28 °C Budapest

Két hosszú hétvége is jön: most érdemes elutazni!

2012. október 16. 05:23

Magas foglaltság a szállodákban Két hosszú hétvége is előttünk áll a következő hetekben: október 23-a után november elsején sem dolgozunk, így - a pihenőnapokkal együtt- négy-négy napot tölt(het)ünk munkahelyünktől távol. Az ilyen alkalmak hagyományosan felpörgetik a magyar szállodák forgalmát, igaz, az sem túl jó, ha túl közel vannak egymáshoz. A hétvégén 20-22 fokos csúcshőmérsékletre is számíthatunk, eső sem várható, így igazi őszi kirándulóidő ígérkezik.


Az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszú hétvégék a belföldi turizmusban fontos szerepet játszanak. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. korábbi kutatása szerint a megkérdezettek 35,9 százaléka a legszívesebben az augusztus 20-i ünnep alkalmával, harmada húsvétkor, 23,6 százaléka pünkösdkor utazik. Ezen kívül népszerű még az október 23-ához kapcsolódó hosszú hétvége (20%) és a szilveszteri időszak (20%) is.


A Szállás.hu online turisztikai szolgáltató kutatása szerint a belföldi turizmust tovább élénkítheti az idei munkarend, korábbi felmérésük szerint a megkérdezettek 51 százaléka szívesen utazik ilyenkor belföldre, további 3 százaléka pedig külföldre is örömmel kiruccan egy-egy hosszú hétvégére. Elsősorban a 35 év alattiak kelnek útra ilyenkor, az idősebbek otthoni pihenésre használják ki az időt.


A nyári időszakon kívül tett utazások során a legtöbben a városlátogatás, a gyógy- és wellness-fürdők, valamint a kulturális látnivalók, műemlékek iránt érdeklődnek. Emellett a várak és kastélyok, nemzeti parkok és a természetjárás, valamint a fesztiválok és a világörökségi helyszínek látogatása is a kedveltebb tevékenységek közé tartoznak.

Közel esik egymáshoz a két ünnep

Míg nyáron a foglalások értéke egy éjszakára átlagosan 6000 forint volt, addig ősszel ez az érték 17 000 forint fölé kúszik - tájékoztatta lapunkat Rácz István, a Szallas.hu Csoport marketingvezetője. Ősszel közel 50 százalékkal megnő a foglalások aránya a wellness szálláshelyekre, melyek jellemzően magasabb árkategóriába esnek, így egyfelől ezzel magyarázható a megugrás. Másfelől ősszel csupán átlagosan 2,5 éjszakát töltünk el egy szálláshelyen, szemben a nyári hónapokra jellemző 8 éjszakával, rövidebb időszakra pedig hajlandóak vagyunk többet is költeni.

Mivel ezúttal két hosszú hétvége is esik az október 1. és november 30. közti időszakra, vélhetően ezzel magyarázható, hogy a tavalyi - egy hosszú hétvégés - időszakhoz képest az átlag két éjszakáról két és fél éjszakára nőtt a foglalások átlagos hossza. A legnépszerűbb célpontok a főváros, valamint egyes megyeszékhelyek és fürdővárosok, mint Eger, Sopron, Pécs vagy Gyula, Hajdúszoboszló, Zalakaros és Sárvár.


Ha közel esik egymáshoz két hosszú hétvége, akkor az első sikeresebb a szállodák szempontjából, a másodikra már alacsonyabb a foglaltság - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak a Szállodaszövetség főtitkára. Kovács István emlékeztetett: idén már volt arra példa, hogy két ünnep közel esett egymáshoz: március 15-ére többen utaztak el, mint a két héttel későbbi húsvéti ünnepekre. Ráadásul Mindenszentek sokkal inkább családi ünnep, így az elutazás célja inkább rokonlátogatás, a pihenés, wellness háttérbe szorul ilyenkor.

A főtitkár szerint a hosszú hétvégék nyertesei elsősorban a wellness-és gyógyszállók, valamint a vidéki fürdőhelyek, ugyanakkor Budapest és a nagyvárosok nem tipikus desztinációk ilyenkor. Kovács István úgy látja, a szállodák 80-100 százalék közötti foglaltsággal üzemelhetnek az előttünk álló időszakban, az ünnepek alkalmával egyértelműen a belföldi vendégkör a meghatározó.

A csomagajánlatok még mindig népszerűek

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jól alakul a foglaltság a következő hétvégékre, a vendégek elsősorban a kedvezményes üdülési csomagokat kedvelik - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Bán Szabolcs, a mezőkövesdi Nefelejcs Hotel értékesítője. Az október 23-i hétvége jelenleg 85 százalékos foglaltsági szinten áll, leginkább kisgyermekes családok, fiatal/középkorú párok foglaltak szobát a szállodában, előbbiek elsősorban a szomszédos Zsóry-fürdő miatt, utóbbiak inkább a hotel wellness-szolgáltatásait keresve. A november elsejei hétvégére is közel teltházzal számolnak, leginkább középkorú, nyugdíjas párok választották ezt az időszakot. Ráadásul a környék (Eger, Szilvásvárad, Mezőkövesd) kiváló kirándulási és városlátogatási lehetőségeket kínál.

Mint az értékesítő elmondta, a csomagajánlatok továbbra is népszerűek: az Október 23. és az Őszi Relax nevű csomagok speciálisan erre az időszakot célozzák, a félpanziós ellátás mellett ajándék masszázzsal, strandbelépővel.

Az ország másik felén, Sárváron is pozitív előjelekkel várják az előttünk álló ünnepeket. A Spirit Hotel Thermal Spa közel teltházzal készül a következő hetekre, ráadásul - mint azt a szállodától megtudtuk- a október utolsó hétvégéje Ausztriában ünnep, így onnan is sok vendéget várnak. A pihenésre, kikapcsolódásra ezekben a hetekben elsősorban családok foglaltak szobát, ebben közrejátszik a két hét múlva kezdődő őszi szünet is.

De hova utazzunk?

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!