Halálos autók az utakon! A roncsautó-prémiumnak is köze van hozzá

Pénzcentrum
2010. február 19. 12:02

Fékhiba, kopott gumi, rossz világítás, recsegő kormánymű, rossz biztonsági öv, csak néhány azokból a hibákból, amelyek közrejátszhatnak a halálos balesetek kialakulásában, vagy az egyébként csak személyi sérüléssel járó balesetek súlyosbodásában.

Hatból egy autó olyan hibával fut a brit utakon, amely könnyen hozzájárulhat ahhoz, hogy a közlekedés egy szempillanat alatt szörnyű tragédiává változzon - írja a Daily Mail, a brit autómentő cég, a Britannia Rescue (BR) egyik friss tanulmányára hivatkozva.

Az Egyesült Királyság útjain közlekedő összesen 33,8 millió sofőrből nagyjából 5,4 millió vezet olyan autót, amelynek műszaki hibája könnyedén halálos balesetet okozhat - áll a 3 225 autós bevonásával készült felmérésben. A balesetei statisztikák pedig azt mutatják, hogy minden harmincadik halálos autóbaleset (2500 darab) 2008-ban következett be műszaki hiba miatt a briteknél.

A leggyakoribb hiba, amely nagyjából 850 ezer autósnál fordul elő, hogy kopott gumikkal fut gépkocsi. 768 ezer vezető közlekedik rossz világítással, nagyjából 654 kocsinál nincs minden rendben a fékekkel, 155 ezer autónál pedig nem működik a sebességmérő műszer.

Az autósok nemtörődömsége mellett "racionális" megfontolások miatt is elszaporodtak a rossz műszaki állapotú autók a brit utakon. Tavaly a brit kormány kétezer fontos roncsautó-prémiumot vezetett be, aminek költségét fele-fele arányban megosztják az autógyártókkal. A prémium újautó vásárlása esetén egy tíz évnél öregebb kocsi leadása után jár. Sok autós a jogosultsági idő elérése előtt már egyetlen fontot sem költ az autója szervizelésére, és a lecserélésig hajtja kiöregedett járgányát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A BR tanulmánya emellett felhívja az autósok figyelmét, hogy szigorú törvényi előírások vonatkoznak a járművek karbantartására, és a nem megfelelő műszaki állapotú autókkal való közlekedésért a pénzbírság mellett három büntetőpontot is kapnak a lebukott sofőrök.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18