3 °C Budapest

Itt épülhetnek a legújabb autópályák Magyarországon

MTI
2011. június 30. 16:02

A gyorsforgalmi és főúthálózat fejlesztését négy időszakra osztja a kormány, az első az idén indul és 2016-ig tart, míg az utolsó a 2025 és 2027 közti időszak - az egyes intervallumokra tervezett fejlesztéseket a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat tartalmazza.

A csütörtöktől hatályos határozat a forrásokat az uniós támogatásban, a megtett úttal arányos útdíjban, valamint az állami költségvetésben jelöli meg, úgy hogy a programnak 2027 végéig be kell fejeződnie.

A 2016-ig tartó első szakaszból kiemelésre érdemes az M2 autóút, amely az M0-tól Vác délig épül meg 2x2 sávval. Az M4 autópálya Üllőtől Törökszentmiklósig, illetve Berettyóújfalutól az országhatárig készül el, összesen 121 kilométer hosszban. Az M8 autóútnak is két szakasza épül meg, Körmend és az országhatár, valamint Nagykőrös és Szolnok között. A teljes hossz 64 kilométer.

A 2017-2020 közti időszakban bezárul a főváros körül az M0 autóút. Az M4 Törökszentmiklóstól Kisújszállásig folytatódik, míg az M8-ból további 84 kilométer épül meg a Dunántúlon, illetve az Alföldön. Az M9 autóútnak is több szakasza készül el, így Kaposvártól Bonyhádig, és Vasvártól Zalaegerszegen át Pacsáig. Elkezdődik az M49 építése, amely az M3 autópályát Vajától köti össze Csenger környéki országhatárral, de ebben az időszakban csak Győrtelekig épül meg 20 kilométer hosszban.

A 2021 és 2024 közti időszakban az M0 egyes szakaszai 2x3 illetve 2x4 sávosra bővülnek. Az M2 tovább halad Váctól Rétságig, míg az M49 újabb 20 kilométerrel Pátyodig megy tovább. Az M85 Csorna és Kapuvár, valamint Sopron és az országhatár között lesz kész, összesen 30 kilométer hosszban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az utolsó, a 2025 és 2027 közti időszakra a bővítések lesznek jellemzők. Például 2x4 sávosra bővül az M7 és M1 közös bevezetője, míg az M3 Budapest és Hatvan közt 2x3 sávos lesz. Az M7 másik pályája is 2x3 sávos lesz Székesfehérvárig. Teljesen elkészül az M9 Soprontól Szekszárdig, és az M49 is eljut az országhatárig.

 

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem