6 °C Budapest

Autósok, figyelem! Hamarosan komoly drágulás fenyeget!

Pénzcentrum
2010. szeptember 30. 05:22

Komoly fejtörést okozhat a következő években a magyar autósoknak a szélsőséges ázsiai időjárás. A gumifa ültetvényeket előbb perzselő szárazság, majd özönvíz szerű esőzés tépázta meg, így kevesebb nyersgumit lehet belőlük kinyerni. Kit érdekel mindez? Ázsia messze van - mondhatná erre a magyar autós. Csakhogy nem árt tisztában lennie azzal, hogy egyre többen ülnek világszerte autóba, így az autógumik és a gyártásukhoz szükséges nyersgumi iránti kereslet ugrásszerűen nő. Márpedig amiből kevés van, annak felmegy az ára. Emiatt a magyar autósoknak fel kell készülniük arra, hogy az autógumikért a jelenleginél többet kell majd fizetniük.


Az autógumi iparban érdekelt társaságok számai alátámasztják a riasztó jóslatot. A nyersgumi tőzsdei ára Szingapúrban jövő év márciusára 14-20 százalékkal, a rekordnak számító 4,2 dollár közelébe emelkedik. A Goldman Sachs befektetési bank szerint nyersgumiból a tavalyinál 12 százalékkal kevesebb van raktáron, a készletek 67 napra elegendőek. Ilyenre csaknem egy évtizede nem volt példa. Nem csoda, hogy a kereslet 127 ezer tonnával lesz magasabb a kínálatnál. Az International Rubber Study Group ugyanis úgy számol, hogy a világban jövőre 9,4 százalékkal több, összesen 73,4 millió autót fognak gyártani. (A nyersgumi drágulása több más termékeket, így a gumikesztyűt vagy az óvszert is érintheti.)

Péntektől olcsóbb lesz az e-matrica

Az autógumik drágulása már el is kezdődött. A Nyíregyházán és Budapesten gyártó Michelin például jelezte, hogy éves nyeresége 650 millió euróval csökken a nyersanyag drágulása miatt. A Goodyear a tengerentúli árcímkéit már elkezdte újakra cserélni, még a tatabányai gyárral is rendelkező Bridgestone idén már másodszor emeli árait, októbertől 6 százalékkal drágulnak a termékei. Körülnéztünk az interneten, hogy egy ilyen drágulás mit jelent az autósok számára. A legolcsóbb Bridgstone téligumi, a 20 ezer forint körüli áron kapható Blizzak W800 például darabonként 1200 forinttal drágulhat.

Nagy kérdés, a drágulás miként hat majd a magyar piacra. A Kutatócentrum feltérképezte 2009-es autóvásárlási szokásainkat. Eszerint autógumi vásárláskor a legfontosabb szempont az ár, második helyen pedig a márka szerepel. Érdekes tapasztalat, hogy a gumiabroncs-vásárlók 39 százaléka csak akkor vásárol új szett gumikat, amikor az már elkerülhetetlen, 53 százaléka ugyanakkor bevallása szerint a gyártó ajánlásának és a gumi állapotának megfelelő időközönként cserél. Nem meglepő, hogy az autósok közel 90 százaléka választás előtt alaposan tájékozódik az árakról és elérhetőségekről.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Nem számít óriási változásokra a magyar autógumi piacon Palovecz Gábor, az AutoMotor szaklap újságírója. Ő biztos abban, hogy átlagosan csak 2-4 százalékos lesz a drágulás, ami az árérzékeny fogyasztókat sem viseli meg. Az viszont könnyen elképzelhető, hogy a kereslet az olcsóbb márkák felé fog eltolódni. Itt viszont az csinálhat jó üzletet, akik ért az autógumikhoz. Egy-egy nem túl ismert gyártó sokszor ugyanolyan minőségű gumikat tud készíteni, amelyek könnyedén versenyre kelnek a z ismert világmárkák kifutó modelljeivel. Akinek drága autója van és azon drága gumikat használ, az néhány százalékos drágulás miatt nem fog olcsóbb termékeket keresni - szögezi le Palovecz Gábor.

A drágulástól félők számára jó tipp, ha kímélik meglévő abroncsaikat. Ennek legegyszerűbb módja, ha kevesebbet autózunk. Amennyiben erre nincs mód, akkor a hirtelen gyorsítások és komoly fékezések elkerülésével növelhetjük az autógumik élettartamát. Oda kell figyelni a parkolásra is. Az abroncsokat rendkívül megviseli, amikor járdára parkolás közben nekiütköznek a padkának. Ezt lehetőség szerint kerülni kell. Ha ez nem megy, akkor figyeljünk, hogy a gumi és a padka minél nagyobb szögben találkozzon egymással.

Megnövelhetjük a gumik élettartamát úgy is, ha télen és nyáron más-más garnitúrát használunk. Ilyenkor viszont fontos, hogy az éppen használaton kívül lévő abroncsokat megfelelően tároljuk. A legfontosabb, hogy a napsütés ne érje a gumikat. Ezen túl célszerű őket felnire szerelve tárolni, hogy ne deformálódjanak. Ha ezt nem lehet megoldani, akkor az abroncsokat ne egymásra tegyük, hanem állítva és néha forgassuk is meg őket. Aki ezzel nem akar vesződni, az autókereskedésekben és gumiszervizekben némi díj ellenében szakszerűen tárolják az éppen nem használt gumigarnitúrát.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm