Ennyiért utazhatsz Etiópiába: veszélyes vagy kalandos?

2012. január 18. 17:04

850 ezer forint + bőséges költőpénz: mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki Etiópiába utazna. Az afrikai országban két magyar halálos áldozata van egy terrortámadásnak. A magyar túlélők úton vannak az afrikai ország fővárosába, Addisz-Abebába.

A legfrissebb hírek szerint két magyar áldozata van az etiópiai támadásnak, amely összesen öt halálos áldozatot követelt: két német, két magyar, egy osztrák állampolgárt öltek meg. A magyar túlélők - valószínűsíthetően a szegedi egyetem geológus kutatói - úton vannak az afrikai ország fővárosába, Addisz-Abebába. Egyikük sértetlen, másikuk könnyebben sérült, harmadik társuk állapotáról pedig egyelőre nincs biztos információ.


Nagyobb térképre váltás

A Külügyminisztérium délután azt közölte, az etiópiai merénylet három magyar túlélője megérkezett a fővárosba, Addisz-Abebába, ahonnan holnap hajnalban utazhatnak haza Magyarországra.

Biztonságos országnak számít

A korábbi évek tapasztalatai alapján Magyarországról évente 60-80 turista utazik Etiópiába - nyilatkozta a Pénzcentrum.hu-nak Antal András, az AB Agro utazási iroda ügyvezetője. Az egzotikus afrikai ország marginális úti célnak számít, főként szervezett, csoportos utak keretében látogatják az utazók. A most megtámadott csoport valószínűleg külföldi (német) szervezéssel jutott az országba - ezt jelzi az is, hogy a halálos áldozatok között németek és osztrákok is vannak.

Az Abesszín-fennsíkFotó: skyscrapercity.com


Antal András szerint az ország eddig nem számított veszélyesnek, mint fogalmazott, "még csak atrocitások sem érték az utazókat." Azt ugyanakkor eddig is lehetett tudni, hogy vannak kockázatosabb régiók is az országon belül (erről az utazási irodában minden esetben alaposan tájékoztatják az ügyfeleket), valószínűleg a magyar utazókat is itt érte a támadás. Bár a magyar utazásszervezőnél érdeklődés hiányában jelenleg nem indítanak etiópiai utat, a következő katalógusukban minden bizonnyal ismét szerepelnek majd az afrikai országba szóló ajánlatok.

A világ egyik legszegényebb országa
Etiópia a világ egyik legszegényebb országa. A földek az állam tulajdonában vannak, amely hosszúlejáratú kölcsönökkel igyekszik ösztönözni a bérlőket.

Az ország az éhínségek elkerülése érdekében szinte folyamatosan átfogó nemzetközi segélyezésre szorul. A gyakori szárazság, az elmaradott viszonyok hátráltatják a termelést, ahogy az Eritreával és Szomáliával zajlott konfliktusok is folyamatosan visszavetették a gazdaságot.

(MTI)


850 ezer + költőpénz

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy kéthetes utazás repülőjeggyel, reptéri illetékkel és vízummal körülbelül 850 ezer forintból jön ki, plusz költőpénz, belépőjegyek, étkezés. Az útiköltségben a biztosítás ára is benne foglaltatik - ez azonban nem sokkal drágább, mint például az európai országokban, a díja két hétre 10 ezer forint alatt van. Ugyanakkor - mint arra Antal András felhívta a figyelmet- az általános szegénység ellenére Etiópia kimondottan drága országnak számít, a szálláson, az utazáson túl a helyi szolgáltatások is igencsak költségesek.

Az ügyvezető szerint Etiópia egyaránt bővelkedik természeti szépségekben, kulturális látnivalókban és néprajzi értékekben is. Az országban sok a történelmi, vallási és kulturális emlékekben gazdag település, több ókeresztény emlékhelyet is meglátogathat az utazó.

Mi a helyzet a biztosítással?

Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége utazásbiztosítási tagozatának vezetője az MTI-nek elmondta: az utazási irodák általában nem utaztatnak olyan országba, amely teljes egészében a nem javasolt úti célok között szerepel a Külügyminisztérium listáján, mivel ilyen helyzetben például, ha az utas visszamondja az utat, a részvételi díj egészét köteles az iroda visszafizetni.

Hozzátette: a biztosítók többsége nem vállalja a kockázatot, a magyar piacon azonban van olyan biztosító társaság, amely ilyen országokba irányuló utazás során is kínál biztosítást. A biztosítás nem érvényes terrorcselekményből, támadásból, lázadásból vagy háborúból fakadó sérülés vagy halál esetén, ha akkor, amikor az ügyfél elindul az útra, a célország a Külügyminisztérium listáján szerepel.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?