Két hosszú hétvége is jön: most érdemes elutazni!

2012. október 16. 05:23

Magas foglaltság a szállodákban Két hosszú hétvége is előttünk áll a következő hetekben: október 23-a után november elsején sem dolgozunk, így - a pihenőnapokkal együtt- négy-négy napot tölt(het)ünk munkahelyünktől távol. Az ilyen alkalmak hagyományosan felpörgetik a magyar szállodák forgalmát, igaz, az sem túl jó, ha túl közel vannak egymáshoz. A hétvégén 20-22 fokos csúcshőmérsékletre is számíthatunk, eső sem várható, így igazi őszi kirándulóidő ígérkezik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszú hétvégék a belföldi turizmusban fontos szerepet játszanak. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. korábbi kutatása szerint a megkérdezettek 35,9 százaléka a legszívesebben az augusztus 20-i ünnep alkalmával, harmada húsvétkor, 23,6 százaléka pünkösdkor utazik. Ezen kívül népszerű még az október 23-ához kapcsolódó hosszú hétvége (20%) és a szilveszteri időszak (20%) is.


A Szállás.hu online turisztikai szolgáltató kutatása szerint a belföldi turizmust tovább élénkítheti az idei munkarend, korábbi felmérésük szerint a megkérdezettek 51 százaléka szívesen utazik ilyenkor belföldre, további 3 százaléka pedig külföldre is örömmel kiruccan egy-egy hosszú hétvégére. Elsősorban a 35 év alattiak kelnek útra ilyenkor, az idősebbek otthoni pihenésre használják ki az időt.


A nyári időszakon kívül tett utazások során a legtöbben a városlátogatás, a gyógy- és wellness-fürdők, valamint a kulturális látnivalók, műemlékek iránt érdeklődnek. Emellett a várak és kastélyok, nemzeti parkok és a természetjárás, valamint a fesztiválok és a világörökségi helyszínek látogatása is a kedveltebb tevékenységek közé tartoznak.

Közel esik egymáshoz a két ünnep

Míg nyáron a foglalások értéke egy éjszakára átlagosan 6000 forint volt, addig ősszel ez az érték 17 000 forint fölé kúszik - tájékoztatta lapunkat Rácz István, a Szallas.hu Csoport marketingvezetője. Ősszel közel 50 százalékkal megnő a foglalások aránya a wellness szálláshelyekre, melyek jellemzően magasabb árkategóriába esnek, így egyfelől ezzel magyarázható a megugrás. Másfelől ősszel csupán átlagosan 2,5 éjszakát töltünk el egy szálláshelyen, szemben a nyári hónapokra jellemző 8 éjszakával, rövidebb időszakra pedig hajlandóak vagyunk többet is költeni.

Mivel ezúttal két hosszú hétvége is esik az október 1. és november 30. közti időszakra, vélhetően ezzel magyarázható, hogy a tavalyi - egy hosszú hétvégés - időszakhoz képest az átlag két éjszakáról két és fél éjszakára nőtt a foglalások átlagos hossza. A legnépszerűbb célpontok a főváros, valamint egyes megyeszékhelyek és fürdővárosok, mint Eger, Sopron, Pécs vagy Gyula, Hajdúszoboszló, Zalakaros és Sárvár.


Ha közel esik egymáshoz két hosszú hétvége, akkor az első sikeresebb a szállodák szempontjából, a másodikra már alacsonyabb a foglaltság - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak a Szállodaszövetség főtitkára. Kovács István emlékeztetett: idén már volt arra példa, hogy két ünnep közel esett egymáshoz: március 15-ére többen utaztak el, mint a két héttel későbbi húsvéti ünnepekre. Ráadásul Mindenszentek sokkal inkább családi ünnep, így az elutazás célja inkább rokonlátogatás, a pihenés, wellness háttérbe szorul ilyenkor.

A főtitkár szerint a hosszú hétvégék nyertesei elsősorban a wellness-és gyógyszállók, valamint a vidéki fürdőhelyek, ugyanakkor Budapest és a nagyvárosok nem tipikus desztinációk ilyenkor. Kovács István úgy látja, a szállodák 80-100 százalék közötti foglaltsággal üzemelhetnek az előttünk álló időszakban, az ünnepek alkalmával egyértelműen a belföldi vendégkör a meghatározó.

A csomagajánlatok még mindig népszerűek

Jól alakul a foglaltság a következő hétvégékre, a vendégek elsősorban a kedvezményes üdülési csomagokat kedvelik - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Bán Szabolcs, a mezőkövesdi Nefelejcs Hotel értékesítője. Az október 23-i hétvége jelenleg 85 százalékos foglaltsági szinten áll, leginkább kisgyermekes családok, fiatal/középkorú párok foglaltak szobát a szállodában, előbbiek elsősorban a szomszédos Zsóry-fürdő miatt, utóbbiak inkább a hotel wellness-szolgáltatásait keresve. A november elsejei hétvégére is közel teltházzal számolnak, leginkább középkorú, nyugdíjas párok választották ezt az időszakot. Ráadásul a környék (Eger, Szilvásvárad, Mezőkövesd) kiváló kirándulási és városlátogatási lehetőségeket kínál.

Mint az értékesítő elmondta, a csomagajánlatok továbbra is népszerűek: az Október 23. és az Őszi Relax nevű csomagok speciálisan erre az időszakot célozzák, a félpanziós ellátás mellett ajándék masszázzsal, strandbelépővel.

Az ország másik felén, Sárváron is pozitív előjelekkel várják az előttünk álló ünnepeket. A Spirit Hotel Thermal Spa közel teltházzal készül a következő hetekre, ráadásul - mint azt a szállodától megtudtuk- a október utolsó hétvégéje Ausztriában ünnep, így onnan is sok vendéget várnak. A pihenésre, kikapcsolódásra ezekben a hetekben elsősorban családok foglaltak szobát, ebben közrejátszik a két hét múlva kezdődő őszi szünet is.

De hova utazzunk?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG