8 °C Budapest

Autósok: április közepén jönnek a gigabírságok

Pénzcentrum
2012. április 9. 15:17

Április közepétől fix összegű lesz a helyszíni közlekedési bírság. Aki helyszínen fizet, fele pénzzel megússza, de még ez is háromszorosa lehet a mostani tarifának.

Az április 15-én hatályba lépő új szabálysértési törvényhez kapcsolódva a kormány rendeletben szabályozza az egyes közlekedési szabálysértésekhez tartozó helyszíni és szabálysértési bírságokat. Több gyakori szabálysértés esetére is fix mértékű, a jelenleg kiróhatónál 30-50 ezer forinttal magasabb bírságokat vezet be.

A jogszabály szerint azokra a szabálysértésekre vezetik be a fix bírságokat, amelyeknek a gyakorisága és súlyossága azt indokolja. A jogalkotók abban bíznak, hogy a rögzített összegű bírság erősíti a jogbiztonságot, viszont érdekes módon a gyorshajtás és a tiltott jelzésen áthajtás nem szerepel a kiemelt körben.

Ittas vezetésért, ha az nem minősül bűncselekménynek, az alkoholos befolyásoltságtól függően 30-50 ezer forint lehet a helyszíni bírság összege, és 60-tól 100 ezer forintig terjed a pénzbírságé.

Az elsőbbségre, illetve az előzésre vonatkozó bizonyos szabályok megsértése 30, illetve 70 ezer forint helyszíni, illetve pénzbírság kiszabását vonná maga után. Ha a járművezető nem rendelkezik jogosítvánnyal, akkor 50, később befizetve 150 ezer forint bírságra számíthat a jövőben, ha a kormány elfogadja az előterjesztést - a maximális bírság eddig 100 ezer forint volt.

Lejárt műszakival vezetett autó esetében jelenleg 50 ezer forintig terjedhet a bírság. Április 15-től ennyit kell fizetni - vagyis a jelenlegi maximumot -, ha a műszaki fél éve lejárt. Szabálysértési eljárás esetén azonban már 100 ezer forint a büntetés. Abban az esetben, ha a műszaki több mint egy hónapja lejárt, de nem régebben, mint három hónap, akkor a büntetés 30 ezer forint a helyszínen, feljelentés esetén azonban 70 ezer.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Aki szmogriadóval kapcsolatos forgalomkorlátozást megsért, az helyszíni bírságként 40, pénzbírságként 80 ezer forintot lesz köteles fizetni. Majdnem ennyit (30-70 ezret) fizethet az is, aki engedély nélkül szirénát vagy fényhidat tart a kocsijában.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem