6 °C Budapest
Még mindig téli gumival jársz? A gatyád is rámehet

Még mindig téli gumival jársz? A gatyád is rámehet

2016. április 27. 14:00

Az idén hosszúra nyúlt téli szezon miatt az autósok egy része azt gondolhatja, hogy egész évben fent hagyja a téli gumikata, ami nemcsak életveszélyes, de nagyon költséges is lehet. Elmondjuk, hogy miért kell mindenképp lecserélni a téli gumit a nyári hónapokra, és hogy milyet érdemes választani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A téli gumit akkor célszerű nyárira cserélni, amikor a nappali hőmérséklet tartósan 10 fok fölé emelkedik - tudta meg a Pénzcentrum az ORFK-tól. Ez azt jelenti, hogy most már bőven ideje lenne - főleg mivel hétvégén már május lesz. Hogy miért kell mindenképp lecserélni a gumiabroncsot? Bár nem jár pénzbüntetés, sem más szankció az elmulasztásáért, nagyon rosszul járhatsz.

Sokba fájhat, ha csak legyintesz rá

Nyári időjárási körülmények között a téli abroncsokkal felszerelt autó fékútja akár egy autóhossznyival meghosszabbodhat, irányíthatósága pedig jelentősen romlik, ami különösen vészfékezésnél veszélyes. Aki csak városi forgalomban használja az autóját, feleslegesnek érezheti a cserét, pedig meleg évszakban gyorsan kopnak a téli abroncsok, növekszik a gördülési ellenállásuk, így nő az autó fogyasztása, amit a családi előbb-utóbb költségvetés is megérez.

Egyszeri befektetés után az a leggazdaságosabb, ha a nyári gumiabroncsokat a meleg évszakban használjuk,

 a téli gumiabroncsokat pedig az év hidegebb hónapjaiban szereltük fel.

Hány éves korig biztonságos egy gumiabroncs?

Az elmúlt években rendszeresen ellentmondásos információk láttak napvilágot a gumiabroncsok oldalán található DOT jelölésről - olvasható a Magyar Gumiabroncs Szövetség honlapján. A DOT szám utolsó 4 karaktere árulja el a gyártás időpontját, és

bár sokan az "idei" gyártásúakat keresik, a gumiabroncs élettartama valójában 10 év.

Nem gyorsan romló áruról van szó: egy jó állapotú 6 éves abroncs is értékesíthető, azzal a megjegyzéssel, hogy még 4 évig javasolt használni. A következő három számot érdemes naygon megjegyezni minden autósnak, aki biztonságosan szeretne közlekedni:

  • Frissen gyártott: 3 éves korig
  • Új: 5 éves korig
  • Élettartam: 10 év
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?