Győr-Gönyűig futhat az orosz vasút

2010. július 6. 10:02

Széles nyomtávú vasút épülhetne Záhonytól Dunaújvároson át a Győr-Gönyű Kikötőig - írja a Népszabadság.

Mit takar a széles nyomtáv?
A nyomtávolság a vasúti vágány két színszálának belső oldalai között mért távolsága. A Magyarországon is általánosan használt normál nyomtávolság 1435 mm. A világ vasútvonalainak azonban csupán mintegy 60%-a normál nyomtávolságú. Egyes országokban szélesebb, mások helyeken pedig keskenyebb nyomtávolságot alkalmaznak a vasútvonalak építésénél.
Oroszországban, a volt szovjet tagköztársaságokban - így keleti szomszédunknál, Ukrajnában is - szélesebb, 1520 milliméteres a vasúti sínszálak közötti távolság, melyet orosz nyomtávolságnak is neveznek.
(Forrás: Wikipedia)

A lap szerint az előző kabinet számára felvázolt több százmilliárd forintos beruházás az új kormányt is foglalkoztatja, a tervét a fejlesztési minisztérium már a vasúti szárnyvonalak megnyitásának programjával együtt bekérte a MÁV-tól.

A Népszabadság szerint Szlovákia lassan letesz róla, hogy széles nyomtávolságú vasútvonalat építsen az ukrán határtól Pozsonyig. Magyarországon viszont még csak kóstolgatják egy olyan pályaszakasz kiépítésének a lehetőségét, amelyen a Kínából, Oroszországból érkező áruk közvetlenül, átrakás nélkül érhetnék el a dunai kikötőket. A lap szerint az elképzelésről a kormányváltás lesöpörte a port, de program és döntés nincs.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?