Titokban tüntetik el a britek az 500 eurósokat!

Pénzcentrum
2010. május 13. 12:02

Nagy-Britanniában a pénzváltók kivonták a forgalomból az 500 eurósokat, pontosabban nem foglalkoznak beváltásukkal, mivel a címlet egyre közkedveltebb a pénzmosók körében.

A londoni szervezett bűnözés elleni hatóság (Serious Organised Crime Agency) adatai szerint a szigetországban forgalomban lévő 500 eurós címletek 90 százaléka szervezett bűnözők kezében van, vagyis ez lett a bűnszervezetek profitmosásra használt pénze.

A bankjegy betiltása azt jelenti, hogy ezentúl senki nem tud majd 500 eurós címletet vásárolni az ország pénzváltóinál, azonban a turisták számára fenntartják a lehetőséget, hogy a külföldről magukkal hozott címletet az országba lépéskor fontra váltsák.

A SOCA nyolc hónapon keresztül vizsgálta a bankjegy mozgását az országban, melyből kiderült, hogy azt szinte kizárólag bűnszerveztek pénzeinek tisztára mosására használták. Nagyobb mennyiségű pénz országokon átívelő mozgására ugyanis nagyobb címleteket szoktak használni, hogy fizikailag kevesebb pénzt kelljen mozgatniuk.

Mintegy 500 millió eurónyi forog a címletből Nagy-Britanniában, melyből kevesebb, mint 10 százaléknyi köthető turistaforgalomhoz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A SOCA igazgatóhelyettese a BBC-nek elmondta, hogy a pénzjegyet április 20-án vonták ki titokban a forgalomból. Ezek után a bűnszervezeteknek tehát nehezebb lesz feketén keresett fontjaikat tisztára mosni, illetve az országból kivinni.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?