16 °C Budapest

Regisztrációs jegy: így kerülheted el a hosszú sorokat

MTI
2010. február 24. 14:32

A közösségi közlekedési szolgáltatók - a Volán-társaságok, a MÁV-START és a GYSEV - felkészültek a regisztrációs jegyek kiadására 2010. március 1-jétől - közölték az érintett társaságok vezetői szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Kozák Tamás, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy 2010. március 1-jétől a 6 éven aluliaknak, a 65 éven felülieknek, a hadirokkantaknak, a menekülteknek regisztrációs jegyet kell váltaniuk a belföldi forgalomban.

Kozák Tamás elmondta, hogy a díjmentesen utazók az ingyenes regisztrációs jegyet megválthatják a gépesített pénztárban, ha ilyen nincs, a vonaton a jegyvizsgálónál. Az utasok az internetes vasúti jegyértékesítési rendszert is igénybe vehetik abban az esetben, ha a regisztrációs jegyen kívül más jegyfélét is vásárolnak, például pótjegyet. Telefonon is lehet regisztrációs jegyet rendelni feláras vonatokra, például az InterCity-k esetében. Továbbá lehetőség lesz 60 nappal előbb, elővételben kérni a regisztrációs jegyet a vasúton.

A szolgáltatók felhívták a figyelmet arra, hogy a regisztrációs jegy az érvényesség első napját követő 24 óráig lesz érvényes, és lehetőség lesz az utazás megszakítására is. A MÁV-START Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében folyamatosan figyelik az utasforgalmat, és az igényekhez igazodva szükség esetén mozgó jegyárust is beállítanak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a regisztrációs jegy bevezetése hiteles és megbízható adatbázist teremt a szolgáltatók és a megrendelő számára, amely alapját képezheti a rugalmasabb, az igényekhez igazodó menetrendek kialakításának. Kérdésre válaszolva Kozák Tamás elmondta, hogy a vasutas munkavállalók regisztrációját a cég üzletszabályzatában rendezik, nekik március 1-jétől nem kell ilyen jegytípust kérniük. A MÁV-START-nál a regisztrációs jegy bevezetése és fenntartása maximum 330 millió forintba kerül.

Saslics Elemér, a Volán Egyesülés vezérigazgatója kitért arra, hogy a helyközi autóbusz-közlekedésben elkerülhetetlen, hogy az egyébként is nagyobb utaslétszám esetén a várakozási idő megnövekedjen. Az egyes Volán társaságok járatain kísérleti jelleggel már most is kérhető regisztrációs jegy, de egységesen március 1-jén vezetik be. Az utasok az autóbuszvezetőknél kérhetik a regisztrációs jegyet a felszálláskor, illetve egyes helyeken a pénztárakban is adnak ilyen típusú jegyet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Volán Egyesülése tájékoztatása szerint azokra az autóbuszjáratokra, amelyekre elővételben és helyfoglalással lehet jegyet venni, ott ez a lehetőség a regisztrációs jegyre is vonatkozik. A regisztrációs jegy csak azon a járaton használható, amelyre azt kiadták - hívta fel a figyelmet a Volán Egyesülés.

Feldmann Márton, a GYSEV személyszállítási igazgatója hangsúlyozta, hogy a regisztrációs jegy alkalmas arra is, hogy bizonyíték legyen a szerződéses viszony létrejöttére az utasjog érvényesítése során. Kérdésre válaszolva Saslics Elemér közölte, hogy a Volán társaságoknál 10-15 forint között van a regisztrációs jegy előállítási költsége.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?