6 °C Budapest

Támadnak a kézművesnek álcázott sörök: a fesztiválozók az igazit keresik

2019. július 26. 08:16

Ha Baja, akkor halászlé, legalábbis ami július második hétvégéjét illeti, de a programkínálat és a város ennél sokkal többet rejt magában. Idén harmadik alkalommal rendezik meg július utolsó hétvégéjén a város szívében a BeerBQ - Bajai Kézműves Sör- és Streetfood Fesztivált, amely egy újabb kellemes kikapcsolódást kínáló hétvége mellett jóval túlmutat a puszta nyári szórakozáson.

A Bács-Kiskun megyei fesztivált 2017-ben rendezte meg először egy háromfős baráti társaság, Éberfy István, Kovács Tamás és Lencsés Péter, amely már a második évben kiérdemelte a szüretlen.hu portál szerint az év vidéki fesztiválja címet - írja a HelloVidék. A képlet mondhatnánk, igen egyszerű: étel, ital, zene és szórakozás. De miért működik mégis jobban, mint más vidéki rendezvények?

Egy olyan fesztivál, ahol alkalmazottaknak kötelező jelleggel évről évre ismétlődően ugyanazt a dolgot kell, hogy létrehozzák, monoton, abba valószínűleg kevesebb a szív és a lélek. Szerintünk ez a bajai fesztivál éppen attól sikeres, mert egy szerelemprojekt, szívvel-lélekkel csináljuk. Hiszünk abba, hogy ezt a várost minél több embernek kell megismernie, mert egy gyöngyszem

- tett egyértelmű különbséget fesztivál és fesztivál között a BeerBQ egyik szervezője, Éberfy István. A három jó barát vállalkozása azonban közel sem volt kockázatmentes, mert mint Éberfy István is felhívta rá a figyelmet, egyéves munka előzte meg az első rendezvényt, és csak a debütálás után tudhatták meg, hogy minden belefektetett munka, idő és pénz megérte-e, szerencséjükre pedig az ötlet már az első évben nem várt sikert hozott. Így lehetetlen is pénzcsináldaként tekinteni rá, mivel ahhoz drága hobbinak számít, fogalmazott.

A felsorakozó streetfood és sörös standokat fesztivállátogatások alkalmával szemelték ki, ahol a külcsín, a kóstolópróba és a felek közti jó kapcsolat szükségeltetik ahhoz, hogy valaki részt vehessen a háromnapos rendezvényen.

Éberfy István felhívta a figyelmet arra, hogy az első évben még ismertség nélkül nehéz helyzetben voltak, hogy elnyerjék a vendéglátó egységek bizalmát, ezért egy kereskedelmi előnyt előlegeztek meg nekik, hogy a kézműves sörök nemcsak egy hétvége erejéig, hanem állandó jelleggel is a város kínálatát képezhetik az egyik belvárosi Nemzeti dohányboltban. A kínálat így 200-300 sörre kúszott fel a rendezvénynek köszönhetően, ami egyelőre az egész városi keresletet kielégíti, lévén, hogy egy kézműves söröző megjelenése még csak bimbózóban van a 35 ezer lakosú városban, a szervezők pedig teljes vállszélességgel e törekvés mellé álltak.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai szerint a sörfogyasztás reneszánszát éli hazánkban, csak a tavalyi évben 70 ezer hektoliterrel több sör fogyott, mint az azt megelőző évben, valamint egyre nagyobb az igény a prémium és kézműves sörök iránt, ezt tapasztalja Éberfy István is.

Bizonyos szempontból a kézműves söröket gyártó főzdék a nagyüzemek terhére, más szegmensben viszont elég komolyan mellette működnek

- mondta a HelloVidéknek Éberfy István.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kézműves jegyeket magán, mármint a csomagolásán viselő, ízesített, nulla százalékos sörök - szándékosan nem említek márkát, mert mindenki tudja, hogy kikről van szó -, ezek egy picit megerőszakolják a piacot, és ideiglenesen kiszorítják a kézműves söröket. Éppen ezért muszáj támogatni a kézműves söröket, mert ez egy társadalmi igény, hogy legyen egy olyan kézműves fesztivál, ami valóban a sörről szól, az élményről, a fogyasztóról és a gasztronómiáról

- hangoztatta a szervező, miért jelent a puszta szórakozáson és üzleten túl sokkal többet a BeerBQ fesztivál. A bajai rendezvény tehát egyben patronálja a kézműves vonalon egyre divatosabb streetfood és sörforradalmat, másrészt a város imázsépítéséhez is jelentősen hozzájárul, hogy Bajáról az embereknek már ne csak a halászlé jusson eszükbe.

Lokálpatriótának tartom magam. Van egy nyolcéves kislányom, és nem szeretném, hogy ő elmenjen Németországba, Angliába. Ahhoz pedig, hogy ő itt maradjon, nekünk nap mint nap tennünk kell ezekkel a fesztiválokkal, a helyi identitást, PR-t erősítő eszközökkel. Én minden nap ezért dolgozom

- zárta gondolatait a szervező Éberfy István.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem