5 °C Budapest

Így készül egy város a nagy tömegre: teltház volt Sopronban

2016. július 3. 13:00

Teltház volt Sopronban a hétvégén: azon túl, hogy a VOLT Fesztivál pénteki napjára minden jegy elkelt, a város szállásadói és a vendéglátóhelyei is gőzerővel üzemeltek.

Évről-évre megdobja Sopron turizmusát a VOLT Fesztivál. A több tízezer embert vonzó zenei-kulturális rendezvénynek volt olyan napja (a pénteki), amikorra minden belépőjegyet eladtak, és a bérletek is elkeltek. Az egyik legnagyobb magyar fesztiválnak az idei évben is szerencséje volt az időjárással: végig napsütés, kánikula volt, csak a zárónapon, szombaton érte el (egy nagyobb) vihar a Lövéreket - így sokan indultak Sopronba a hétvégén.

A városban a héten már szinte lehetetlen volt szállást találni: a Pénzcentrum helyszíni tapasztalatai szerint a nagyobb szállodáktól a kiadó apartmanokon át a nyárra is megnyitott diákszállásokig szinte minden lehetséges szálláshely betelt. Az egyik legnagyobb szállásközvetítő oldal adatai szerint a fesztivál idejére a belföldi szálláskeresések 13%-a Sopronra irányult, június 29. és július 2. között ez volt a legkeresettebb úti cél.


A Pénzcentrum információi szerint a soproni szálláshelyek már régóta kalkulálnak az árazásnál a VOLT-tal: ilyenkor a szokásosnál 15-25 százalékkal is drágábban tudják kiadni a szobákat, apartmanokat a városban, különösen a rendezvény bejáratához közeli helyeken. A környékbeli apartman-tulajdonosok arról számoltak be, hogy az elmúlt években az tapasztalható, hogy egyre többen választják a fesztiválkemping helyett a városban található szálláshelyeket, még akkor is, ha ez több tízezer forintos pluszkiadást jelent. A legtöbben egyébként csak a fesztivál egészére, azaz 5-6 napra adják ki ilyenkor a szobákat.

Az éttermeknek, borozóknak is külön kell készülniük a nyári csúcsra: a 60 ezres város lakóinak száma a fesztivál alatt a duplájára nő, ez pedig meglátszik a vendéglátóhelyek forgalmán is. Van olyan étterem, ahol megduplázzák a személyzet létszámát, például Kelet-Magyarországról érkeznek felszolgálók, kisegítő szakácsok. Van, ahol nem vesznek fel asztalfoglalást, és sok étteremben külön ebédmenüt állítanak össze ezekre a napokra, így a konyha is jobban fel tud készülni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Magyar Turisztikai Ügynökség egyébként nemrég arról is beszámolt, hogy a fesztiválok azért fontosak a különböző városok, országok gazdaságának, mert

növelik az egyes térségek adóbevételeit és a munkahelyek számát.

Az országimázs formálásban is szerepet játszanak, megnyújtják a turisztikai főszezont, és csökkentik a nyári utazások Budapest- és Balaton-központúságát, azzal, hogy kevésbé ismert célterületeket vonnak be a turisztikai vérkeringésébe.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?