Kgfb: alig látszanak a nagy változások

2010. február 9. 15:02

Január elsejétől törvényi szintre emelkedett a kötelező biztosítási piacot szabályozó kormányrendelet. Első körben a naptári évforduló eltörlése és a legfontosabb adminisztrációs feladatok szabályozása történt meg.

A törvény legtöbbet emlegetett, és a szakmát talán leginkább megosztó pontja a naptári évforduló lecserélése, azaz: az idei évtől minden újonnan kötött kötelező biztosításnak a kötés napja, és nem egységesen december 31.-e lesz az évfordulója. A már meglévő szerződések évfordulója pedig akkor cserélődik le, amikor új autót vesz az ügyfél: így legalább 4-6 év kell, amíg teljesen kikopik az év végi átkötési időszak.

"Az évfordulóra vonatkozó módosítás nyertesei az autósok lesznek, hiszen mostantól a kötelező és a casco biztosítás fordulónapja sokkal inkább össze fog kapcsolódni. Az így kialakuló casco-váltó piac, fokozza az árversenyt, ami kedvezőbb díjakat és szélesebb szolgáltatási portfóliót fog eredményezni." - magyarázza az előnyöket Csikós Dániel, a Genertel Biztosító vezérigazgatója.

Jelentős változás a türelmi idő szabályozása. A januártól életbelépett szabályok szerint az esedékességétől számított 60 napig fizetheti meg a díjat az autós, és ha ezt a határidőt elmulasztja, a szerződés a 60. napon megszűnik. (Vagyis, a 61. napon már nem fogadhatják el a biztosítók a befizetett összeget.) 2011.01.01-től az ügyfél a díjat 45 napon belül kell, hogy megfizesse és ennek elmaradása esetén a szerződés a 60. napon szűnik meg egy, a jogszabályt azóta módosító salátatörvény értelmében.

Bekerült a törvénybe a kölcsönös megegyezés fogalma, ami azt jelenti, hogy a szerződéssel kapcsolatban felmerült konfliktus esetén a biztosítónak, és a biztosítottnak (januártól nem a tulajdonos, hanem az üzembentartó) lehetősége van kölcsönös megállapodás alapján a szerződés felbontására. Azt azonban ilyen esetben az ügyfélnek nem szabad elfelejtenie, hogy még aznap éjféltől rendelkeznie kell új, érvényes kötelező biztosítással.

A szerződés megszűnésével kapcsolatban szintén új szabály, hogy ha a szerződés díj nemfizetés miatt megszűnik, akkor nem a szerződéskötés plusz egy év lesz a biztosítási évforduló napja, hanem az eredeti szerződés lejáratának az időpontja. Január elsején, vagy azt követően megszűnt szerződés esetén - a korábbiakkal szemben - az addig megszerzett bónusz fokozatát nem veszíti el az ügyfél.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új törvény kimondja azt is, hogy a biztosító felszámíthat késedelmi kamatot a díjfizetés esedékesség napjától a díj tényleges befizetésének napjáig. Ennek alkalmazása ugyanakkor opcionális.

A biztosítók már 2009-ben is a KGFB díjak növekedésére számítottak, ám további csökkenés volt tapasztalható a piacon. "A 2010. évi kampányban a KGFB átlagdíjak 10%-os növekedésére számítunk, mert a biztosítók nem elsősorban az ügyfélszám bővítésében, hanem a díjbevétel növelésében érdekeltek." - tette hozzá Sebestyén László. A Genertel várakozásai szerint a 2010. év végi váltópiac az elmúlt évihez hasonlóan 1 milliósra tehető.

Az összes kgfb-cikk egy helyen.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?