Jön az első magyar Mercedes

Pénzcentrum
2012. január 9. 10:31

Jelentősen lendíthet az idei ipari termelési adatokon, illetve az exporton a Mercedes kecskeméti gyára. Az üzemben a tervek szerint halad a szériatermelés indításának előkészítése − tájékoztatta a Napi Gazdaságot a cég −, tehát minden feltétel adott ahhoz, hogy az első negyedévben legurulhassanak a futószalagról az első eladásra szánt autók.

Azt, hogy a kecskeméti gyár milyen mértékben járul majd hozzá az ipari termeléshez, hivatalos adatok híján nehéz megmondani, egyelőre csak azt lehet tudni, hogy évi százezer gépkocsi felett lesz a kapacitás. A másik két magyarországi autógyár, a győri Audi és az esztergomi Suzuki termelési és bevételi adatai a különböző termelési mélységek, illetve termékek miatt nem hasonlíthatóak össze, de jelzésként szolgálhatnak.

Az Audi Hungaria árbevétele 2010-ben elérte a 4,7 milliárd eurót, ez 23,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Győrben 2010-ben összesen 1,648 millió motor készült 2010-ben és több mint 38 ezer különböző Audi-modell gördült le a gyártószalagról. A 170 ezer autót gyártó Magyar Suzuki Zrt. a korábbi évihez hasonló, 428 milliárd forintos bevételt ért el 2010-ben. (A tavalyi adatokat még nem publikálták a cégek.) Ma már mindkét társaság szinte kizárólag exportra termel, tehát a kiviteli adatokat gyarapítja, s hasonló várható a Mercedes esetében is.
szép nagy hirdetés - ismerje meg új hirdetési formátumunkat, a Roadblockot!

A Mercedes-Benz a jövőben az eddigi kettővel szemben öt típussal jelenik meg a kompakt gépkocsik szegmensében, az ehhez szükséges magasabb termelési kapacitást a kecskeméti gyár segítségével valósítják meg. Az új kompakt autók közül kettőt gyártanak Kecskeméten, hármat pedig a németországi rastatti üzemben. Az új B osztály mindkét üzemben készül majd. Ez a konstrukció lehetővé teszi a két üzemegység optimális kihasználását. Az új B osztályú ügyfélautók gyártása Rastattban már megkezdődött 2011 szeptemberében kezdődött, ami lehetőséget ad arra, hogy az ottani tapasztalatokat hasznosítsák Kecskeméten. A magyarországi üzemben már tavaly májusban felállították a műszaki berendezéseket a gyártócsarnokokban, szeptembertől pedig elkezdődtek a gyártástesztelés különböző fokozatai, elkészítették az első tesztautókat és optimalizálták a teljes gyártóberendezést.

A kecskeméti Mercedes-Benz-gyár létszáma 2011. december 1-jén elérte a kétezer főt (egy évvel korábban, 2010 végére már összeállt a gyár törzsgárdája, akkor 700 munkatársa volt). Idén folytatják a toborzást, hogy elérjék a kitűzött 2500 főt. Erre a cégvezetés szerint jó esély van, eddig minden pozícióra sikerült megfelelő szakembert találni. A gyár 2012-ben elsősorban gyártási területekre keres munkatársakat, főleg Kecskemétről és tágabb környékéről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Napi információi szerint több mint egy tucat beszállító kap helyet a gyárban, ők a legkülönbözőbb eszközöket (tükröket, üléshuzatokat) szállítják majd. A beszállítók több százmillió eurónyi megrendelést nyertek el. A magas minőségi elvárást egyebek között az is jelzi, hogy az alkatrész-beszállítók kiválasztása és megbízása a németországi sindelfingeni beszerzési osztályon keresztül történik.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm