29 °C Budapest

Jobban teszed, ha ezeket a pénzváltókat elkerülöd

2011. június 29. 10:32

Itt a nyár! Külföldi utazásunk megtervezésekor gondolnunk kell arra, hogy megfelelő mennyiségű költőpénzünk legyen. A valuta egy részét érdemes még itthon beszerezni, azonban nem mindegy, hogy melyik pénzváltóhoz térünk be váltani.

A nyaralásra szánt készpénz felét érdemes most euróra váltani - tanácsolja a Pénzcentrum.hu olvasóinak Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője. A szakértő azt javasolja, a költőpénz felét váltsuk be most, így bebiztosíthatjuk magunkat, hiszen ha a következő időszakban erősödik a forint, válthatunk még, ha viszont gyengül (jelenleg ez a valószínűbb), a felét már akkor is jó áron váltottuk. A hét második felében olyan események várhatóak -például a görög mentőcsomag szavazása- amely lényegesen befolyásolhatja a forint/euró árfolyamot is.

Ezeket a pénzváltókat jobb, ha elkerülöd

Érdemes előre tájékozódnunk az egyes pénzváltóhelyek árfolyamairól, ugyanis akár 5 forintos eltérések is adódhatnak az egyes szolgáltatók között. Kérdés persze, hogy mennyit spórolhatunk azzal, ha nem az éppen az utunkba kerülő pénzváltóba térünk be.

Tételezzük fel, hogy egy négyfős család nyaralni indul. A família számításai szerint 200 ezer forintnak megfelelő készpénzre van szükségük euróban. Az 5 forintos árfolyam eltérés tehát esetükben mindössze körülbelül 10 euró megtakarítást jelenthet, ami átszámolva alig több mint két és félezer forint. Természetesen sok kicsi, sokra megy - tartja a mondás - ennyi pénzből akár a család összes tagja elnyalhat egy pár gombócos fagyit a tikkasztó hőségben.

Spórolni nemcsak úgy tudunk, ha jó árfolyamon váltunk, hanem azzal is, ha jó valutát vásárolunk. Jó példa erre például, a magyarok kétezres évek elején indult adriai inváziója. Akkor kifizetődőbb volt itthon eurót venni, és azt váltani kunára a horvátoknál. Sokáig Egyiptomban is lehetett ilyen játékot űzni, mivel az afrikai országban korábban lényegében azonos árfolyamon váltották egyiptomi fontra az eurót és a dollárt - márpedig a kettő között forintban jelentős árkülönbség van.

Természetesen teljesen felesleges csak készpénzt vinnünk a nyaralásra. Weinhardt Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy a megbízható bankkártyás fizetés ma már a legtöbb forgalmas európai nyaralóhelyen (éttermekben, boltokban) elérhető, a bankkártya-használat pedig sokkal jobb árfolyamot jelent annál, amit a pénzváltók kínálnak. Emelett nem utolsó sorban sokkal biztonságosabb, mintha több százezer forintnak megfelelő készpénzzel a zsebünkben rónánk egy idegen város utcáit.

Átverős pénzváltók - jobb, ha vigyázunk

Az utcai valutaváltóknál fokozott a veszélye annak, hogy bűncselekmény áldozatává válunk. Ezek ugyanis gyakran pályaudvarok, távolsági buszállomások, határátkelőhelyek környékén, valamint turisztikai szempontból jelentős helyeken találhatóak. Ezek a helyek pedig vonzzák a bűnözőket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pénzváltás alkalmával óvatosan és körültekintően kell eljárni. A legfontosabb, hogy olyan pénzváltót keressünk, amelyet a külvilágtól legalább egy ajtó választja el. Amennyiben a helyiség előtt gyanús alakok megszólítanak bennünket, inkább álljunk tovább, ne mutassuk meg a bűnözőknek, hogy mennyi készpénz van nálunk. A pénzváltást követően, ha lehet, ne a tömegközlekedést használjuk.

Fokozott a veszélye, hogy az utcai pénzváltóknál zsebtolvajok vagy rablók kifigyelik, hogy mennyi készpénz van nálunk. Ilyenkor a figyelő utánunk jön, és leadja a drótot az aluljáróban vagy megállóban várakozó társainak (mennyi pénz van nálunk, hova tettük), akik aztán rövid idő múlva megszabadítanak a pénztől.

A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének tájékoztatása szerint valutát csak olyan, engedéllyel rendelkező irodában váltsunk, amely jól látható PSZÁF által kiadott engedéllyel rendelkezik; ahol jól követhető, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (bank, takarékszövetkezet) ügynöke; az árfolyamok és kedvezmények jól láthatóan, nem megtévesztő módon vannak kitéve.

Helyreigazítás

 

NEKED AJÁNLJUK
Helyreigazítás

Internetes hírportálunk a 2017. október 24. napján megjelent cikkben jogsértően állította, hogy...

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?