15 °C Budapest

Jönnek a külföldiek, de még mindig nem elegen!

2010. május 7. 11:02

A szállodai szobák bruttó átlagára idén márciusban, kategóriától függően közel 25 százalékkal is alacsonyabb volt a tavaly máciusinál, azonban még ez sem vonzott elegendő vendéget az árbevétel növekedéshez. Szerencsére a külföldi vendégforgalom már némi élénkülést mutat - derül ki a KSH legfrissebb kereskedelmi szálláshely statisztikáiból.

2010. január-márciusban a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 4, a vendégéjszakák száma 5%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek árbevétele folyó áron fél százalékkal mérséklődött.


Bár a bázisévhez képest élénkült a vendégforgalom, a 2006. évi teljesítményt meghaladja ugyan, de 2008-hoz képest még mindig 8%-os a visszaesés.

A szálláshely-szolgáltatási piacot 2008 vége óta visszaesés jellemezte. 2010 I. negyedévében azonban 499 ezer külföldi vendég 1333 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt nőtt (7, illetve 6%-kal). Ez a növekmény csak annyit jelentett, hogy a forgalom éppen csak meghaladta a 2006. évit. A vendégéjszakák számának tekintetében az öt legjelentősebb küldő ország közül (Németország, Ausztria, Olaszország, Nagy-Britannia és Oroszország) a brit vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent 2009-hez viszonyítva, a többi piac stagnált, vagy növekedést regisztrált. A külföldivendég-forgalom jelentős részét realizáló szállodákban, a magasabb kategóriákban növekedést regisztráltak (öt-, négycsillagos egységek), a többi kategóriában visszaesett az eltöltött éjszakák száma.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 644 ezer belföldi vendéget és 1446 ezer belföldivendég-éjszakát jelentettek, a vendégek száma másfél, míg az éjszakák száma 4%-kal emelkedett, és ugyanilyen arányban haladta meg a 2006. évi vendégforgalmat. A belföldivendég-forgalom közel négyötödét fogadó szállodákban 5%-os növekedés figyelhető meg az éjszakák számában az előző évhez mérten. A vendégek körében szintén népszerű panziók esetében 8%-os elmaradás következett be.

A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma a vizsgált időszakban 4, Budapesten pedig 5%-kal nőtt, zömében a visszatérőben lévő külföldivendég-forgalom bővülése miatt. A vendégforgalom visszaesése három turisztikai régiót érintett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az első negyedévben a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 35%-os volt (1 százalékponttal magasabb, mint 2009 azonos időszakában), ezen belül az ötcsillagos szállodák 47, a négycsillagos házak pedig 40%-os foglaltságot értek el. A legnagyobb kihasználtsági arány a gyógyszállodák esetében figyelhető meg (48%), bár kapacitáskihasználtságuk 2 százalékponttal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Az új kategóriaként megjelenő kastélyszállók az átlagosnál alacsonyabb kihasználtsággal működtek az év első három hónapjában (25%).

A kereskedelmi szálláshelyek 2010. január-márciusban összesen 40 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 20 milliárd forint volt. Az összes bevétel a szálláshely-szolgáltatás fogyasztóiár-indexének stagnálása mellett folyó áron fél százalékkal csökkent az előző évhez képest. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 13 099 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel pedig 4570 forint volt. A szállásdíjbevételek csökkenését a külföldivendég-forgalom tekintetében jelentősen befolyásolta az erősödő forint/euró árfolyam. Az első negyedévben 269 forint volt egy euró, ami a három hónap átlagában 9%-os erősödésnek felel meg. Az európai összehasonlításban is alacsony átlagárak 11%-os mérséklődése is hozzájárult mind a belföldi, mind a külföldi szállásdíjbevételek visszaeséséhez.

A kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján az üdülési csekkek felhasználására az volt a jellemző az első negyedévben, hogy 2%-kal bővült az elfogadóhelyek száma, és 7%-kal nőtt a beváltott csekkek értéke is. A kereskedelmi szálláshelyek belföldi szállásdíjbevételeinek növekvő, közel 40%-os arányát fedezték üdülési csekkel.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem