Filléres nyaralók a Balatonnál

Pénzcentrum
2012. május 2. 09:06

tovább csökkentek az árak a balatoni háttértelepüléseken, a tótól 5−15 kilométer távolságra 3-4 milliós, lakható ingatlanokat kínálnak. Ennyiért tavaly legfeljebb romos házat vagy egy-egy zártkerti régi nyaralót lehetett venni. Az alacsony árakból alkudni is lehet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

az elmúlt hónapokban végbement, újabb 8-10 százalékos árcsökkenés a folyamatosan emelkedő közlekedési költségek mellett a fiatalok elvándorlásának is köszönhető. Ugyanakkor különösen Siófok, Balatonfüred, Keszthely vagy Hévíz térségének háttértelepüléseit sokan választják állandó lakóhelyül.

Mind a déli, mind az északi parton továbbra is van árkülönbség a csatornázott és a csatornázatlan települések ingatlanjai között. Ám míg ezt korábban a vevők megfizették, ma az ár a döntő tényező. A Balaton-felvidéki háttértelepülések olcsó ingatlanjai keresettebbek, mint a tópartiak, s több, "felkapott" településen is fél áron lehet vásárolni. Néhány éve Felsőörs, Dörgicse, Köveskál vagy épp Kékkút környékén még minimum 10-12 millió forintot kellett adni egy-egy felújításra szoruló, 30-35 éve épült házért is, ma ezeket 5-6 millió forintért árulják. Bőséges a kínálat a balatoni panorámát kínáló ingatlanok között is. Azok a települések előnyt élveznek, ahol az elmúlt évek során rendbe tették az utakat és a járdákat, alacsonyak a helyi adók, olcsón lehet bevásárolni és ahonnan könnyen megközelíthető egy jól kiépített balatoni strand. Egy-egy ingatlant olykor az eredeti árnál akár 10-15 százalékkal olcsóbban is meg lehet venni.

A telekpiac továbbra is pang, nem beszélve a külterületi ingatlanokról, amelyekre szinte egyáltalán nincs kereslet. Új házat kevesen építenek, ráadásul a csatornázatlan településeken erre csak rendkívül drága megoldással nyílik lehetőség. A csökkenő árak Keszthely és Hévíz környékére még külföldi vevőket is hoznak. Igaz, ezen a környéken fél áron már csak a Balatontól, illetve Hévíztől 8−10 kilométerre lévő településeken lehet vásárolni.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?