6 °C Budapest

Szigorodott a KRESZ, meg is lett az eredménye

2010. március 24. 14:40

Genertel: háromszoros casco-növekedés Tavaly látványosan javultak a baleseti statisztikák Magyarországon: a KSH összesítése szerint a közúti balesetek száma 7, ezen belül a halálos kimenetelű baleseteké 15 százalékkal csökkent 2008-hoz képest.

A rendőrség tavalyi közlekedésbiztonsági intézkedései mellett az idén bevezetett új KRESZ-szabályok a biztonságosabb közlekedés mellett a közlekedési morál javulását is eredményezi. Ezzel párhuzamosan fokozatosan nő a casco-penetráció, ami a gépjármű park fiatalítása mellett a tulajdonosok felelősségérzetének növekedését jelzi.

"A baleseti statisztikák javulásában komoly szerepet játszanak a baleset megelőzési kampányok, a kommunikáció, a szabályozás szigorítása, de az állampolgári egyéni felelősség növekedése is." - vélekedik Csikós Dániel, a Genertel Biztosító vezérigazgatója. "A halálos balesetek számának csökkenésében szerepet játszik a gépjármű állomány összetételének változása is a modernebb, biztonságosabb kategóriák irányába, de az új KRESZ-szabályoknak is szerepet játszanak a közlekedésbiztonság javításában." - tette hozzá a vezérigazgató.

Ez elsősorban nem a gépjárművel közlekedők, hanem a gyalogosok, illetve a kerékpárosok védelmét szolgálja, hiszen egyes elavult jogszabályokat szüntetett meg, illetve harmonizált a jelenlegi gyakorlattal, összességében erre nagy szükség volt a valódi közlekedési gyakorlat változásai miatt. "A kerékpárral közlekedők jogainak bővítése mellett különösen fontos, hogy az új KRESZ jobban védi az utazó gyermekeket is, hiszen a gyermekülés használatát is pontosabban szabályozza, illetve az is, hogy a jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal, és sebességgel szabad megközelítenie." - magyarázza a módosításokat Csikós Dániel.

A balesetek számának csökkenése a biztosítók kárkifizetési statisztikáit kevésbé érinti, 1-2 éven belül nem jelent nagy különbséget a kárkifizetésekben, mivel a személyi sérüléses ügyek kifutása több évig tart. "A kárigények az életszínvonal emelkedésével és az infláció mértékével emelkednek, ez pedig ellensúlyozza a kevesebb baleset kárkifizetésekre gyakorolt jótékony hatását." - magyarázza Sebestyén László, a Genertel értékesítési igazgatója. "Pozitív viszont, hogy a kötelező biztosítás mellé egyre többen kötnek cascót is, a Genertelnél például a tavalyi kötelező kampányban csaknem háromszor annyian vásároltak casco terméket is a kgfb mellé, mint egy évvel korábban." - mondja Sebestyén László.

Mindez köszönhető annak is, hogy a szabályok szigorítása mellett az autósok hozzáállása is változik: a Genertel által végzett felmérés szerint például a megkötött casco szerződések 97 százaléka az összes kockázatot lefedő teljes körű casco szerződés, míg a csak törésre, csak lopásra, vagy csak elemi kárra szóló fedezetet elenyésző mértékben választották az ügyfelek. A kutatásból az is kiderült, hogy a casco-t kötő autósok háromnegyede a kedvezőbb díjszabás alapján választ biztosítót, és az ár mellett a korábbi tapasztalatok, valamint a biztosító háttere az ügyfelek több mint felénél lényeges szempont.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"A Genertel által végzett felmérés szerint azok az autósok, akik nem kötnek cascót, elsősorban a költségekkel indokolják döntésüket, és a válaszadók 40 százaléka vallott úgy, hogy öreg autójára már nem érdemes cascot kötnie." - ismerteti a kutatás részleteit az értékesítési vezető.
A kárrendezési ügymenetet kötelező gépjármű felelősségbiztosításnál alapvetően a vonatkozó törvény határozza meg. Ennek keretein belül a kárrendezés menete alapvetően megegyezik Magyarországon és az EU tagállamaiban. Hazánktól nyugatabbra ugyanúgy lehetősége van az ügyfélnek arra, hogy a kártérítést pénzben kapja meg, és a gépjármű kár kijavítását későbbi időpontban végezze. Egyébként ez a Magyar Polgári Törvénykönyv szerint a károsultak alapvető joga.

Genertel: 3 milliós büntetés

Egy bejelentésre indult vizsgálat miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hárommillió forintra bírságolta a Genertel Biztosító Zrt.-t. A határozat három pontba foglalt feladatot ír elő. Az elsőben arra kötelezi a PSZÁF a Genertelt, hogy maradéktalanul tartsa be a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról szóló jogszabályi előírásokat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem