-1 °C Budapest

Megfordult a világ: a túl alacsony díjak miatt sírnak a taxisok!

2010. március 25. 05:30

Két éve még a maximált tarifák emeléséért lobbiztak a taxitársaságok, mostanra azonban már minimumtarifák meghatározásáért küzdenek, mondván, a krízis miatt kialakult "öngyilkos" árverseny rengeteg kisvállalkozót véreztet ki a piacról. Valóban akkora lenne az árverseny? Összehasonlítottuk a tarifákat, lássuk, melyik társaságnál, mennyiért taxizhatunk!

2008 nyarán a BKIK Taxis Szakmai Kollégiuma és a Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetsége közösen kezdeményezték a Fővárosi Közgyűlésnél a taxi hatósági maximált árának változtatását. Az 1998-ban elrendelt személytaxi szolgáltatás díjának legmagasabb hatósági árán ugyanis 2000 óta nem emeltek, amit a taxisok az azóta bekövetkezett benzinár emelkedés, illetve infláció miatt elfogadhatatlannak tartottak.

Ennek megfelelően a maximum 300 forintos alapdíjat, a kilométerenkénti legfeljebb 240 forintos viteldíjat, valamint a percenkénti 60 forintban maximált várakozási díjat egyaránt jelentősen, rendre: 500, 260, 86 forintra szerették volna emelni.

Idén februárban azonban már az árak másik oldalán folyó ádáz harc miatt emelték fel hangjukat a taxisok, amikor demonstrációt tartottak Budapesten. A felvonulást a Budapesti Taxis Szövetség szervezte, hogy nyomatékot adjanak a Főpolgármesteri Hivatalnak, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumnak, valamint a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Kht.-nak átadott petíciójuknak, melyben - többek között - egy BKV-jegy árával azonos fix-, vagy minimumtarifa bevezetését követelték, annak elkerülésére, hogy egyes társaságok az önköltségi szint alatti árat alkalmazhassanak.

Fix tarifák bevezetéséről az elmúlt években már többször szó esett, az ötletet azonban több támadás érte, többek között a Gazdasági Versenyhivatal részéről is, mondván, az egységár a szolgáltatási színvonal egységesedése helyett - a verseny megszűntével - inkább annak romlásához vezetne.

De nem csak a minimum árak kikötését szeretnék elérni a fővárosi személyfuvarozók, hanem a drosztengedélyek kiadásának befagyasztását is. Erre szerintük azért van szükség, mert jelenleg Budapesten hozzávetőleg 1400 taxiállomás van, miközben engedéllyel közel 6000 taxis rendelkezik, akik tehát a drosztengedély kiváltásával olyan szolgáltatásért fizetnek, melyet nem is tudnak igénybe venni.

Nagyot változott a világ tehát két év alatt: míg 2008-ban még a korlátlan áremelésnek gátat szabó rendelet ellen ágáltak, addig mára a dömping árat alkalmazó versenytársakat szeretnék megregulázni a taxisok.

Mennyit kell kitermelnie egy taxisnak?

Utasként talán nem gondoljuk végig, hogy mi mindent kell fedeznie a tarifákból befolyt összegnek. Egyrészt a gépkocsi fenntartási díjat (amibe sokszor a hiteltörlesztés, vagy lízingdíj is beletartozik), az üzemanyagot, az elhasználódott gumikat, a biztosítási díjakat, a hatóságok által megkövetelt adó- és járulékterheket, az évente 25.000 forintért kiváltható droszthasználati engedélyt, a kötelező gépjárművizsga költségeit, a taxitársaságok tagdíjait, de az autóba szerelt elektronikus berendezéseket is. Ezek a tételek havonta akár több százezer forintot is kitehetnek.

Mikor mi ketyeg?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A taxis tarifa sokszor emlegetett három összetevője az alapdíj, a kilométerdíj, és a várakozási díj. Ezek közül a fix alapdíj hivatott fedezni azokat a költségeket, amelyek nem közvetlenül a futás teljesítménnyel állnak összefüggésben. Ez jelenleg majdnem minden taxitársaságnál a maximális 300 forint, függetlenül attól, hogy leintjük a taxit, telefonon hívjuk, vagy törzsutasként szállunk az autóba.

A kilométerdíj a tarifaplafonig szintén szabadon meghatározható tarifaelem, ennek függvényében határozódik meg azonban a várakozási díj, mely az előbbi egynegyede lehet.

Talán kevesen tudják, hogy várakozási díjat nem csak akkor fizetünk, ha a megrendelt autónak várnia kell ránk, de akkor is, ha az autó sebessége meghatározott szint - 15 km/óra - alá csökken. Ez tehát azt jelenti, hogy piros lámpánál, vagy dugóban álldogálásnál nem a kilométerdíjat, hanem a várakozási díjat fizetjük, ami bizony percenként ketyeg.

Ma Budapesten ez a rengeteg dugó miatt meglehetősen gyakran fordul elő, így aztán koránt sem lehetünk biztosak abban, hogy azonos útvonalat ugyannyiért tehetünk meg, de még csak megközelítő összeget sem könnyű mondani autóba szállás előtt.

Lássuk a számokat!

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük néhány budapesti taxitársaság viteldíjait. Mivel az utcai leintés esetében szinte mindegyik a plafonként meghatározott díjért szállítja utasait, ezért csak a telefonos rendelés esetében alkalmazott árakat, valamint a kedvezményes tarifákat tüntettük fel.

A számok önmagukért beszélnek. Természetesen hozzá kell tenni, hogy az alacsonyabb tarifákat alkalmazó cégek általában jóval kisebb autóflottával rendelkeznek, ami telefonos rendelésnél az autók kiszállási idejét lényegesen növelheti, de időben megrendelt jármű esetében ez nem feltétlenül jelent problémát. Aki tehát nem tart az ismeretlen, piacon újonnan megjelenő társaságoktól, a nagyokétól jóval kedvezőbb tarifákkal is utazhat, köszönhetően az "ádáz" árversenynek.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem