15 °C Budapest

Nyugdíjasok: két hét múlva MÁV-regisztrációs jegy

MTI
2010. február 16. 08:47

A MÁV-START Zrt. 2010. március 1-jén vezeti be a vasúti utazásban a regisztrációs jegyet, a jegytípust a 6 éven aluli gyermekeknek, a 65 éven felülieknek, valamint a hadirokkantaknak, hadiözvegyeknek és menekülteknek kell megváltaniuk díjmentesen, tehát az eddigi díjmentes utazási jogosultsága megmarad az érintetteknek - közölte a társaság az MTI-vel.

A regisztrációs jegy a gépesített jegypénztárakban váltható meg március 1-jétől. Ha az adott állomáson vagy megállóhelyen nincs vasúti pénztár, vagy az nem gépesített, illetve nincs nyitva, akkor a regisztrációs jegy a vonaton a jegyvizsgálónál váltható meg.

A regisztrációs jegy megváltásának elmulasztása 2010. július 1-jétől pótdíjazással jár. Ha az utazás megkezdése előtt a nyitva tartó gépesített pénztárban lehetősége lett volna az utasnak a regisztrációs jegyét megváltania, és azt elmulasztotta, akkor a jegyvizsgálónál 500 forint pótdíjat is kell fizetnie.

A regisztrációs jegy a többi menetjegyhez hasonlóan elővételben is megváltható már 60 nappal a tervezett utazás előtt. A regisztrációs jegy érvénytartama korlátozott, a jegyen feltüntetett érvényesség napján az utazást meg kell kezdeni. A regisztrációs jegy bérlet vagy menettérti jegy formában nem adható ki, de a visszautazás időpontjának ismeretében már az odaút jegyváltásakor kérhető a visszaútra is a regisztrációs jegy. Ilyenkor az utas nem menettérti regisztrációs jegyet kap, hanem két különálló, egy útra szóló regisztrációs jegyet az oda- és a visszautazás tervezett napjára és viszonylatára.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV-START Zrt. folyamatosan figyelemmel kíséri az utasforgalmat. Az igényekhez és lehetőségekhez igazítva esetenként mozgó jegyárusok is segítik majd a jegyváltást. Az utasok az internetes jegyértékesítési rendszert is igénybe tudják venni abban az esetben, ha a regisztrációs jegyen kívül más jegyfélét is vásárolnak, vagy a regisztrációs jeggyel történő utazásukhoz helyjegyet, IC-pótjegyet kérnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Regisztrációs jegyet telefonon is megrendelhetnek az érintett utasok, az eddig már megszokott, például InterCity jegyekhez hasonlóan. A MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálaton keresztül a feláras vonatok esetében a helyjegy, pótjegy mellé kérhető regisztrációs jegy is. Megrendeléskor az utasnak meg kell adnia, hogy melyik feláras vonattal mikor kíván utazni, illetve azt, hogy az IC pót- és helyjegyhez, IC pótjegyhez, helyjegyhez milyen jogcímen van szüksége regisztrációs jegyre, valamint nevet is hozzárendelnek a telefonos foglaláshoz. A jegy - a kódszám alapján - a pénztárnál vehető át - ismertette MÁV-START Zrt.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?