15 °C Budapest

Autósok: április közepén jönnek a gigabírságok

Pénzcentrum
2012. április 9. 15:17

Április közepétől fix összegű lesz a helyszíni közlekedési bírság. Aki helyszínen fizet, fele pénzzel megússza, de még ez is háromszorosa lehet a mostani tarifának.

Az április 15-én hatályba lépő új szabálysértési törvényhez kapcsolódva a kormány rendeletben szabályozza az egyes közlekedési szabálysértésekhez tartozó helyszíni és szabálysértési bírságokat. Több gyakori szabálysértés esetére is fix mértékű, a jelenleg kiróhatónál 30-50 ezer forinttal magasabb bírságokat vezet be.

A jogszabály szerint azokra a szabálysértésekre vezetik be a fix bírságokat, amelyeknek a gyakorisága és súlyossága azt indokolja. A jogalkotók abban bíznak, hogy a rögzített összegű bírság erősíti a jogbiztonságot, viszont érdekes módon a gyorshajtás és a tiltott jelzésen áthajtás nem szerepel a kiemelt körben.

Ittas vezetésért, ha az nem minősül bűncselekménynek, az alkoholos befolyásoltságtól függően 30-50 ezer forint lehet a helyszíni bírság összege, és 60-tól 100 ezer forintig terjed a pénzbírságé.

Az elsőbbségre, illetve az előzésre vonatkozó bizonyos szabályok megsértése 30, illetve 70 ezer forint helyszíni, illetve pénzbírság kiszabását vonná maga után. Ha a járművezető nem rendelkezik jogosítvánnyal, akkor 50, később befizetve 150 ezer forint bírságra számíthat a jövőben, ha a kormány elfogadja az előterjesztést - a maximális bírság eddig 100 ezer forint volt.

Lejárt műszakival vezetett autó esetében jelenleg 50 ezer forintig terjedhet a bírság. Április 15-től ennyit kell fizetni - vagyis a jelenlegi maximumot -, ha a műszaki fél éve lejárt. Szabálysértési eljárás esetén azonban már 100 ezer forint a büntetés. Abban az esetben, ha a műszaki több mint egy hónapja lejárt, de nem régebben, mint három hónap, akkor a büntetés 30 ezer forint a helyszínen, feljelentés esetén azonban 70 ezer.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Aki szmogriadóval kapcsolatos forgalomkorlátozást megsért, az helyszíni bírságként 40, pénzbírságként 80 ezer forintot lesz köteles fizetni. Majdnem ennyit (30-70 ezret) fizethet az is, aki engedély nélkül szirénát vagy fényhidat tart a kocsijában.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?