Kőkemény biznisz: ennyit kaszálnak a pesti lomisok

Kőkemény biznisz: ennyit kaszálnak a pesti lomisok

2017. május 1. 07:03

Kincsekre nem nagyon lehet bukkanni az utcára kirakott kacatok között, ritka, hogy valaki értékes tárgyat vagy pénzt találjon. Mégis dívik ez a fajta kereset kiegészítés, annak ellenére, hogy a guberálás lopásnak számít és nem is lehet túl jól keresni vele. Ha egy hónap alatt százezer összejön, az már jó.

A 41-es villamos vonala mellett már halmokban áll a lom, vagy inkább szemét a XXII. kerületben. Tönkrement bútorok, festékes vödrök, ócska létrák, papírhalmok szegélyezik az utat. A szemétkupacok mellett, egymástól úgy 5-10 méterre széken vagy matracon ülő lomisok őrzik a holmit.

"Értékes cuccot nem nagyon találtunk még" - mondja a negyvenes éveiben járó, vörös hajú nő. Ő és a családja Nyíregyházáról utaztak fel Budapestre. "Ha nincs otthon munka, akkor jövünk, de ha napszám van, akkor nem" - mondja. Székétől pár méterre egy vasalódeszka, a mellett egy még működő állólámpa, lámpaernyő nélkül. Mellette egy matrac, rajta takarók, párnák, fölé a fa és a villanyoszlop közé festőfóliát feszítettek. "Tegnap reggel 6 óta itt vagyunk, itt aludtunk éjszaka mind a négyen".  A többiek a környező utcákban vannak. "Foglalni kell a helyet, íratlan szabály a lomisok között, hogy ha foglalod a területet, az a tiéd. De azért szokott balhé lenni" - jegyzi meg.

Ő és családja évek óta jár fel a fővárosba. Az elmúlt évek során sokféle lomissal találkozott, azt mondja, sokan az apróbb kacatokra hajtanak, amiket el tudnak adni a piacon. Arra, hogy ő és a családja mégis mit kezd az itt talált holmikkal, és ő mit keres kifejezetten a lomok közt, nem ad egyértelmű választ. Annyit felel, főleg gyerekruhákra, játékokra pályázik. "Hazaviszem, jó a gyerekeknek". Azt mondja, az idén nagyon sokan szabadulnak az öreg bútoroktól is,  az se lenne rossz neki, de nem tudják hazaszállítani.

Arra a kérdésre, mennyit lehet így keresni, megéri-e egyáltalán felutazni ezért vidékről, azt feleli, van, hogy igen, van, hogy nem. Bár még csak most kezdődött a szezon, eddig nem nagyon találtak olyasmit, amit pénzzé tehetnének. "Egy ismerősöm viszont április elején, a X. kerületben 4 millió forintot talált egy zoknikkal teli dobozban. Én még soha semmi ilyesmit nem találtam, se pénzt, se ékszert. De ha ennyi pénzt találnék, azonnal pakolnék és mennék haza. Új életet kezdenék".

Noha elvileg a környéken élők csak a lomtalanítás napján, este 6 óra után vihetnék ki az utcára a holmikat, sokan nem tartják be a szabályt, már a reggeli órákban is óriási kupacokban áll a lom.  "Ezt a helyet már foglalják, úgyhogy csak azt viheted el, amit a kishölgy ott megenged" - veti oda egy középkorú férfi, miközben kisteherautójába pakol. Pár méterrel odébb egy matracon üldögél egy 17 éves lány. "Itt lakunk a XI. kerületben, a szomszédos kerületekbe átjárunk lomizni, de messzire sose megyünk" - mondja. Mikor kérdezem, hogyhogy nincs iskolában, azt válaszolja, most "betegszabin" van. Közben az idősebb férfi festékes vödröket, papírhulladékot, régi, használhatatlan bútorokat pakol a kocsiba.

"Ezek nekünk nem kellenek. Mi vasban utazunk, elvisszük a legközelebbi fémhulladék felvásárlóhoz"- magyarázza a lány. Hogy mennyit lehet ezzel keresni? "Nem sokat, változó, hogy milyen áron veszik be, de ezt nem én intézem. Én csak őrzöm a területet. De egyébként meg tudod, hogy van ez - sok kicsi sokra megy, néhány ezer forint is számít, abból már tudunk enni". A különböző cégek általában a vegyes adagolható vashulladék kilójáért 45 forint körüli összeget adnak, a vas hulladék lemezekért még kevesebbet, mindössze 33-36 forintot helytől függően.

Amikor arról faggatom, tényleg lehet-e igazi kincseket találni a lomok között, azt mondja, ő is hallott már olyanról, hogy valaki egy régi cipőben bukkant egy aranyláncra vagy akár egy rakás készpénzre, ők évek óta lomiznak, de ilyesmivel nem találkoztak. "Bár a múlt héten, itt a XXII-ben egy régi kabát zsebében találtam egy tízezrest"- veti oda.

A kocsijába pakoló férfi is budapesti, munkanélküli. Azt mondja, 47 éves. Öreg autójában egy régi könyvespolc, dobozok, bútortartozékok. "Rézre utazom, de ma elkéstem, hiába indultam 4-kor. Rézből néhány naponta 10-20 ezret is meg lehet keresni, ha szerencsém van, egy hónap alatt 100-150 ezer is összejön" - magyarázza. A háztartási vörösréz kilójárt a felvásárlók nagyjából 1000-1300 forintot fizetnek, a sárgaréz kilójáért 800 forintot kaphatnak a lomisok.

A férfi azt mondja, mivel a papírhulladék nem nagyon kell senkinek, ő abból is pénzt csinál. Igaz, nem kap ért túl sokat. A hullámpapír és kartonpapír kilójáért 10-13 forintot kaphat, a vegyes papír kilójáért pedig mindössze 9-et. A kocsiban több fóliát is látni, ezek kilójáért sem kap sokat, 30-35 forintot maximum.

Akár két év börtönt is kaphatnak

Az FKF ugyan honlapján közzéteszi a lomtalanítás időpontjait, de a nagyobb kerületekben például több körzet is van. Vagyis attól, hogy a XIII. kerületben február 26-a és március 5-e között volt a lomtalanítás, nem azt jelenti, hogy egész héten lépni se lehetett a lomoktól. Azt, hogy az adott napon pontosan mely utcákban lehet kihelyezni az ócskaságokat, csak az adott területen élők tudják, akiket hivatalos tájékoztató levélben értesítenek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Arra a kérdésre, hogy a nyíregyházi család például mégis honnan szerzett tudomást arról, pontosan mikor, hová kell jönniük, szűkszavú választ kapok: ismerősöktől. Ugyanezt feleli a másik két lomis is. Sokat hallani arról, hogy sokan "bérben" gyűjtenek, összeszedik és vigyáznak az értékesebb holmira, ezért pedig valamennyi pénzt kapnak a megrendelőktől. Gyakran látni lomtalanításkor, hogy a kupacnál üldögélők mellett feltűnik egy jó kocsi, kiszáll valaki, beszél néhány szót a holmi őrzőjével, majd továbbhajt. Ám a bérgyűjtögetéssel, illetve azzal kapcsolatban, hogy milyen ismerősöktől tudnak a lomtalanítás pontos helyéről és idejéről, senki sem akar beszélni.

A rendőröktől és a közterület-felügyelőktől egyébként nem tartanak.

Pedig

a 2013-ban bevezetett hulladékgazdálkodási törvény szerint a lomtalanításra kihelyezett tárgyak elvitele lopásnak számít,

mert azok a kihelyezés pillanatában a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) tulajdonába kerülnek. Vagyis aki ezekből bármit is eltulajdonít, az lopást követ el. Ha a lopás miatt az FKF-et ért kár meghaladja az 50 ezer forintot, és a lopást üzletszerűen - vagyis rendszeres haszonszerzésre törekedve - követik el, a tettes akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Az 50 ezer forint alatti érték szabálysértésnek számít. A Pénzcentrum által megkérdezett lomisok azt mondják, őket még soha, senki sem büntette még meg.

Pedig ha a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Köztisztasági Szolgálatának közterület-felügyelői tetten érik őket (és azokat is, akik a megszabott idő előtt kipakolják a lomokat) intézkedhetnek, és a szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvény rendelkezései értelmében 5000 forinttól 50000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki. A szabálysértési eljárás során akár 150000 forintig terjedő szabálysértési bírság is megállapítható.

2016-ban közterület-felügyelőink köztisztasági szabálysértés miatt 72 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, 32 esetben kezdeményeztek szabálysértési eljárást, jogosulatlan hulladék begyűjtési tevékenység miatt 6 esetben kezdeményeztek közigazgatási eljárást. A rendőrségen is érdeklődtünk, hogy hány esetben kellett intézkedniük tavaly lomizás miatt, de közölték, ilyen jellegű statisztikai kimutatást a rendőrség nem vezet.

Tele a lakás kacattal. Mit csináljak?
Ha mozdulni se lehet a lakásban a kacatoktól, akkor sem tehetjük ki a lomokat az utcára. Vagy meg kell, hogy várjuk az éves ingyenes lomtalanítást, vagy 7366,-Ft /m3 áron kérhetjük a lomok elszállítását az FKF-től is. Ha van kocsink, akkor akár több részletben elvihetjük a cuccokat a legközelebbi hulladékudvarba is.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?