-5 °C Budapest

Hamarosan újranyithat a legendás pesti mozi

MTI
2012. augusztus 10. 15:05

Birtokba vették pénteken az új tulajdonosok a fővárosi Átrium mozi épületét, amely egy kisebb felújítás után a tervek szerint már az őszi szezontól Átrium Film-Színház néven, elsősorban befogadó színházként várja a közönséget.

A Fővárosi Közgyűlés június 20-i döntésével járult hozzá a Budapest Film Zrt. tulajdonában lévő, egy évtizede üresen álló Átrium mozi értékesítéséhez. A műemléki védettséget élvező, Bauhaus-épületben található ingatlant a Merlin Színházhoz köthető Angol Nyelvű Színház Kft. vásárolhatta meg.

Magács László, az Átrium kulturális arculatáért felelős, az elmúlt években a Merlint működtető Angol Nyelvű Színház Közhasznú Alapítvány vezetője elmondta, hogy a kft. tagjai "színház- és Bauhaus-kedvelő budapesti magánszemélyek", akik új tartalommal akarják megtölteni az 1936-ban épült Átrium mozit.

Az Átrium Film-Színház befogadó helyként működik majd, saját színházi előadásai mellett színvonalas társulatok produkcióit fogadja 300 férőhelyes termében, az újonnan kialakítandó 11-szer 14 méteres színpadon, ahol filmvetítések, kortárs tánc és cirkusz, kamarazene, dzsessz, a hétvégén pedig gyerekprogramok is helyet kapnak. Az előcsarnokban kialakítandó kávézó a budai lakosok törzshelyévé válhat, üzleti találkozóknak adhat helyet.

Magács László kitért arra, hogy néhány perces sétára található az épülettől a Millenáris, a Marczibányi Téri Művelődési Ház és a Jurányi Alkotóház, amelyekkel egy nyitott klaszterben fog együttműködni az új Átrium. Magács László közlése szerint a működés kiegyensúlyozott pénzügyi feltételeinek biztosítása komoly kihívás az alapítványnak, a pályázati és normatív módon (közszolgáltatási szerződéssel) kapott közpénzek és a jegybevétel mellett mecénásokra is szükség van.

"A tulajdonosok az épületet a következő hónapokban néhány 10 millió forintból a működéshez és a közönség fogadásához minimálisan szükséges mértékben felújítják, a későbbi jelentősebb felújításhoz pedig európai uniós forrásokat is keresnek" - mondta Magács László.

Az Átrium mozi értékesítésére több pályázatot is kiírtak az elmúlt években, a legutóbbi eljárás során egy pályázat érkezett az Angol Nyelvű Színház Kft.-től. A Budapest Film Zrt. igazgatósága a pályázatot érvényesnek és eredményesnek nyilvánította. A szerződés szerinti vételár bruttó 141 millió 478 ezer forint volt, az értékesítésből származó bevételt saját üzemeltetésű mozik fejlesztésére és felújítására fordítja a Budapest Film Zrt.

A Merlin Színház honlapján is olvasható elképzelések szerint a Kozma Lajos tervezte art deco épület kávéháznak, vetítéseknek, a Merlinben már megszokott, "beszélgetős" közösségi programoknak is helyet ad majd, de fő vonzereje a színház lesz. Terveikben az angol nyelvűségnek meghatározó szerepe van, így az Átriumban is mindenképpen megmarad az angol nyelvű színház.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Átrium fontos nemzetközi együttműködések terepe lesz, ahol a magyar művészek legalább egy-egy produkció erejéig együtt dolgozhatnak meghatározó külföldi alkotókkal. Az új nemzedék színházi nevelése érdekében beavató színházat rendeznek, valamint elkészítik bizonyos előadások iskolaszínházi változatát is.

A Merlin Színház Átrium moziba való költözése tavaly nyáron merült fel, miután kiderült, hogy szerződésük lejárta után nem maradhatnak eddigi játszóhelyükön. A főváros és a színház vezetése tárgyalt is erről - a fővárosi vezetés által is támogatott - megoldásról.

A Fővárosi Közgyűlés még tavaly ősszel döntött arról, hogy közszolgáltatási szerződést köt a Merlint működtető Angol Nyelvű Színház Közhasznú Alapítvánnyal. Az eredetileg 2011 végéig szóló szerződést decemberben további három évre meghosszabbította a főváros.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?