vagy nyolc pontban további kérdések merültek fel, ezért Halmosi Zsolt vezérőrnaggyal, az OBB vezetőjével abban állapodtak meg, hogy a húsvét utáni második héten egyeztetést fognak tartani a vitás kérdésekről

A KRESZ módosítása azonban nemcsak a fentiek miatt szükséges, hanem mert rengeteg új elektromos mikromobilitási közlekedési eszköz jelent meg, elég csak az elektromos rollerekre gondolni, és ezeknek a szabályozását is valahogy meg kell határozni – fogalmazott Révész Máriusz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?