Fennakadhatnak a hajók a Balatonban?

MTI
2012. május 9. 10:03

Kotorni kellene a Balaton medrét a kikötőkben, a vízi utakon és a strandokon, de már évek óta megoldatlan a tóból kiemelt iszap elhelyezése - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta: ők már kijelölték azt a két-három zagyteret, amely rövid időn belül, akár közmunkaprogram keretében alkalmassá tehető a hajó- és vitorláskikötői iszap elhelyezésére, ám hetek óta késik a vízügyi engedélyezése. Nem vetne jó fényt a balatoni hajózásra és az üdülőkörzet idegenforgalmára, ha fennakadna egy hajó, és kárelhárításként kellene nekivágni a kotrásnak - figyelmeztetett.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint "részigazság" van a hajózási cég panaszában. Miután a tó vizének igen jelentős tisztulása miatt 2008-ban leálltak a vízvizsgálatok, az onnan kiemelt szennyezett iszapból megteltek a zagyterek, azokat benőtték a cserjék és a fák, így az önkormányzatok szeretnék átvenni az államtól, hogy helyükön ligetet, kisebb közösségi teret alakítsanak ki.

A strandok, kikötők iszapkotrása és a zagytérlétesítés nem az állam feladata, hanem a kikötő- és strandfenntartók érdeke. Azoké, akiket használat közben zavar a kikötői vagy strandi iszap - szögezte le Csonki István. A vízügyi vezető hozzáfűzte: a Keszthely melletti - eddig drágán bérelt - zagyteret átveszik az ottani egyetemtől, és a kenesei kőszórás mögötti részen is lesz lehetőség iszapelhelyezésre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?