36 °C Budapest

Elvehetik a csillagokat a szállodáktól: új minősítőrendszer jön!

Pénzcentrum
2010. április 21. 09:17

Hazánkban korábban a szállodák önbesoroláson alapuló kategorizálását senki nem ellenőrizte, most azonban az új minősítési rendszerben védjegyeztetni kell a régi csillagokat, aki pedig jogosulatlanul használja azt, kemény büntetésre számíthat - írja a Népszabadság.

A régi rendszer már nem, az új még nem él a szállodák kategóriákba sorolásánál, a hotelek egyelőre szinte zavartalanul felfesthetik magukra az összes csillagot - mondja Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség titkára.

Ez tehát azt jelenti, hogy jelenleg bármelyik nevezheti magát ötcsillagosnak is akár, nem lehet őt a fogyasztók megtévesztése miatt megbüntetni. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kommunikációs igazgatója példaként említi az olyan állításokat, mint a bababarát szálloda vagy a prospektusában három medencét reklámozó, a valóságban azonban csak kettővel rendelkező szálloda.

A fogyasztóvédők, ha ellenőriztek is szállodákat, legfeljebb azt nézték, hogy mi van a panaszkönyvben, meg hogy feltüntetik-e az előírt formában az árakat, de a minősítés alapjául szolgáló szobaméretet például nem.

A számos ponton korszerűsítésre szoruló szabályozást a tavaly októbertől érvényes kormányrendelet egyszerűsítette. A rendeletben meghatározott követelményeknek megfelelő, és az összes szakhatósági engedélyt beszerző szálláshelyek a jegyzőtől kiadott működési engedély birtokában nyithatnak meg.

Az új minősítési rendszer a védjegyeztetésen alapul. A szállodák védjegye a csillag marad, a falusi szálláshelyek a napraforgót, az egyéb kategóriába tartozók, a régi fizető-vendéglátók, ma vendégház vagy vendégszoba elnevezést használók pedig a koronát alkalmazzák a minősítő rendszerükben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Magyar Szállodaszövetség ezen túlmenően csatlakozott az Európai Unióból indult kezdeményezéshez, ami egy közös szállodai minősítési rendszer létrehozását célozza. A 270 feltétel teljesítésén alapuló egységes kategorizálás német mintára jött létre.

Az új minősítő rendszert legkésőbb jövő januárig bevezetik Magyarországon is.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?