Nem is gondolnád, mennyit költenek nálunk a turisták

Pénzcentrum
2012. június 17. 11:00

A friss repülős utazásokról készített előrejelzés szerint 2012-ben Budapestre több mint 1,8 millió turista vagy üzletember látogat el. Ez 23 százalékkal kevesebb, mint a múlt évben mért adat, állítja a tanulmány, mely arra is kitér, hogy a magyar fővárosba repülővel érkezők csökkenő száma miatt jelentősen (24 %-kal) csökken a külföldiek költése is. Idén csupán 2,4 milliárd dollárt, azaz ötszáz milliárd forintot hagynak a hazai üzletekben, éttermekben és szállásadóknál a repülőtérről érkezők. Legtöbbet a Londonból és Párizsból érkezők költik, de jelentős forgalmat generálnak a német és holland utazók is.

A nemzetközi trendek egyértelmű élénkülésről adnak tanúságot - áll a MasterCard felmérésében - a világ legkedveltebb 20 városába 2012-ben átlagosan 5,7 százalékkal többen utaznak idén, mint a tavalyi évben, és várhatóan több mint 10 százalékkal többet is költenek. A legnépszerűbb célpont London a repülővel utazók között, köszönhetően az olimpiai játékoknak, és a királynő trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségeknek. Ez már a második év, mikor az Egyesült Királyság fővárosa áll a dobogó legfelső fokán, nem csak az ide érkezők számát, hanem a látogatók költéseit tekintve is. A brit fővárosba - mely New York, Bangkok, Párizs és Szingapúr előtt végzett az élen - 17 millió látogatót várnak erre az évre.

(Forrás: cities.masterintelligence.com)


A legnagyobb népszerűség növekedést Rio de Janeiro érte el a 2011-es évhez viszonyítva. Itt 28 százalékkal több idén a külföldi. A brazil várost követi Tokió 21,5 százalékos, valamint Abu Dhabi 17.9 százalékos növekedéssel. Jelentős volt az előző évhez viszonyított pozitív változás Tuniszban, Isztambulban és Torontóban: ezek a városok 17,7 százalékkal, 14,7 százalékkal és 7,6 százalékkal több turistát és üzletembert vonzanak ebben az évben, mint tavaly.

A Londonba látogatók számára elsősorban a látványosságok, a múzeumok, a világhírű éttermek, színházak és az élénk üzleti élet jelenti a legfőbb vonzerőt. Az ide érkezők hajlandóak átlagon felül fizetni az élményekért. Ám ezt, a tanulmány szerint, egyre inkább készpénz nélkül teszik. A kártyatársaság becslése szerint az idei olimpia helyszínén 2025-ben már a gyakrabban használnak bankkártyákat vagy mobiltelefonokat fizetésre, mint készpénzt.

Ann Cairns, a kártyatársaság nemzetközi piacokért felelős elnöke szerint a kutatás kiválóan mutatja, hogy egy olyan világ felé haladunk, ahol az elektronikus tranzakcióknak kiemelten fontos szerepe lesz. "Amikor megvizsgáljuk az utazók vásárlási szokásait, azt látjuk, hogy a készpénz közel sem elég kényelmes és biztonságos ahhoz képest, amit a mai fogyasztó elvár."

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Dr Yuwa Hedrick-Wong, a kártyatársaság gazdasági elemzője szerint a felmérés rámutat arra, hogy "a kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére az idei évben világszerte vannak városok, amelyek lényegesen több nemzetközi és belföldi látogatót fogadnak, mint tették azt tavaly. Azzal, hogy a feltörekvő országokból érkezők is ezekbe a városokba utaznak, az úti célok továbbra is a gazdasági növekedés motorját jelentik."

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?