15 °C Budapest

Hivatalos: átvezetik a hídon az 1-es villamost

Pénzcentrum
2013. május 23. 16:35

Kiírták a közbeszerzési eljárást az 1-es villamosvonal a Puskás Ferenc Stadion és a Közvágóhíd közötti szakaszának részleges felújítására, valamint a Közvágóhíd és a Fehérvári út közötti új építésű szakasz megvalósítására - tájékoztatott csütörtökön a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A felújítás során több helyszínen megújul és a Fehérvári útig meghosszabbodik az 1-es villamos vonala. A jelenlegi szakaszon a megállóhelyek átépítésén, a peronok magasításán és korszerűsítésén túl a pályán és az áramellátási rendszerben is beavatkozások történnek. A villamosvonal új szakaszán teljesen új vasúti pálya és áramellátó rendszer létesül és a járulékos jelzőberendezési, útépítési, forgalomtechnikai, közműépítési, magasépítési és műtárgyépítési munkákat is elvégzik. A felújítást követően a vonal megállóhelyei akadálymentessé válnak, a villamosvonal pedig új arculatot kap, köszönhetően a korszerű peronfedéseknek, a megújuló utastájékoztatásnak és a jelentős növénytelepítésnek. De nem csak az infrastruktúra újul meg: a villamos és trolibusz járműfejlesztési projekt keretében a frissen felújított vonalon új, alacsonypadlós, korszerű villamosok állnak forgalomba.

Fotó: BKK


A BKK tájékoztatása szerint az 1-es villamos felújítását két kivitelezési szakaszra bontották: az első, Bécsi út és Puskás Ferenc Stadion M közötti szakaszra vonatkozóan már tart a közbeszerzési eljárás a kivitelező kiválasztására. Ez azt jelenti, hogy a mostani közbeszerzési eljárásban a második szakaszra, a Puskás Ferenc Stadion és a Közvágóhíd közötti szakaszra keresnek kivitelezőt. Ezen a szakaszon nincs szükség teljes körű pályarekonstrukció végrehajtására, a munkák az alábbiak szerint foglalhatóak össze:

A Kőbányai úti csomópontban a megállóhely vonalvezetését a jelenlegi íves kialakítás helyett egyenessé alakítják, egyúttal sor kerül a Kőbányai úti és Kismartoni útátjárók rekonstrukciójára;

A Népliget megállóhely előtt az Elnök utcánál új forgalmi vágánykapcsolat kerül megépítésre, a forgalmi zavarok esetén autóbusszal pótlandó szakasz hosszának rövidítésére és a Dél-Buda felől érkező villamosok visszafordítási lehetőségének biztosítása céljából;

A Mester utcai csomópontban a jelenlegi átszelést cserélik;

A Soroksári úti híd és a Közvágóhíd megállóhely közötti szakaszon dilatációs szerkezeteket helyezünk el mindkét vágányban.

A jelenleginél magasabb, 26 centiméteresre tervezett peronok nem csupán a mozgásukban korlátozottak számára teszik egyszerűbbé a megállókban a le- és felszállást, hanem a babakocsit toló kisgyermekes anyukák és az idősek közlekedését is nagyban megkönnyítik. A külön szintű megközelítést adó gyalogos aluljáró kapcsolatok lépcsői mellett a Nádorkerti útnál és a Budafoki útnál liftek, a Közvágóhídnál pedig rámpák épülnek.

A meglévő vonalon a megállóhelyi peronokat egységes építészeti koncepció szerint átépítik, és ehhez az arculathoz illeszkednek majd az új szakasz megállói is.

A megállóhelyeket utaskényelmi berendezések telepítésével teszik kényelmesebbé: megújulnak

a hangosító berendezések,
az utasvárók (peronlefedések),
a padok,
a támaszkodók,
a szemetesek
és utastájékoztató berendezések.

Az összes megállóhelyen kamerás felügyeleti rendszer valósul meg.

A Népliget M és Közvágóhíd H megállóhelyeken egyedi peronlefedés kerül megvalósításra, mely magába foglalja a lépcsők és a rámpa lefedését is. A villamosvonal minden további megállóhelyen 18 méter hosszú utasvárók épülnek.

Az 1-es villamosvonal meghosszabbítása

Közel tíz év után ismét új villamosvonalat építenek Budapesten, húsz év várakozás után villamos jár majd a Rákóczi hídon és új kötöttpályás kapcsolat jön létre Dél-Buda és Pest között, mellyel Újbuda új, átszállásmentes kapcsolatokkal gazdagodik. A vonal meghosszabbítással 3,2 kilométer hosszú új szakaszt építenek ki a Rákóczi híd - Szerémi út - Hengermalom út útvonalon, új - az Etele térre való továbbvezetésig használatos, ideiglenes - végállomás épül a Fehérvári út és a Hengermalom út kereszteződésében. Az 1995-ben megépült Rákóczi hídon a villamospálya a hídpillérek két oldalán középfekvésben épül ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vonalon öt új középperonos megállóhelyet létesítenek:

a Nádorkerti útnál;
a Budafoki útnál;
a Hauszmann Alajos utcánál;
a Hengermalom útnál;
és a Fehérvári útnál.

További részletek az új szakaszról:

Az új vonalszakaszon forgalmi visszafogást létesítenek a Budafoki út megállóhely környezetében, mely biztosítja, hogy a villamos vonal egy részén bekövetkező zavar esetén, a vonal másik része használható legyen.

Az új pálya tervezési sebessége a Rákóczi hídon 60 km/óra lesz, ezért az 50 km/óra mai jogszabályi sebességhatár alól felmentést kérnek, a hatósági engedélyezés folyamatban van. A villamosvonal meghosszabbítása során, a Szerémi úton és a Hengermalom úton is füves burkolatú új vágány épül.

A Nádorkerti és a Budafoki úti megállóhoz az esélyegyenlőség biztosítása érdekében egy-egy új, három méter szélességű gyalogos aluljáró kerül megépítésre egy-egy hidraulikus lifttel, valamint egy nyitott lépcsőfeljáróval.

A Szerémi és Hengermalom utakon jelentős mennyiségű közműkiváltás és védelembe helyezés szükséges a középfekvésű villamos pálya kialakításával és útépítéssel összhangban.

A Hauszmann Alajos utca és Hengermalom út között, a Szerémi út szélesítéséhez kapcsolódóan, az út jobb oldalán átépítik a meglévő zajárnyékoló falakat.

A fejlesztés a környezettudatosság jegyében zajlik. Az 1-es vonal áramellátása alkalmassá válik visszatáplálásra, a fékező villamosok által termelt energiát a gyorsítást végző villamosok tudják felhasználni. A sebességkorlátozások felszámolásával megszűnnek a felesleges fékezések és gyorsítások is.

A rekonstrukciós munkák érintik a csomópontok forgalomtechnikai szabályozását. Jelen beruházás keretében a teljes vonalszakasz jelzőlámpáinak felülvizsgálata megtörténik a villamosok előnyben részesítése érdekében.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16