7 °C Budapest

Fizetésünk 60 százalékát is elkobozhatják, ha...

2015. szeptember 7. 11:30

Évről évre egyre többen döntenek a külföldre költözés mellett, ezt támasztja alá az az adat is, miszerint egyre több pénzt utalnak haza a külföldön élő magyarok. De milyen módja van még a külföldön megkeresett pénz hazaküldésének? Készpénzben mennyit hozhatunk haza?


Pontosan talán senki sem tudja megmondani, hány magyar él jelenleg külföldön. A KSH által készített Managing Migration in South East Europe (SEEMIG) projekt keretében megjelent átfogó és részletes kutatás alapján 2013 elejéig körülbelül 350 ezer magyar hagyta el az országot, ezzel az adattal kapcsolatban viszont a hivatal is elismeri, hogy csupán egy becsült szám. A kutatásból kiderül az is, hogy a Magyarországról elvándorlók leggyakrabban az Európai Unió tagállamait választják, ezen belül pedig Németország, Nagy-Britannia, és Ausztria tartozik a legkedveltebb célországok közé.

A kint élőknek 84 százaléka vállal munkát az adott országban, a többiek tanulás miatt mennek ki.

Rengeteg pénzt utalunk haza

Évről évre egyre többen döntenek a külföldre költözés mellett. Erre engednek következtetni a Világbank adatai is, melyekből kiderül, hogy folyamatosan növekszik a külföldi magyarok által hazautalt összegek nagysága.

A nemzetközi vándorlások egyik legfontosabb gazdasági hatása a külföldre költözők által hazautalt pénzmennyiség növekedése, melyből legtöbben családjukat segítik vagy hiteleiket fizetik. A KSH felméréséből pedig az is kiderül, hogy a külföldre költözött magyarok 25 százaléka juttat haza rendszeresen pénzbeli támogatást. Az arány ennél magasabb a 2009 után kiköltözöttek körében (32 százalék).

Hogyan küldhetünk haza pénzt?

A külföldön megkeresett pénz hazaküldése többféle módón is történhet. Ha utaljuk a pénzt, akkor fontos tudnunk, hogy ha a hazai bankszámla más devizanemben van, mint a befizetett vagy átutalt összeg devizaneme, akkor átváltási költség merül fel.

Az utalás díját a kinti, küldő banki kondíciók határozzák meg

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a CIB Bank.

Az utaláskor felmerülő banki költségek igen magasra rúghatnak, ezért ma már számosmás lehetőségünk is akad a pénz hazaküldésére. Ezek közé tartozik például a TransferWise vagy a Western Union nevű cégek által adta lehetőségek. De mennyit hozhat haza az, aki ragaszkodik a hagyományos módszerhez és készpénzt szeretne áthozni a határon?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mennyit hozhatunk haza készpénzben?

Amennyiben 10 000 euró vagy ezt meghaladó összegű készpénzzel, akár különböző pénznemekben vagy ennek megfelelő értékű készpénz-helyettesítő eszközökkel (értékpapír, kötvény, részvény stb.) szeretnék az Európai Unióba belépni vagy elhagyni azt, akkor kötelesek vagyunk írásban nyilatkozatot tenni a vámhatóságnak.

Bejelentési kötelezettség alá eső pénzeszközök:

  • valuta - bankjegyek és pénzérmék, amelyek csereeszközként forgalomban vannak (például: magyar forint, euró, angol font, amerikai dollár, bolgár leva,)
  • átruházható értékpapírok, pénzügyi eszközök, amelyek vagy fiktív kedvezményezett részére - korlátozás nélkül - bemutatóra szólnak, vagy olyan jellegűek, hogy tulajdonjoguk az átadással kerül átruházásra;
  • aláírt, de a kedvezményezett nevét nem jelző hiányos értékpapírok
  • csekk,
  • váltó 
  • fizetési megbízás.
Fentiek mellett az Európai Unió néhány tagállamában léteznek külön ellenőrzési és nyilatkozattételi előírások az európai unión belüli készpénzforgalomra. Erről érdemes tájékozódni az utazás során érintett országok magyarországi diplomáciai képviseletein

- válaszolta megkeresésünkre Suller György Attila alezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője.

Mi történik, ha elmulasztjuk a bejelentést?

Abban az esetben, ha hiányosan vagy egyáltalán nem teszünk nyilatkozatot, akkor a nálunk lévő pénzösszeg 10-, 40-, 60 százalékánanak megfelelő összegű bírság kerül kiszabásra. Ennek mértéke a pénzösszeg nagyságától függ. A bírság helyszínen történő megfizetésével kapcsolatos intézkedéséket a vámhatóság kezdeményezi.

Amennyiben a bírság a helyszínen nem kerül megfizetésre, az annak megfelelő összeget a vámhatóság jogosult és köteles visszatartani.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?