-2 °C Budapest

Mennyit keresnek az autóiparban?

2010. július 20. 09:32

A magyar gépjárműgyártók és gépjármű-beszállítók honlapja szerint az ágazat különböző szakmáiban dolgozók átlagosan bruttó 202,5 ezer forintot keresnek havonta. Ennél lényegesen magasabb a gépjármű- és autóalkatrész-gyártó üzemek alkalmazottainak 258,6 ezer forintos fizetése - írja a Világgazdaság.

A legtöbbet az autóipari mérnökök kapják, egy műszaki tervező átlagosan bruttó 343,3 ezer, egy folyamatmérnök 331,8 ezer forintot keres. A legrosszabbul fizetett szakmák az iparágon belül az autóvillamossági szerelőké 139,4 ezer és az autószerelőké 138,7 ezer forinttal. A legtöbbet a Győr-Moson-Sopron megyei szakemberek keresik 257 ezer forinttal, a legkevesebbet 117,7 ezer forintot Tolna megyében vihetnek haza a szakemberek.

Az iparág két legnagyobb cége az Audi Hungaria Kft. 1085 milliárd, valamint a Magyar Suzuki Zrt. 432 milliárd forintos árbevétellel (2009-es adat). Az Audi már túljutott a nehezén, azt követően, hogy a cég motortermelése 27%-kal csökkent a múlt évben, sportkocsikból pedig 45%-kal kevesebbet adtak el, idén már fordult a trend. A bázishoz képest 43%-kal több motort gyártottak és 36%-kal nőtt az összeszerelt autók száma.

Az évi 300 ezres kapacitású Magyar Suzuki idei termelési terve 170 ezer gépjármű szállítását tartalmazza, ami 10 ezerrel marad el a tavalyitól, és 36%-kal marad el a 2008-as 281 686 darabtól. Esztergomban 80 ezer autó készült az év első hat hónapjában, valamint megkezdődött a második generációs Swift felfrissített változatának sorozatgyártása. Ebből idén 40 ezer darab készülhet.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm