16 °C Budapest
Megszállták Budapestet a turisták: ezért utazik ide mindenki decemberben

Megszállták Budapestet a turisták: ezért utazik ide mindenki decemberben

2019. december 17. 08:30

December második felére megtöltötték a külföldi turisták a fővárost és a a beutazó vendégforgalom lendülete januárig már nem fog enyhülni. Budapest évek óta népszerű a téli városlátogatások úticéljai között, idén pedig a nemzetközi elismeréseknek köszönhetően minden korábbinál keresettebbé vált.

A magyar fővárosban néhány napos turnusonként olyannyira folyamatosan cserélődnek a főként Európából érkező, jellemzően az átlagnál többet költő, szabadidős célú turistacsoportok, hogy már nem kapható szabad szálláshely karácsony idejére - írj a Magyar Nemzet.

December második felében már meghatározó arányban vannak jelen a külföldi vendégek a fővárosi turizmusban, amit a kereskedelemben is érzékelni lehet a mindennapi költekezések során, főként a belvárosi kerületekben lévő boltokban, bevásárlóközpontokban és különösen az adventi vásárokban, amelyek évek óta nagy vonzerővel bírnak a szezonális nemzetközi utazási kínálatban - mondta el az ezüstvasárnapi hétvégét követően Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A múlt héthez viszonyítva is nőtt a különféle üzletekben, iparcikkeket kínáló árusítóhelyeken a költekező turisták száma, miáltal nőtt az általuk itt hagyott forint mennyisége is. Ezt az összeget pontosan nem lehet meghatározni, de érzékelhető, hogy nem a spórolás jegyében töltik nálunk az idejüket a turisták.

A pihenésre érkező utasok mellett a környező országokból rendszeresen idelátogató bevásárlóturisták is nagyobb arányban vannak jelen a boltokban karácsony előtt.

Megteltek a szálláshelyek Budapesten, ami így marad karácsony után, sőt január első felében is. Leginkább külföldiek a vendégek, de ahogy egész évben, decemberben is több magyar turistát fogadunk, mint a korábbi években

- mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. A téli szezonban érkező külföldiek tipikus szabadidős turisták, akiket a főváros gazdag élménykínálata csábít és a biztonságos turizmus garanciája. "Ahogy az a nyaraláskor is általában jellemző, az adventi időszak vendégei is az átlagosnál több pénzt költenek el Budapesten, de nem csak a szállodákban, hiszen egész nap járják a programokat, múzeumokat, fürdőket és gyakran betérnek vendéglőkbe, kávézókba is. A karácsonyi vásárokban egy gombostűt sem lehetett leejteni az elmúlt hétvégén" - fogalmazott az elnök.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A két ünnep között megint vegyessé válik a látogatók összetétele, azonban a tévhittel ellentétben az úgynevezett bulituristák aránya még szilveszterkor sem éri el az összes külföldi vendég ötödét.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?