13 °C Budapest

Nem is gondolnád, mennyit költenek nálunk a turisták

Pénzcentrum
2012. június 17. 11:00

A friss repülős utazásokról készített előrejelzés szerint 2012-ben Budapestre több mint 1,8 millió turista vagy üzletember látogat el. Ez 23 százalékkal kevesebb, mint a múlt évben mért adat, állítja a tanulmány, mely arra is kitér, hogy a magyar fővárosba repülővel érkezők csökkenő száma miatt jelentősen (24 %-kal) csökken a külföldiek költése is. Idén csupán 2,4 milliárd dollárt, azaz ötszáz milliárd forintot hagynak a hazai üzletekben, éttermekben és szállásadóknál a repülőtérről érkezők. Legtöbbet a Londonból és Párizsból érkezők költik, de jelentős forgalmat generálnak a német és holland utazók is.

A nemzetközi trendek egyértelmű élénkülésről adnak tanúságot - áll a MasterCard felmérésében - a világ legkedveltebb 20 városába 2012-ben átlagosan 5,7 százalékkal többen utaznak idén, mint a tavalyi évben, és várhatóan több mint 10 százalékkal többet is költenek. A legnépszerűbb célpont London a repülővel utazók között, köszönhetően az olimpiai játékoknak, és a királynő trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségeknek. Ez már a második év, mikor az Egyesült Királyság fővárosa áll a dobogó legfelső fokán, nem csak az ide érkezők számát, hanem a látogatók költéseit tekintve is. A brit fővárosba - mely New York, Bangkok, Párizs és Szingapúr előtt végzett az élen - 17 millió látogatót várnak erre az évre.

(Forrás: cities.masterintelligence.com)


A legnagyobb népszerűség növekedést Rio de Janeiro érte el a 2011-es évhez viszonyítva. Itt 28 százalékkal több idén a külföldi. A brazil várost követi Tokió 21,5 százalékos, valamint Abu Dhabi 17.9 százalékos növekedéssel. Jelentős volt az előző évhez viszonyított pozitív változás Tuniszban, Isztambulban és Torontóban: ezek a városok 17,7 százalékkal, 14,7 százalékkal és 7,6 százalékkal több turistát és üzletembert vonzanak ebben az évben, mint tavaly.

A Londonba látogatók számára elsősorban a látványosságok, a múzeumok, a világhírű éttermek, színházak és az élénk üzleti élet jelenti a legfőbb vonzerőt. Az ide érkezők hajlandóak átlagon felül fizetni az élményekért. Ám ezt, a tanulmány szerint, egyre inkább készpénz nélkül teszik. A kártyatársaság becslése szerint az idei olimpia helyszínén 2025-ben már a gyakrabban használnak bankkártyákat vagy mobiltelefonokat fizetésre, mint készpénzt.

Ann Cairns, a kártyatársaság nemzetközi piacokért felelős elnöke szerint a kutatás kiválóan mutatja, hogy egy olyan világ felé haladunk, ahol az elektronikus tranzakcióknak kiemelten fontos szerepe lesz. "Amikor megvizsgáljuk az utazók vásárlási szokásait, azt látjuk, hogy a készpénz közel sem elég kényelmes és biztonságos ahhoz képest, amit a mai fogyasztó elvár."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Dr Yuwa Hedrick-Wong, a kártyatársaság gazdasági elemzője szerint a felmérés rámutat arra, hogy "a kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére az idei évben világszerte vannak városok, amelyek lényegesen több nemzetközi és belföldi látogatót fogadnak, mint tették azt tavaly. Azzal, hogy a feltörekvő országokból érkezők is ezekbe a városokba utaznak, az úti célok továbbra is a gazdasági növekedés motorját jelentik."

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm