32 °C Budapest

A fél ország a Balatonnál üdülne idén nyáron

Pénzcentrum
2012. június 13. 05:22

177 ezer forintot költ idén nyaralásra egy átlagos magyar család - derül ki a legfrissebb felmérésekből. Ez nagyjából ugyanannyi, mint tavaly, viszont egyelőre úgy tűnik, kevesebben mennek majd üdülni. Az okok egyértelműen az anyagiakban keresendők. Az biztosnak tűnik, hogy az idei évben is a Balaton lesz a sláger az itthon nyaralóknál, bár nem biztos, hogy olyan olcsó lesz a magyar tenger, mint azt sokan gondolják.

Lankad a magyar családok nyaralási kedve - derül ki a Magyar Turizmus (MT) Zrt. nemrég publikált, a magyar lakosság 2012-es főszezonbeli (azaz a májustól szeptemberig terjedő időszakban) utazási terveit vizsgáló kutatásából. A megkérdezett háztartások harmadában (közel 35%) terveznek utazást idén nyáron, míg tavaly ilyenkor még a családok 54 százaléka tervezett nyári üdülést.

Tízből hét család belföldön marad

A felmérés megállapításai szerint az utazást tervezők - és a desztinációt már kiválasztók - 72 százaléka tervez belföldi utazást, ezen belül csak belföldön a válaszadók 62 százaléka fog utazni.

Ahogy az talán természetesnek mondható, minél fiatalabb a megkérdezett, illetve minél jobb a háztartás anyagi helyzete, annál valószínűbb, hogy a háztartás a nyári szezonra utazást tervez. Azok, akik nem terveznek utazást, többségükben (61%) anyagi okokra hivatkoztak. Ezt az indoklást az egészségügyi ok, az életkor, a munkahelyi kötelezettség, a családi ok és az időhiány követte.

Idén tízből négy család a Balatont választja, 8% látogat el az Észak-Alföld régióba, közel 8% pedig az Észak-Magyarország turisztikai régiót keresi majd fel. A belföldi utazás átlagos hossza a tervek szerint 5 éjszaka lesz - a 2011-es eredményekhez képest nőtt a tervezett utazások hossza. A belföldön utazni szándékozók a leghosszabb időt (7,51 éjszakát) a Balatonnál szeretnék eltölteni. (Ez jelentősen hosszabb idő, mint amit 2010-ben terveztek: akkor 5,24 éjszaka volt az átlag.)


A szálláshely típusában jelentős különbségek vannak aszerint, hogy melyik régióba utaznak majd a háztartások: a Nyugat- és Dél-Dunántúli régiókban átlag feletti arányban vesznek majd igénybe fizetős szálláshelyet. A Balatonnál az igénybe venni kívánt szálláshelyek egyötöde saját nyaraló lesz, további közel egyötödében ismerősöknél, rokonoknál szállnak meg, de az utazások háromötöde esetében fizetős szálláshelyet fognak igénybe venni.

A belföldre tervezett utazások kétharmadának fő célja az üdülés, pihenés lesz. A belföldi utazások tizedének célja a rokonok, ismerősök meglátogatása lesz, a wellness utazások aránya előreláthatólag 5%.

Annyit költünk, mint tavaly

Az utazást tervező háztartások tervei szerint átlagosan mintegy 177 ezer forintot fognak elkölteni (háztartásonként) a nyári szezonban. Gyakorlatilag ugyanannyit terveznek idén belföldi utazásra fordítani, mint amennyit 2011-ben terveztek - ez az összeg azonban lényegesen meghaladja a válság kitörését követő évek tervezett kiadásait. A belföldön utazó háztartások átlagosan körülbelül 102 ezer forintot szánnak itthon tett utazásra az idei nyáron. A becslések szerint az egy főre eső költség várhatóan mintegy 35 ezer forint, az egy fő egy napra eső belföldi utazási költsége 8 ezer forint körül lesz.

Bár a megkérdezett háztartások a nyári szezonra tervezett külföldi utazások 11 százaléka esetében még nem tudták megmondani, hogy mely országot tervezik felkeresni, az biztosnak tűnik, hogy legnépszerűbb külföldi célországnak Horvátország, Románia és Ausztria után - alig lemaradva a dobogóról- idén Görögország számít.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) tavalyi összesítése szerint Olaszország és különösen Horvátország iránt erősödött az érdeklődés a magyar utazók körében, a repülős utaknál Görögország és Spanyolország értékesítése alakult jól, a legsikeresebb azonban Törökország volt.

Nem lesz olcsó a Balaton: a strandok fele drágult

A kedvező május elejei időjárásnak köszönhetően idén korábban indult a balatoni strandszezon, de csak a napokban nyitott, illetve nyit a pénztárak zöme.

Az ÁNTSZ által hivatalosan fürdőhelynek kijelölt partszakaszok között 95 nyilvánosat tartanak számon, a többi szállodákhoz, kempingekhez, üdülőkhöz tartozó saját strand. A legutóbbi vizsgálatok során valamennyi hivatalos fürdőhely vízminősége kiváló minősítést kapott, kivéve Keszthelyen a Városi, a Helikon és a Déli strandot, Balatonfűzfőn a Tobruki strandot, valamint hat balatonmáriafürdői szabadstrandot, de ezek értékelése is elérte a "jó" minősítést.

A hivatalos fürdőhelyek közül 49 szabadstrand, ahol nem szednek belépődíjat, de többnyire ezeken is működnek fizetős szolgáltatások. A déli parton ezeken kívül is mintegy 5-10 olyan fürdésre használt nagyobb partszakasz található - a sok kisebb mellett -, ahol az önkormányzat csak azért nem kért fürdőhely-kijelölést, mert nem tudja az ehhez szükséges feltételeket maradéktalanul biztosítani (például vízimentő szolgálatot), de azért többféle szolgáltatás és illemhely is működik ezeken a strandokon.


A balatoni fürdőhelyeken a korábbi évekhez képest kisebb fejlesztéseket végeztek a tavalyi szezon óta, de a pázsitot, sétányokat, vizesblokkokat mindenhol megfelelően felkészítették a nyitásra. A fizetős strandok közel fele nem emelt árat, vagyis az üzemeltetők "lenyelték" az áfaemelésből fakadó többletköltséget. A másik felénél jellemzően az infláció- és az áfaemelkedés mértékével nőttek a díjak, és csak néhány fürdőhelyen drágultak a belépők ennél jobban. Balatonudvariban például 29 százalékkal, ez azonban még így is csak 450 forintos felnőtt belépőt jelent, vagyis továbbra is az olcsóbbak közé tartozik. Badacsonyban 20 százalékos emelés után 600 forint lett a belépő ára. A felnőttek számára ezer forint közeli díjat számoló, legdrágább strandokat üzemeltető Siófok és Keszthely mellé a hónap közepétől csatlakozik Balatonfüred Esterházy-strandja is.

A Balaton vízszintje kedden 76 centiméter volt, amely mintegy 30 centiméterrel marad el az ilyenkor optimális szinttől. A szakértők szerint a nyár végén várhatóan 60-70 centiméter körül alakul a vízszint. Alig tíz évvel ezelőtt ennél jóval alacsonyabb vízszint mellett is kiválóan alkalmas volt a tó a fürdésre, vízi sportokra, de ha tartóssá válik a helyzet, a következő években egyre inkább szükségessé válik az iszap kotrása a fürdőhelyeken.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22