Elvehetik a csillagokat a szállodáktól: új minősítőrendszer jön!

Pénzcentrum
2010. április 21. 09:17

Hazánkban korábban a szállodák önbesoroláson alapuló kategorizálását senki nem ellenőrizte, most azonban az új minősítési rendszerben védjegyeztetni kell a régi csillagokat, aki pedig jogosulatlanul használja azt, kemény büntetésre számíthat - írja a Népszabadság.

A régi rendszer már nem, az új még nem él a szállodák kategóriákba sorolásánál, a hotelek egyelőre szinte zavartalanul felfesthetik magukra az összes csillagot - mondja Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség titkára.

Ez tehát azt jelenti, hogy jelenleg bármelyik nevezheti magát ötcsillagosnak is akár, nem lehet őt a fogyasztók megtévesztése miatt megbüntetni. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kommunikációs igazgatója példaként említi az olyan állításokat, mint a bababarát szálloda vagy a prospektusában három medencét reklámozó, a valóságban azonban csak kettővel rendelkező szálloda.

A fogyasztóvédők, ha ellenőriztek is szállodákat, legfeljebb azt nézték, hogy mi van a panaszkönyvben, meg hogy feltüntetik-e az előírt formában az árakat, de a minősítés alapjául szolgáló szobaméretet például nem.

A számos ponton korszerűsítésre szoruló szabályozást a tavaly októbertől érvényes kormányrendelet egyszerűsítette. A rendeletben meghatározott követelményeknek megfelelő, és az összes szakhatósági engedélyt beszerző szálláshelyek a jegyzőtől kiadott működési engedély birtokában nyithatnak meg.

Az új minősítési rendszer a védjegyeztetésen alapul. A szállodák védjegye a csillag marad, a falusi szálláshelyek a napraforgót, az egyéb kategóriába tartozók, a régi fizető-vendéglátók, ma vendégház vagy vendégszoba elnevezést használók pedig a koronát alkalmazzák a minősítő rendszerükben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Magyar Szállodaszövetség ezen túlmenően csatlakozott az Európai Unióból indult kezdeményezéshez, ami egy közös szállodai minősítési rendszer létrehozását célozza. A 270 feltétel teljesítésén alapuló egységes kategorizálás német mintára jött létre.

Az új minősítő rendszert legkésőbb jövő januárig bevezetik Magyarországon is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?