2 °C Budapest

Fennakadhatnak a hajók a Balatonban?

MTI
2012. május 9. 10:03

Kotorni kellene a Balaton medrét a kikötőkben, a vízi utakon és a strandokon, de már évek óta megoldatlan a tóból kiemelt iszap elhelyezése - írja a Magyar Nemzet.

Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta: ők már kijelölték azt a két-három zagyteret, amely rövid időn belül, akár közmunkaprogram keretében alkalmassá tehető a hajó- és vitorláskikötői iszap elhelyezésére, ám hetek óta késik a vízügyi engedélyezése. Nem vetne jó fényt a balatoni hajózásra és az üdülőkörzet idegenforgalmára, ha fennakadna egy hajó, és kárelhárításként kellene nekivágni a kotrásnak - figyelmeztetett.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint "részigazság" van a hajózási cég panaszában. Miután a tó vizének igen jelentős tisztulása miatt 2008-ban leálltak a vízvizsgálatok, az onnan kiemelt szennyezett iszapból megteltek a zagyterek, azokat benőtték a cserjék és a fák, így az önkormányzatok szeretnék átvenni az államtól, hogy helyükön ligetet, kisebb közösségi teret alakítsanak ki.

A strandok, kikötők iszapkotrása és a zagytérlétesítés nem az állam feladata, hanem a kikötő- és strandfenntartók érdeke. Azoké, akiket használat közben zavar a kikötői vagy strandi iszap - szögezte le Csonki István. A vízügyi vezető hozzáfűzte: a Keszthely melletti - eddig drágán bérelt - zagyteret átveszik az ottani egyetemtől, és a kenesei kőszórás mögötti részen is lesz lehetőség iszapelhelyezésre.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17