Autóval jársz Ausztriába? Milliós bírságra is számíthatsz

Pénzcentrum
2012. október 16. 15:03

Az idei téli szezonban is zéró toleranciát hirdet Ausztria a nyári gumival közlekedő autósokkal szemben. November 1. és április 15. között kizárólag a téli abroncs megengedett az alpesi ország útjain. A rendelet megszegői akár ötezer eurós bírságra is számíthatnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A biztonságos közlekedést azonos eszközökkel, de részleteiben eltérő szabályokkal igyekeznek elérni a környező országok. A téli gumi használata a legtöbb térségbeli államban kötelező a november 1-től április 15-ig tartó időszakban, ezért e nélkül nem érdemes külföldre indulni. Sok határátkelőhelyen ellenőrzik a téli gumi vagy legalább a hólánc meglétét, és hiánya esetén vissza is fordíthatják a felkészületlen utazókat.

Télies útviszonyok esetén november 1. és április 15. között minden Ausztriában, Németországban, Svájcban, Csehországban és Szlovéniában közlekedő személygépkocsinak és minden - 3,5 tonna megengedett össztömegnél nem nehezebb - teherautónak kötelező minden keréken legalább 4 milliméter profilmélységű téligumi, vagy - csak a meghajtott tengelyen - a hólánc használata.

A rendelet megszegői, nyugati szomszédunk esetében 35 eurótól 5000 euróig (1,4 millió forint) terjedő büntetésre számíthatnak. A rendeletben kiemelik, hóláncot csak abban az esetben szabad használni, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, és az nem károsítja az útburkolatot.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?