9 °C Budapest

Jobban teszed, ha ezeket a pénzváltókat elkerülöd

2011. június 29. 10:32

Itt a nyár! Külföldi utazásunk megtervezésekor gondolnunk kell arra, hogy megfelelő mennyiségű költőpénzünk legyen. A valuta egy részét érdemes még itthon beszerezni, azonban nem mindegy, hogy melyik pénzváltóhoz térünk be váltani.

A nyaralásra szánt készpénz felét érdemes most euróra váltani - tanácsolja a Pénzcentrum.hu olvasóinak Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője. A szakértő azt javasolja, a költőpénz felét váltsuk be most, így bebiztosíthatjuk magunkat, hiszen ha a következő időszakban erősödik a forint, válthatunk még, ha viszont gyengül (jelenleg ez a valószínűbb), a felét már akkor is jó áron váltottuk. A hét második felében olyan események várhatóak -például a görög mentőcsomag szavazása- amely lényegesen befolyásolhatja a forint/euró árfolyamot is.

Ezeket a pénzváltókat jobb, ha elkerülöd

Érdemes előre tájékozódnunk az egyes pénzváltóhelyek árfolyamairól, ugyanis akár 5 forintos eltérések is adódhatnak az egyes szolgáltatók között. Kérdés persze, hogy mennyit spórolhatunk azzal, ha nem az éppen az utunkba kerülő pénzváltóba térünk be.

Tételezzük fel, hogy egy négyfős család nyaralni indul. A família számításai szerint 200 ezer forintnak megfelelő készpénzre van szükségük euróban. Az 5 forintos árfolyam eltérés tehát esetükben mindössze körülbelül 10 euró megtakarítást jelenthet, ami átszámolva alig több mint két és félezer forint. Természetesen sok kicsi, sokra megy - tartja a mondás - ennyi pénzből akár a család összes tagja elnyalhat egy pár gombócos fagyit a tikkasztó hőségben.

Spórolni nemcsak úgy tudunk, ha jó árfolyamon váltunk, hanem azzal is, ha jó valutát vásárolunk. Jó példa erre például, a magyarok kétezres évek elején indult adriai inváziója. Akkor kifizetődőbb volt itthon eurót venni, és azt váltani kunára a horvátoknál. Sokáig Egyiptomban is lehetett ilyen játékot űzni, mivel az afrikai országban korábban lényegében azonos árfolyamon váltották egyiptomi fontra az eurót és a dollárt - márpedig a kettő között forintban jelentős árkülönbség van.

Természetesen teljesen felesleges csak készpénzt vinnünk a nyaralásra. Weinhardt Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy a megbízható bankkártyás fizetés ma már a legtöbb forgalmas európai nyaralóhelyen (éttermekben, boltokban) elérhető, a bankkártya-használat pedig sokkal jobb árfolyamot jelent annál, amit a pénzváltók kínálnak. Emelett nem utolsó sorban sokkal biztonságosabb, mintha több százezer forintnak megfelelő készpénzzel a zsebünkben rónánk egy idegen város utcáit.

Átverős pénzváltók - jobb, ha vigyázunk

Az utcai valutaváltóknál fokozott a veszélye annak, hogy bűncselekmény áldozatává válunk. Ezek ugyanis gyakran pályaudvarok, távolsági buszállomások, határátkelőhelyek környékén, valamint turisztikai szempontból jelentős helyeken találhatóak. Ezek a helyek pedig vonzzák a bűnözőket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Pénzváltás alkalmával óvatosan és körültekintően kell eljárni. A legfontosabb, hogy olyan pénzváltót keressünk, amelyet a külvilágtól legalább egy ajtó választja el. Amennyiben a helyiség előtt gyanús alakok megszólítanak bennünket, inkább álljunk tovább, ne mutassuk meg a bűnözőknek, hogy mennyi készpénz van nálunk. A pénzváltást követően, ha lehet, ne a tömegközlekedést használjuk.

Fokozott a veszélye, hogy az utcai pénzváltóknál zsebtolvajok vagy rablók kifigyelik, hogy mennyi készpénz van nálunk. Ilyenkor a figyelő utánunk jön, és leadja a drótot az aluljáróban vagy megállóban várakozó társainak (mennyi pénz van nálunk, hova tettük), akik aztán rövid idő múlva megszabadítanak a pénztől.

A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének tájékoztatása szerint valutát csak olyan, engedéllyel rendelkező irodában váltsunk, amely jól látható PSZÁF által kiadott engedéllyel rendelkezik; ahol jól követhető, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (bank, takarékszövetkezet) ügynöke; az árfolyamok és kedvezmények jól láthatóan, nem megtévesztő módon vannak kitéve.

Helyreigazítás

 

NEKED AJÁNLJUK

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük az Országos Mentőszolgálat Főigazgatóság helyreigazító közleményét.

Helyreigazítás!

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a Köznevelésért Felelős Államtitkárság helyreigazító közleményét.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem