1 °C Budapest

Filléres nyaralók a Balatonnál

Pénzcentrum
2012. május 2. 09:06

tovább csökkentek az árak a balatoni háttértelepüléseken, a tótól 5−15 kilométer távolságra 3-4 milliós, lakható ingatlanokat kínálnak. Ennyiért tavaly legfeljebb romos házat vagy egy-egy zártkerti régi nyaralót lehetett venni. Az alacsony árakból alkudni is lehet.

az elmúlt hónapokban végbement, újabb 8-10 százalékos árcsökkenés a folyamatosan emelkedő közlekedési költségek mellett a fiatalok elvándorlásának is köszönhető. Ugyanakkor különösen Siófok, Balatonfüred, Keszthely vagy Hévíz térségének háttértelepüléseit sokan választják állandó lakóhelyül.

Mind a déli, mind az északi parton továbbra is van árkülönbség a csatornázott és a csatornázatlan települések ingatlanjai között. Ám míg ezt korábban a vevők megfizették, ma az ár a döntő tényező. A Balaton-felvidéki háttértelepülések olcsó ingatlanjai keresettebbek, mint a tópartiak, s több, "felkapott" településen is fél áron lehet vásárolni. Néhány éve Felsőörs, Dörgicse, Köveskál vagy épp Kékkút környékén még minimum 10-12 millió forintot kellett adni egy-egy felújításra szoruló, 30-35 éve épült házért is, ma ezeket 5-6 millió forintért árulják. Bőséges a kínálat a balatoni panorámát kínáló ingatlanok között is. Azok a települések előnyt élveznek, ahol az elmúlt évek során rendbe tették az utakat és a járdákat, alacsonyak a helyi adók, olcsón lehet bevásárolni és ahonnan könnyen megközelíthető egy jól kiépített balatoni strand. Egy-egy ingatlant olykor az eredeti árnál akár 10-15 százalékkal olcsóbban is meg lehet venni.

A telekpiac továbbra is pang, nem beszélve a külterületi ingatlanokról, amelyekre szinte egyáltalán nincs kereslet. Új házat kevesen építenek, ráadásul a csatornázatlan településeken erre csak rendkívül drága megoldással nyílik lehetőség. A csökkenő árak Keszthely és Hévíz környékére még külföldi vevőket is hoznak. Igaz, ezen a környéken fél áron már csak a Balatontól, illetve Hévíztől 8−10 kilométerre lévő településeken lehet vásárolni.

 

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?