8 °C Budapest

Hatalmas szülői dilemma: így telik a nyári szünet a magyar gyerekeknek

2019. július 27. 11:00

A legtöbb szülő 11-15 nap szabadságot vesz ki a nyári időszakban, de az iskolai vakáció teljes hossza 10 hét, vajon mit csinálnak a fennmaradó hetekben a gyerekek? A Bónusz Brigád és a GKI Digital internetezők körében készült felmérése szerint a nagyszülőkre több mint 2 hét, az ottalvós táborokra 1 hét, a napközis táborokra 1-2 hét jut a gyerekeknek a nyárból.

A férfiak és a nők más arányban veszik ki a nyári szabadságukat - ez is kiderült a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös felméréséből. Míg az összes válaszadó 43 százaléka 11-15 napot tölt pihenéssel nyáron, addig a férfiak ennél jóval magasabb arányban (60%) vesznek ki ennyi szabadságot. Érdekes azonban, hogy több mint három hét távollétet a nők 45, míg a férfiak csupán 30 százaléka engedélyez magának (és engedélyez neki a cég) nyaranta. Az is sokat eláruló adat, hogy minden tizedik férfi egyáltalán nem vesz ki szabadságot, míg a nők közül senki nem válaszolt így a kérdésre.

Na és a gyerekek?

Az iskolai vakáció bizony 10 hét, ennyi időre kell a családoknak megoldani, hogy a gyerek tartalmasan, értékesen töltse el a szünet idejét. Márpedig a családi nyaralás általában csupán 1 hét - legalábbis minden harmadik válaszadó szerint. 15 százalékuk két hetet pihen a családdal, ennél is kevesebben (8%) töltenek 3 hetet együtt.

Sokan csak 1-1 napot nyaralnak együtt, hosszabb időre nem utaznak el.

A vidéki nagymama, nagypapa

A legáltalánosabb megoldás a gyerekek elhelyezésére: a nagyi. Ha tudnak velük vagy náluk nyaralni a gyerekek, az sok család számára hosszú hetekre megoldást jelent az iskolamentes hetekben. A Bónusz Brigád és a GKI Digital közös felmérése szerint a válaszadók 44 százaléka több mint két héten át tudja gyerekeit a nagyszülőknél nyaraltatni. Minden harmadik válaszadó csupán 1, minden ötödik pedig két hetet tud megoldani ezen a módon a nyárból. Természetesen sokszor csak 1-1 napra vállalják a nagyszülők a gyerekeket, minden tizedik válaszadó csak alkalomszerűen számíthat tőlük segítségre.

A család más tagjai (testvér, unokatestvér, nagynéni, nagybácsi) szintén bevonhatók a gyerekfelügyeletbe, de jellemzően ez pár egymást követő napra vonatkozik, hosszabb időre nem szoktak a gyerekekre a nagyszülőkön kívül más családtagok vigyázni.

Napközis vagy ottalvós?

A nyári táborok óriási segítséget jelentenek a szülőknek - persze némely különösen felkapott tábor esetében mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Minden ötödik válaszadó mondta azt, hogy gyerekei több mint 2 héten át vesznek részt napközis táborokban, 1 hétre a válaszadók 57 százaléka szervezett ilyen programot gyerekének.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ottalvós táborok a kutatásban részt vevők 91 százalékának 1 hétre jelentenek megoldást a gyerekek nyári elhelyezésében - de minden tizedik válaszadó gyerekei több mint két hétre utaznak ottalvós táborokba.

A táborok közül főként napközis táborokat lehet már a Bónusz Brigádon is vásárolni: 2017-ben és 2018-ban is egy rajztábor volt a legnépszerűbb az ajánlatok közül, 2017-ben még egy kézműves konyhatábor, egy lovastábor, tavaly pedig egy nagyon jó áron kínált egyhetes napközis tábor volt népszerű. 2018-ban a harmadik helyre egy műugró tábor, negyedik helyre egy musical tánctábor került. A népszerű tábortípusokból jól látszik, hogy a szülők igyekeznek különleges, a gyerek habitusának és érdeklődési körének megfelelő, értékes tudást, készségeket fejlesztő elfoglaltságokat keresni a nyári szünet heteire is.

Persze egy-egy üres nap kitöltésére remek móka a szülők munkahelyére ellátogatni, szerencsére egyre több munkahely nézi jó szemmel, ha a szülő beviszi a gyerekét a céghez, van ahol még programokat is szerveznek a szülőkkel munkába járó gyerekek számára. A válaszadók fele viszi be 1-1 napra gyerekét magával a munkahelyére, jellemzően ez alkalomszerűen történik, nem heteken át tartó programról van szó.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm