Mennyit keresnek az autóiparban?

2010. július 20. 09:32

A magyar gépjárműgyártók és gépjármű-beszállítók honlapja szerint az ágazat különböző szakmáiban dolgozók átlagosan bruttó 202,5 ezer forintot keresnek havonta. Ennél lényegesen magasabb a gépjármű- és autóalkatrész-gyártó üzemek alkalmazottainak 258,6 ezer forintos fizetése - írja a Világgazdaság.

A legtöbbet az autóipari mérnökök kapják, egy műszaki tervező átlagosan bruttó 343,3 ezer, egy folyamatmérnök 331,8 ezer forintot keres. A legrosszabbul fizetett szakmák az iparágon belül az autóvillamossági szerelőké 139,4 ezer és az autószerelőké 138,7 ezer forinttal. A legtöbbet a Győr-Moson-Sopron megyei szakemberek keresik 257 ezer forinttal, a legkevesebbet 117,7 ezer forintot Tolna megyében vihetnek haza a szakemberek.

Az iparág két legnagyobb cége az Audi Hungaria Kft. 1085 milliárd, valamint a Magyar Suzuki Zrt. 432 milliárd forintos árbevétellel (2009-es adat). Az Audi már túljutott a nehezén, azt követően, hogy a cég motortermelése 27%-kal csökkent a múlt évben, sportkocsikból pedig 45%-kal kevesebbet adtak el, idén már fordult a trend. A bázishoz képest 43%-kal több motort gyártottak és 36%-kal nőtt az összeszerelt autók száma.

Az évi 300 ezres kapacitású Magyar Suzuki idei termelési terve 170 ezer gépjármű szállítását tartalmazza, ami 10 ezerrel marad el a tavalyitól, és 36%-kal marad el a 2008-as 281 686 darabtól. Esztergomban 80 ezer autó készült az év első hat hónapjában, valamint megkezdődött a második generációs Swift felfrissített változatának sorozatgyártása. Ebből idén 40 ezer darab készülhet.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem