Itt dolgozhat majd több ezer magyar, de hol fognak lakni?

2011. augusztus 10. 13:32

Az autóipari beruházások nyomán megjelenő munkaerő kereslet, illetve a csábító külföldi munkalehetőségek az ingatlanpiacot is megmozgatják. Az érintett városok bérleti piacán jelentős a kereslet, egy-egy jó adottságú ingatlant napok alatt ki lehet adni. A munkaerő mobilitása nagyon alacsony hazánkban, de a két nagy autóipari óriás hazai beruházásai megmozgathatják a régió ingatlanpiacát. Az új osztrák és német munkalehetőségek is sokakat bírnak rá, hogy az ország nyugati részére költözzenek.

Pezseg a bérleti piac Győrben és Kecskeméten, a két nagy beruházásnak otthont adó vidéki városban. Győrben az Audi üzemének bővítése vonzza a munkaerőt, mind belföldről, mind külföldről. A győri bérleti piac felfutása fokozatos volt, hiszen az ingolstadti márka már évek óta jelen van Magyarországon, de az újabb 2 100 főnek munkát adó fejlesztés felpörgette a piacot.

"A rövidtávon, 1-2 évre, előre gondolkozó új munkavállalók általában bérletben gondolkodnak." - mondta el Sánta László az Otthon Centrum győri franchise partnere. "Győrben a 70-75 ezer Ft-os havi bérleti díjú, újszerű, igényesen berendezett kiadó ingatlanok akár egy napon belül is bérlőre találhatnak."

Győrben leginkább a jó állapotú, újszerű kiadó ingatlanokat keresik az új munkalehetőség miatt a városba költözők. Fontos az igényes berendezés, a minél modernebb felszereltség. Az ország minden részéről érkeznek a városba új munkavállalók, de sok köztük az osztrák és német állampolgár is. Nációtól függetlenül a jó minőségű albérleteket keresik, bár munkahelyi pozíciótól és anyagi lehetőségektől függően eltér a kép.

Az OC győri irodájának tapasztalata szerint nem ritka, hogy a vezető beosztásban lévő bérlők akár 400-500 ezer forintot is fizetnek havonta egy luxus csalási ház bérleti jogáért. A félmilliós bérleti díjért egy 250 négyzetméteres, medencés házat lehet bérelni a győri agglomerációban. A lakások esetében szintén erős kereslet mutatkozik a felsőbb szegmensben is; a belvárosban egy 80-100 négyzetméteres lakásért havonta 150 ezer forintos bérleti díjat is el lehet kérni. Kisebb, másfél illetve két szobás, 45-60 négyzetméteres ingatlanok havi bérleti díja 80 ezer forint körül alakul. A bérlő megtalálásához szükséges idő lecsökkenése mellett a keresett szegmensekben a bérleti díjak is emelkedtek az elmúlt évekhez képest.

Az ismeretlen terep miatt eddig sokan csak az albérletben gondolkodtak, de az adásvételekben valószínűleg már a közeljövőben számíthatunk fellendülésre. Ingatlanvásárlásban, első sorban a hosszú távra tervezők gondolkodnak. Ők azonban, főleg a hosszú táv miatt általában az egész családjukkal együtt költöznek, ezért főleg a családi házak piacán jelennek meg keresőként. Az országon belül költözőknek, a területi árkülönbségek miatt azonban szembe kell nézniük azzal, hogy bizonyos esetekben a korábbi házuk vételáráért hasonló adottságú családi házat nagy valószínűséggel csak az agglomerációs településen találnak. A városba költözők 15-20 millió forintig keresnek családi házat, illetve lakást. Ezért az árért Győrságon családi házat, vagy a győri belvárosban egy 2-3 szobás lakást lehet találni.

Megduplázódott kereslet és várólisták

Győrhöz nagyon hasonló helyzetben van Kecskemét, ahol a Mercedes beruházása hozhat előremozdulást a piacon. Az új munkavállalók nagy része albérletet keres. Győrrel szemben Kecskeméten hirtelen ugrott meg a kereslet, az elmúlt évhez képest szinte megduplázódott. A recept ugyanaz: az újszerű, vagy felújított ingatlanokat nagyon könnyen ki lehet adni.

"Egy jó adottságú ingatlanra gyakran 6-8-an is jelentkeznek nagyon rövid időn belül" - mondta el Pálinkás Csaba, az Otthon Centrum Kecskeméti franchise partnere. "A bérleti piacon olyan élénk a kereslet, hogy helyi lakosok néha saját ingatlanjukat is felajánlják kiadásra, és maguk is albérletbe költöznek."

Az elmúlt időszakban főleg a külföldi munkavállalók, túlnyomórészt németek érkeztek a városba. Ők 800-1000 eurót is hajlandóak fizetni egy nagyon jó állapotban lévő, teljesen felszerelt ingatlanért, legyen szó belvárosi lakásról, vagy kertvárosi családi házról. Nagy értékű családi házakat is keresik a külföldi bérlők, nem ritka 1 500-2 500 euró közötti havi bérleti díj egy fix 2 éves szerződés bérleti esetében.

A kulcs a magas minőség, és a teljes felszereltség, ami a konyhai kisgépeket is magába foglalja. A magyar munkavállalók csak most jelentek meg a piacon, az esetükben már az alacsonyabb bérleti díjú lakások a keresettek. Egy 2 szobás ingatlant 60-65 ezer forintos havi bérleti díjért lehet kiadni, felújított lakásért havi 80 ezer forintot is el lehet kérni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kecskeméten egyértelműen a bérleti piacon jelentkezik a beruházás generálta többletkereslet, az OC kecskeméti irodájának tapasztalata alapján vásárlási szándékkal kevés új munkavállaló érkezik a városba. A jelentős bérleti kereslet a népszerűbb szegmensekben már a bérleti díjak emelkedését is beindította.

Ledőltek a falak

Nem csak a hazai ipari beruházások jelentette új munkahelyek, hanem külföldi munkalehetőség is nagy vonzerőt jelent. Ausztria és Németország idén május elsején nyitotta meg álláspiacát az EU-hoz 2004-ben csatlakozott tagországok - így Magyarország - munkavállalói előtt. Ennek megfelelően a nyugati végeken - Sopronban és Szombathelyen - jelentősen felpezsdült a kereslet mind bérlői, mind vevői oldalon. Az ország minden területéről, Debrecenből, Nyíregyházáról, Pécsről, kisebb keleti településekről, de még a Balaton környékéről, sőt néhányan Budapestről is érkeznek a nyugati határszélhez közel eső városokba. Sopronban 20-30, Szombathelyen 30-40 százalékkal nőtt a kereslet az ingatlanpiacon a munkalehetőségek megnyílása kapcsán.

Gyakori forgatókönyv, hogy a családfő albérletben térképezi fel az új munkát - ritka, hogy valaki aláírt munkaszerződés nélkül, vagy legalább komoly ajánlat nélkül költözzön - és amint megveti a lábát, a család is megérkezik. Innen már anyagi lehetőségektől függően lépnek tovább. Sokan maradnak albérletben, amíg korábbi ingatlanukat el nem adták, de az azonnali ingatlanvásárlás sem ritka.

Szombathelyen és a környékén általában 15 millió forintig keresnek ingatlanokat a városba költözők. Ezért az összegért már egy 80-100 négyzetméteres házat lehet találni a környező településeken, de a városban inkább lakások közül lehet válogatni ebből az összegből. Sopronban a keresések zöme 20 millió forintig terjed, de néha 40 milliót is költenének ingatlanra az újonnan a városban költözők.

A bérleti piacon mindkét városban a bérbeadók vannak jobb pozícióban. Sopronban egy 3 szobás, jó állapotú lakást nagyjából ezer forintos egy négyzetméterre vetített, havi bérleti díjért lehet kiadni. Kisebb, újszerű, jó elhelyezkedésű lakások bérleti díjai ennél is magasabbak lehetnek. Sopronban nagy a hiány a kiadó lakásokból, itt szintén nem ritka, hogy egy albérletre egy nap alatt sikerül bérlőt találni. Szombathelyen is várólisták vannak a jó adottságú bérleményekre. Egy újszerű, téglaépítésű, alacsony rezsijű, 3 szobás lakást akár havonta 60-70 ezer forintért is ki lehet adni. Győrhöz és Kecskeméthez hasonlóan erre a két városra is igaz, hogy a jelentős bérleti kereslet jó befektetési lehetőséget kínál a kiadási célú lakásvásárlásban gondolkodóknak.

A beruházások és külföldi munkalehetőségek okozta ingatlanpiaci mozgás miatt kiadási célból most érdemes az említett vidéki városokban ingatlant vásárolni. Az ingatlanárak a válság óta csökkentek, nagy valószínűséggel elérték a mélypontjukat, a jelentős bérleti kereslet pedig folyamatos, biztos havi bevételekkel kecsegtet.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?