36 °C Budapest

3 millió regisztrációs jegyet adtak ki márciusban

MTI
2010. április 16. 11:32

Március folyamán a MÁV-START, a GYSEV és a Volán-társaságok járataira összesen több mint hárommillió darab regisztrációs jegyet adtak ki - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő.

Az ingyenes utazást felmérő jegyek 85-90 százalékát a 65 év felettiek váltották ki, az utazók döntően 20 kilométernél rövidebb távolságra kérték a regisztrációs jegyeket a vonaton, illetve a buszokon.

A jegyek lehetővé teszik, hogy a kormány felmérje, mennyi központi támogatást fizessen az ingyenes, illetve kedvezményes utazásokra a közösségi közlekedést működtető cégeknek a jövőben. Tavaly mintegy 333 milliárd forintot fizetett ki a kormány a helyközi közlekedés támogatására, részben a fogyasztói árkiegészítésként, illetve egyéb központi támogatásként.

Március 1-je óta kell regisztrációs jegyet kérniük helyközi közlekedésben a szociálpolitikai kedvezmény alapján díjmentesen utazóknak, így a 65 év felettieknek, a 6 év alatti gyermekeknek, a hadirokkantaknak, a hadiözvegyeknek és a menekülteknek.

Szollár Domokos elmondta: a regisztrációs jegy bevezetésével a kormánynak az volt a célja, hogy részletes és pontos adatokat kapjon az ingyenesen közlekedők utazásairól, utazási szokásairól, hogy a felmért valós igények alapján jobb menetrendeket készíthessenek ezután. A kormány világosan akart látni abban a kérdésben is, hogy a szolgáltatóknak a díjmentes utazások után mekkora összegű költségvetési forrást biztosítson.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kormányszóvivő szerint a regisztrációs jegyek bevezetése semmilyen fennakadást nem okozott a forgalomban, az ezzel kapcsolatos félelmek nem igazolódtak be. Bár csak egy teljes hónap telt el a bevezetés óta, és teljes körű információkkal csak április végén rendelkezik majd a kormány, annyi azonban már most is elmondható, hogy az összes kiadott jegynek 15-20 százaléka volt regisztrációs jegy.

A nyári utazások előtt a vasúttársaságok és a Volánok felkészültek arra, hogy a nagyobb igények esetén jobb munkaszervezéssel, illetve például mobil jegyárusokkal, továbbra is fennakadás nélkül biztosítsák a jegykiadást. Az érintett utasok döntő többsége értesült a regisztrációs jegy bevezetéséről, és számolt a jegyváltással.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00