17 °C Budapest

Roncsautó-láz Romániában

Pénzcentrum
2010. március 11. 09:47

Két hét alatt mind egy szálig elfogyott a romániai roncsprémiumprogram keretében bevezetett ötvenezer magánszemélyeknek szánt értékjegy. A papírok most a spekulánsok kezeiben bukkannak fel újra

Február 18-ától bárki korlátlan számú öreg autót adhatott le az erre a célra kijelölt 240 roncstelep egyikén, amelyekért gépkocsinként 3800 lejes (247 ezer forintos), november végéig felhasználható értékutalványt kapott. Egy új autó vásárlásakor legfeljebb három kupon váltható be, ám amivel a voucherek nem névre szólnak, gond nélkül továbbadhatók. Mivel így az is pénzzé teheti koros autóját, aki nem feltétlenül akar új autót vásárolni, az emberek szó szerint megrohamozták a bontókat, hogy pénzzé tegyék roncsaikat - írta a Napi Gazdaság.

A jegyek többsége spekulánsok kezei között bukkan fel. A Porsche Romania által működtetett rabla-2010.ro honlapon az utalványokat 800-1900 lejes áron kínálják eladásra. A spekulánsok felvásárolják a vouchereket, abban a reményben, hogy később 2500 lejért adhatják tovább azoknak az autósoknak, akik a 7500 lejért megvett három jegyet 11,4 ezres értéken számíttathatják be új autójuk megvételekor.

Mostanáig ugyanakkor a legfrissebb minisztériumi adatok szerint országszerte mindössze 1828 új autót adtak el a támogatás igénybevételével. A programban a cégek is részt vehetnek, ám eddig csak tíz vállalat jelezte, hogy élni kíván a lehetőséggel. A vállalkozásoknak tízezer értékutalványt szántak az alapból. A kormány a program segítségével minél több környezetszennyező autót akar eltüntetni a forgalomból, amit Gheorghe Popescu, a környezetvédelmi alap vezetője szerint el is érnek.

A jövő hét folyamán megszülethet az a kormányhatározat, mely újabb 50 ezer értékjegy kibocsátását teszi lehetővé. A spekuláció visszaszorítása érdekében ugyanakkor az új kuponok érvényessége a jelenlegi 9 hónap helyett 90 napra. A cégnek szánt 10 ezer kuponnal együtt 110 ezer voucher beváltása összesen közel 100 millió eurójába kerülhet a román kormánynak, ha mindegyiket fel is használják, a jelenlegi modell szerint így a spekulánsok 15-20 millió euró haszonra tesznek szert.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?