9 °C Budapest
Kiszámoltuk: nem kicsit nyer, aki mostantól így jár dolgozni

Kiszámoltuk: nem kicsit nyer, aki mostantól így jár dolgozni

Pénzcentrum
2017. július 21. 11:04

A magyarok többsége ugyanis szívesen biciklire pattanna a nyári időszakban. Jelenleg kevesen választják a kerékpározást, pedig néhány apró változás után jelentősen kisebb lehetne a forgalom az utakon. Persze a bicikli beszerzése sem olcsó mulatság, ha megbízható kétkerekűt szeretnénk vásárolni. Kiszámoltuk, mennyivel járhat jobban, aki a biciklit választja.

A magyarok közel kétharmada legalább alkalmanként biciklire pattan, és sokan a szórakozás mellett a napi ügyeik intézésére, munkába járásra is kerékpárt használnak - derült ki a Cofidis Hitel Monitor tanulmányából. Ötből ketten egyébként rendszeren használják a drótszamarat, és a biciklizéstől elsősorban az tart vissza sokakat, hogy nincs kerékpárjuk.

Te jó ég, de drága!

Persze, ha egy tényleg megbízható kerékpárt szeretnénk, akkor nem a pár tízezer forintos ajánlatok közül érdemes válogatnunk, hanem bizony mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. Egy megbízható márka középkategóriás (nem versenyzői szintű) biciklije ugyanis 100 ezer forint körül kapható.

Ha összehasonlítjuk ezt a fővárosi tömegközlekedés árával (egy bérlet 9500 forintba kerül), akkor azt kapjuk, hogy ha nem romlik el a kerékpár, akkor 10-11 hónap használat után térülhet meg a befektetésünk.

Azzal viszont nem árt számolni, hogy hideg időben már nem túl kellemes a biciklizés, így nagyjából két év alatt lehetünk pénzünknél, ha télen letesszük a biciklinket.

Ennek persze elengedhetetlen feltétele, hogy olyan helyen dolgozzunk, ahova kerékpárral is el tudunk jutni és a munkahelyi dresscode összeegyeztethető legyen a biciklizéssel, öltönyben ugyanis nem túl felemelő érzés bringázni. A magyarok kétharmada egyébként szívesen választaná a kerékpárt, ha több bicikliút lenne, és ha az autósok jobban odafigyelnének a két keréken gurulókra, illetve, ha nem kellene attól tartani, hogy ellopják a kerékpárt.

Persze a biciklivel nemcsak a bérlet árát spórolhatjuk meg a kerékpárral, hanem az egészségünket is pozitívan befolyásolhatja, ha napi rendszerességgel kerékpározunk. Az így megspórolt kiadásokat ugyan nehéz számszerűsíteni, azonban az életminőség javulása mindenkinek sokat számít.

Mennyibe kerül ez a családnak?

A bicikli egyébként elsősorban a felnőtteknek térül meg, hiszen a tanulóbérlet csupán 3450 forint, vagyis a gyerekeknek 29 hónap alatt térülne meg ez a befektetés. Évente 6 hónap használattal számolva így 5 év alatt térülne meg a bicikli ára. Ha két éves megtérülést szeretnénk, akkor 41 400 forintos biciklit vegyünk a gyereknek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha egy kétgyerekes családdal számolunk (két felnőtt, két gyerek), akkor az egész családnak nagyjából 280 ezer forintba kerülne a kerékpárra váltani. Ez ugyan sokaknak jelentős kiadás, ezért érdemes lehet elgondolkodni személyi kölcsön igénylésén. A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorával 300 ezer forintos hitelösszegről készítettünk számításokat, 2 éves futamidővel, bankváltá nélkül és 250 ezer forint feletti jövedelemmel kalkuláltunk.

Ez alapján a CIB Előrelépőnek a legalacsonyabb a teljes hiteldíj mutatója (THM), 13,99 százalékkal kalkulálhatunk, ami 14 287 forintos törlesztőrészletet és 342 848 forintos teljes visszafizetendő összeget jelent. Ez a termék végig fix kamatozású és kezdeti költséggel sem kell számolnunk. A második legolcsóbb a K&H személyi kölcsöne, amely 14,92 százalékos THM-mel és 14 402 forintos törlesztőrészlettel érhető el. Ateljes visszafizetendő összeg 345 659 forint, ami kevesebb, mint 3 ezer forinttal több, mint a CIB-nél. Ennek sincs kezdeti költsége és a kamat sem változik.

Az OTP Akciós Személyi kölcsönét is érdemes számításba venni, ha a hitelünkről döntünk, ennek 21,89 százalékos a THM-je, a törlesztőrészlet 15 267 forint, a teljes visszafizetendő pedig 366 415 forint (6 ezer forinttal több, mint a CIB-nél). Az előzőekhez hasonlóan nincs kezdeti költsége és végig fix kamatozású a termék. Különleges konstrukció a Cofidis Megújuló Hitele, ez ugyanis 9282 forintos törlesztőrészletű, a futamidő viszont 46 hónap, vagyis közel négy év. Ennek megfelelően a teljes visszafizetendő összeg 426 972 forint, a THM pedig 24,21 százalék. Lényeges megemlíteni, hogy a hitel kamata 6 havonta változhat, viszont kezdeti költséggel nem kell kalkulálnunk.

A Budapest Bank Hitel Expressze 15 813 forintos törlesztőrészlet, 379 523 forintos teljes visszafizetendő és 24,8 százalékos THM mellett érhető el. Itt nincs kezdeti költség a kamat végig fix lesz. A Provident hitele is különleges konstrukció a Cofidishez hasonlóan, itt ugyanis hetente törleszthetjük a kölcsönt, 3425 forintot kell fizetnünk hetente. A futamidő egyébként 110 hét, vagyis valamivel rövidebb, mint két év. A THM 24,9 százalékos, a teljes visszafizetendő összeg pedig 376 750 forint. A kamatunk nem változhat a futamidő alatt és kezdeti költséget sem számolnak fel.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40