22 °C Budapest
Pörögnek a pesti bérletautomaták: kaszálnak az ügyeskedők is

Pörögnek a pesti bérletautomaták: kaszálnak az ügyeskedők is

2018. október 16. 05:54

Lassan, de biztosan a gépek veszik át a dominanciát a jegyértékesítésben. A BKK-tól kapott adatokból az is kiderült, hogy az utasok egyre szívesebben vásárolnak bankkártyával az automatákból, amelyek éves szinten több tízmilliárdos forgalmat bonyolítanak. A nagy pénzforgalom meghozta a bűnözők kedvét is, akik előszeretettel fosztogatják az automatákat. A BKK igyekszik hatékonyan védekezni.

A BKK vásárlóinak csaknem hatvan százalékát már a jegyautomaták szolgálják ki. A közlekedési vállalat a Pénzcentrum kérdésére közölte, tavaly bruttó 40,95 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le az automaták.

2018 szeptemberének végéig 33,57 milliárdért vásároltak ilyen formában az utasok. Ezek értékének a nagyobb hányada, majdnem 66 százalék bankkártyás tranzakció volt.

Idén nyáron a vonaljegyek voltak a legkelendőbbek, augusztusban 1,37 millió darabot vásároltak belőlük az automatákból - ez az összes eladott jegy 58 százaléka.

A jelek szerint az utasok egyre inkább rákaptak az automatás vásárlásra: míg 2017 augusztusában a különböző díjtermékek értékesítésének 52,1 százalékát bonyolították a készülékek, 2018 augusztusában már 56,7 százalék volt ez az arány.

Bővül a hálózat

Budapesten és az agglomerációban jelenleg nagyjából 370 darab - ebből Budapesten több mint 340 darab - jegy- és bérletkiadó automata található. Ezek közül az első 300 darabot 2013-ban vásároltak meg, akkor egy darab nettó 10,941 millió forintba került. A később megrendelt automaták darabját a 2015-ös keretmegállapodás értelmében 12,485 millió forintért helyezték ki.

"Ezek az árak a gyártáson kívül tartalmazzák a készülékek szállítását, telepítését és üzembe helyezését is. Az automaták üzemeltetési költsége a vonatkozó  közbeszerzési eljárás keretében megkötött szerződések szerint maximum 162 ezer forint lehet havonta, azonban a tényleges kifizetés számos tényezőtől függ, például attól, hogy egy hónapban mennyi meghibásodás történt az adott készüléken" - áll a tájékoztatásban. Arra a kérdésünkre nem tudtak választ adni, hogy megtérült-e a készülékek ára, de szerintük az biztos, hogy a korábbinál eredményesebb és gördülékenyebb lett a jegy- és bérletértékesítés.

Nem kell a sorban állni

Az automaták megjelenésével átalakultak a BKK értékesítési lehetőségei: a gépek kiváltottak több alacsony forgalmú,  korlátozott nyitvatartási idővel rendelkező "élőemberes" jegyárusító pontot. Így a vásárlóknincsenek az eladók munkaidejéhez kötve, hiszen az automatákból éjjel-nappal, gyorsan lehet jegyet venni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Emellett a közlekedési vállalat adatai szerint az automaták bevezetésével már ott sem kígyóznak a sorok, ahol korábban ez jellemző volt, a gépek lényegében tehermentesítették, kiegészítették az ügyfélpontokat, pénztárakat.

A bűnözők fantáziáját is felkeltették

A forgalom növekedésével a tolvajok is egyre többet kaszálhattak az automatákkal: az egyik legszervezettebb bűncselekmény Budapesten a BKK-automaták fosztogatása. Bevált módszer, hogy eltömítik a pénzvisszaadó nyílást, hogy később maguk a csalók vegyék el a visszajárókat. Mások a megvásárolt bérleteinkre utaznak, ugyais azokat a jegypénztárnál vissza lehet váltani - igaz némi kezelési költséget felszámolnak érte, de így is több ezer forint juthat a tolvajokhoz egy havi bérletből.

Ugyanakkor a papírpéntzt már nem tudják olyan könnyen ellopni, mivel a közlekedési cég bevezette, hogy az automaták húzzák vissza az el nem vett visszajárót. Így azt a nyílást már nem érdemes eltömíteniük a tolvajoknak. Emellett a BKK a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal is együttműködik a visszaélések visszaszorítása érdekében.

Emellett egy új érzékelő-rendszert is beszereltek a gépekbe, a fejlesztés eredményeként amennyiben az érmecsatornába idegen tárgy kerül, akkor az automata az idegen tárgy eltávolításáig letiltja a készpénzfizetési funkciót, megakadályozva azt, hogy az eltömítés eltávolításáig további ügyfelek károsuljanak. Ebben az esetben az automatánál a bankkártyás fizetésre továbbra is van lehetőség.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?